Ponovo nestašica peleta

      35 коментара на Ponovo nestašica peleta

Peleta za predstojeću grejnu sezonu po ograničenim cenama , a u skladu sa odlukom Vlade Srbije od početka meseca , gotovo da i nema. Proizvodjači trgovcima uglavnom poručuju da nema dovoljno sirovine na tržištu.

Svi su izgledi da se situacija sa peletom od prošle jeseni ponavlja, a situacija je bila takva da pred sam početak grejne sezone nigde nije bilo moguće kupiti pelet , da bi gotovo preko noći sa novom cenom sve trgovine raspolagale ovim energentom.

Vlada Srbije 4. avgusta donela je odluku o ograničenju cene peleta na 38 000 dinara za tonu i istovremeno odluku o zabrani izvoza peleta i odredjenih drvnih asortimenata. Ipak, peleta u trgovinama i stovarištima, po ovoj ceni, gotovo da nema. Proizvodjači objašnjavaju da nema dovoljne isporuke sirovina , a trgovci da su im proizvodjači rekli da će peleta možda biti u septembru.

Desimir Tadić, direktor “Europroma”, jedne od najvećih veletrgovina u zapadnoj Srbiji i člana Domaćeg trgovinskog lanca DTL, kaže da trenutna nestašica peleta nije posledica “kalkulacije cena kod trgovaca”.

“Od našeg snabdevača imamo obećanje da će kada završe remont pogona početi sa isporukom naručenih količina, sa rokom dostave od 15 do 20 dana. Iste informacije imamo i od ostalih kolega u našem sektoru, da proizvođači trenutno nemaju dovoljno sirovine. Prestali smo da primamo narudžbine građana, ispoštovaćemo ono što je ranije naručeno, ali dok ne dobijemo nove količine peleta ne možemo da oglašavamo ono što nemamo”, objašnjava Tadić.

Da je nestašica peleta ovih dana posledica smanjene proizvodnje, potvrdio je I  Mladen Stojadinović, predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije u Privrednoj komori Srbije.

„Trenutne nestašice na stovarištima i u trgovinama nisu posledica kalkulacije cena, već nedostatka sirovine. Naime, proizvodnja i dalje nije na punom nivou i još uvek ne radimo maksimalnim kapacitetima. Kad isporuke sirovina budu stabilizovane, sve će biti lakše i normalnije“, rekao je  Stojadinović, a prenose nacionalni mediji.

On navodi i da je cena peleta različita kod samih proizvodjača te da je dogovorenih 38 000 zapravo kompromis koji je postigla Vlada Srbije.

Na pojedinim beogradskim stovarištima do donošenja ograničavajuće cene , tona peleta dostizala je čak cenu od 52 000 dinara.

Cena ogrevog drveta u valjevskom kraju sada je do 10 000 dinara za kubik, a odluka Vlade o ograničenoj ceni peleta na snazi je 90 dana od dana donošenja odluke.

 

35 comments on “Ponovo nestašica peleta

 1. Jovan

  NIje mi jasno, borimo se za cist vazduh, izbacujemo ugalj jer nas truje. A sad kad su svi krenuli da se greju na pelet i drva nema energenata? Ovde nešto debelo nije u redu.

  Reply
  1. Obican gradjanin

   Nestasica peleta se diže u nebesa,uglja nema ni za živu glavu,a Srbija ima svoje rudnike. Ovde je posredi jedna igrarija,onih kojima znači da imaju ovakve priče kroz medije i da skreću pažnju sa nekih gorućih tema.

   Reply
  1. Riky

   Naravno drugari da nije u redu čista manipulacija
   Možda bi i trebal svi na STRUJU sve da pocrka da oborimo sistem pa kad niko u Srbiji nebude imao struju nešto će se menjati.
   25.ooo dinara plafon za Tonu peleta

   Reply
  1. Dejan

   Mnogo je velika cena,a sad država treba da kažnjava,kako nema,kriju da prodje 90 dana.

   Reply
 2. Голаћ

  Није много смањите температуру по препоруци на 19 степени и има да траје тона пелета колико хоћеш, само се слојевито обуците.

  Reply
 3. Šone

  Sad kad bi rekli cene se vracaju od sutra kako su i bile odjednom bi imalo svuda… Obicni govnarski smecari!

  Reply
 4. Rada

  Da li znate koji je kvalitet pelleta koji se prodaje po 38.000din.Da li znate da svi peleti nisu iste kaloriske moći i istog kvaliteta?Da li znate da pellet En plus A1 iz uvoza ima pepela do0,5% i Kj/kg 19,0?Da li znate da 1 paleta takvog peleta zamenjuje 2 palete nesertifikovanog,da li znate da trziste neće biti snabdeveno ovim peletom jer cena je veća u nabavci,ali za celu grejnu sezonu isplativija.Ako trosite 5.palete domaceg ,potrošicete za istu kvadraturu i istu temperaturu 3 palete u voznog,sertifikovanog po ceni od 53.000,izračunajte,nije samo cena,nego sta se dobija za cenu od 38.000?Molim vas objasnite potrošačima..kome je u interesu da se sav pelet limitira cenom?Kvalitet,niko ne pominje?

  Reply
  1. SaleaSD

   Za pelet se koristi otpad od drveta, kora, grane, lišće, a ne prva klasa, srce drveta. Još jedna stvar, ovde u Srbiji, u bukvom peletu ima svega, a najmanje ima bukve. Mešaju sa topolom, vrbom… i takav se prodaje kao A1. Nema kontole u Srbiji. Odakle pesak u peletu, pa od topole…
   250 evra ke realna cena i to za prvu klasu peleta, sve ostalo 180-200 evra.

