Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Pred Višim sudom u Valjevu, posle više od 4 godine, usvojen je zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića. Sudija Dragan Obradović doneo je ponovo rešenje kojim se nekadašnji komandant Gorske kraljeve garde smatra neosudjivanim. Upravo ovo rešenje rehabilituje Nikolu Kalabića.

Nikola Kalabic, komandant Gorske garde

„Za nas je ovo potpuno očekivana odluka, ona sadrži neoborive dokaze da Nikola Kalabić nije narodni neprijatelj i ratni zločinac”, rekao je po okončanju sudjenja  advokat Goran Branković, punomoćnik Vesne Kalabić, Nikoline unuke, koja je 2012. i podnela zahtev za rehabilitaciju.

Punih deset godina pred pravosudnim sistemom Srbije vode se procesne radnje kojima se dokazuje I osporava status Nikole Kalabića , a sam process vodio se pred različitim sudskim instancama.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se ništavim od trenutka donošenja smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donete od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića. Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina. Ništave su i sve pravne posledice ovih odluka, konstatovano je u rešenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Tokom desetogodišnjeg postupka, osim saslušavanja svedoka, razmatrani su i dokumenti iz brojnih institucija,a pred sudom svedočili su istoričari koji kako sud nalazi nisus vi zajedno uspeli da dokažu da je Kalabić saradjivao sa okupatorskim snagama. Takođe, nijedan od sasluđanih  eksperata nije mogao da potvrdi da odluke Državne komisije ukazuju da je Kalabić izvršio ratni zločin, učestvovao u izvršenju ratnih zločina ili naredio izvršenje nekog od ratnih zločina pa ni u slučaju dogadjaja u selu Drugovac koji su mu se godinama stavljali na teret.

Povodom zakonske odredbe da ne mogu biti rehabilitovana lica koja su kao pripadnici okupacionih oružanih snaga i kvislinških formacija tokom Drugog svetskog rata lišena života u oružanim sukobima, sud je zauzeo stav da Nikola Kalabić nije bio pripadnik okupacionih oružanih snaga, niti pripadnik kvislinških formacija, iako Zakon o rehabilitaciji nije jasno definisao značenje ta dva pojma.

Po pitanju sela Drugovac, za sud je bilo nesporno da je u borbi oko sela Drugovac učestvovao deo Kalabićeve jedinice, ali da je reč o zoni van Kalabićeve vojne ili teritorijalne nadležnosti.

Sud se izjasnio i povodom navoda o sporazumu o nenapadanju između četnika i okupatora, iznevši stav da je bilo kakva ozbiljna saradnja između Nikole Kalabića i Nemaca bila teško moguća i ostvariva, imajući u vidu da su u logoru na Banjici bili članovi Kalabićeve najbliže porodice – da mu je otac ubijen u logoru, da su mu u logoru bile majka i sestra, kao i tazbina.

Nikola Kalabić nije bio pripadnik okupacionih snaga niti kvislinških formacija, iako je od strane Državne komisije proglašen za zločinca, odnosno ratnog zločinca, konstatovano je u rešenju o rehabilitaciji. Kao razlog za takav stav suda navedeno je to što su svi pripadnici JVuO – Ravnogorskog pokreta u pogledu antifašističkog delovanja izjednačeni sa borcima NOR-a, shodno zakonu iz 2004. godine.

 

6 comments on “Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

 1. Одушевљени грађанин

  Човек који је 8. арила 1943. године наредио и преко својих извршиоца спровео клање петорице људи из фамилије Спасојевић (Станоја, Цветена, Живорада, Драгомира и Момчила), у ваљевском селу Стапар, је рехабилитован. Свака част нашим судовима. На овом свету је рехабилитован, али на оном другом сигурно није.

  Reply
  1. Istoričar

   Onda je ratni zločinac i vojvoda Živojin Mišić koji je streljao na ribničkom mostu u Mionici Srpske vojnike posle preuzimanja komande od vojvode Bojovića,ali je dobio Kolubarski bitku,Kalabić je na žalost izgubio bitku

   Reply
 2. Dragan

  Vodje valjevskih partizana i cetnika rajko i ljubinko vec saradjuju i zato nevidim problem da se izmire i cetnici i partizani iz proslih vremena i ova odluka doprinosi tome

  Reply
 3. Драган

  Исправна одлука Вишег Суда зато што нема доказа да је господин Никола Калабић извршио или наредио злочин.
  Али шта ћемо за злочине Броза,Пенезића и остале брозоне који побише 600.000 Срба без суђења а под сумњом „да нису за данашњицу“ у периоду од 1944 до 1946 године.
  И шта би са отетом имовином и некретнинама?
  Стидите се комунци јер сте учествовали у стварању нових банана држава на Светој Србској земљи.И много тога.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.