   Reply
 5. Zeljko

  Pobogu dak da ispostujemo sta kazemo
  Je li moguce na mozemo prpizvesti pelet ili bilo sta u ovoj zemlji da ne manipulisemo .postovani Vucicu sta ti sve rade . Mislio sam ,, evo drzave ,,,a ne mozemo da se zdravo grijemo,,, imao bi dosta reci o peletu da izbjegnem drugo .odosmo u P.M pobogu vise dakte zivota bilo koliko . Daj g. Vucicu sredi ta ministarstva .da li mislite da se ne mjenja svjest glasaca. Da li mislite da cu Vas glasati na cenu peleta od 38.000 . Trazi se odgovornost mas obicnih ali mi recite samo kako .

  Reply
 6. Milan

  Taj Desimir u svojoj prodavnici u Osecini ima peleta i dzak mu je 700dinara, ne postuje cenu koju je Vlada iznela. Tako da prvi on laze…

  Reply
 7. Miki

  U Prijepolju ima firma Star Jela Doo. Imaju sirovine na zalihama za 50000 tona peleta ,sto ga nema na trzistu????

  Reply
 8. Aca

  Samo struja. Pelet cemo sacekati kad cena bude 150e. Inace da je vlada pametna da zabrani izvoz peleta narednih 6 meseci i ogranici cenu. Tako nece kriti pelet po magacinima

  Reply
 9. Ja

  Nema peleta po 38000, danas sam zvala neko stovariste, prodavac kaze 410 €. Pitam , gde je tu cena po zakonu, odgovor sledi sa druge strane : Jel ti hoces pelet ili zakon ? Sta reci , bahati, ne ljubazni prodavci, misle sada su bogovi. Sramota je da su toliko pohlepni, jer je nemoguce da od proslogodisnje cene od 200 € sada se ne isplati ni po 400.

  Reply
 10. сељак са планине

  ДРЖАВА ИМА МОГУЋНОСТИ ДА ВИДИ И КОНТРОЛИШЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ ПЕЛЕТА ПРЕКО МЕРНОГ МЕСТА И ПОТРОШЊЕ СТРУЈЕ.
  АКО ПРОИЗВОЂАЧ НАВОДИ ДА НЕМА СИРОВИНЕ, СТАЈЕ МУ ПОГОН – ФАБРИКА И ТО СЕ РЕГУСТРУЈЕ ПРЕКО БРОЈИЛА АКТИВНА СНАГА, УТРОШАК КИЛОВАТА.
  ИНСПЕКЦИЈА ТРЕБА ДА ИЗАЂЕ НА ТЕРЕН, ИЗ КАНЦЕЛАРИЈА, ДА ЗАТРАЖИ ОД ЕПС-а, ИЗВЕШТАЈЕ ЗА ФАБРИКЕ ПЕЛЕТА – УТРОШАК ЕНЕРГИЈЕ – ДА ЛИ ФАБРИКА РАДИ ИЛИ НЕ.

  Reply
 11. sin anarhije

  Komentari kao na tabloidnim portalima, a svega par njih vidi pravo stanje stvari , a to je rasulo u drzavi ,… niko vas nije terao da prelazite na pelet i izigravate gospodu …

  Reply
 12. Max

  Majku im цензурисано gladnu dabogda davali sve pare od prodaje peleta цензурисано ceo zivot. . . .Ljudi to je napravljeno vestacki 100% Kako bre nema sirovine !!!???Kako!!??? Do juce 150-200e danas oce da izadje na 400e idi u pm skace pelet ko bitkoin. . . I sad naravno nece da se prodaje po 320e i fazon nemana
  a magacini puni cekaju 90dana da prodje pa po starom. . . .Najbolje na struju po svim gledanjima se grejati jer ovo sta rade je strasno. . . .

  Reply
 13. Saša

  Malo pre gledam na nekom švajcarskom sajtu cena za 1145 kg 305chf uz besplatnu dostavu do 100 km, ma mnogo smo jaki ekonomski tigar

  Reply
 14. Beli

  Samo da se izadje u strak na autoputeve….nista drugo ne pomaze. I da se vrate cene makar do 25000….to je realna cena

  Reply
 15. Perica

  Ovo je neviđena sramota. Trebalo je zabraniti izvoz na godinu dana a ne na tri meseca. Sve su ga posakrivali i čekaju da prođe tri meseca a posle? Sve je to maslo gospođe ministarke i za koje god se ministarstvo uhvatila uneredila je sve!

  Reply
 16. Slobodan Mrkšić

  Treba zgaziti RATNE PROFITERE tako da DRŽAVA STANE NA PUT ŽGADIJI OD TRGOVACA I PROIZVODJAČA koji u dosluhu j..u ceo narod…da se sad cena zagarantuje na 24000,00din i da ta cena bude do sledećeg septembra…pa kulovi nek kriju svoju proizvodnju.Mi smo malte ne pred ratom sa ustašama, džihadistima i siptarima,a špekulanti i petokolonasi nas guraju i uvlače u crnilo.Sad je vreme da se Vučić obračuna sa izdajnicima!

  Reply
 17. Pošten gradajanin

  Ovo baš i nije u redu prvo što nema, drugo što cena nije 38000 već na to se sad placa i prevoz koji se nije plaćao a sad košta 3500 din po toni što znači za dve palete primer morate izdvojiti 7700 din. Gde je tu logika opet , kad je bio 24000 din nisam plaćao prevoz sad spustili na 38000 kao placa se prevoz.. to nije u redu. manipulacija nad jadnim narodom! Sto znaci za godinu dana je cena otišla skoro 100 %

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.