Momirović za Vamediu: Završetak brzih traka u prvom tromesečju 2023.god

„Brze trke koje Valjevo povezuju sa autoputem Miloš Veliki biće završene u prvom tromesečju naredne godine“ izjavio je za  Vamediu ministar gradjevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Radovi na izgradnji brzih traka koji su počeli u junu 2019. godine uveliko traju. Finansijer projekta je Vlada Srbije, investitor “Putevi Srbije”, a radove  izvodi kineska kompanija “Čajna Šandong”,u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine.Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Srbije i povezaće delove Bosne i Hercegovine sa auto-putem “Miloš Veliki”i Koridorom 10 i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

„Ako Vam kažem da predsednik zna sva tačke na trasi na kojima imamo neki problem kada pričamo o eksproprijaciji i nekim manjim tehničkim problemima, shvatićete koliko je projekat brzih traka važan za nas i našu zemlju. Mi smo zaista mnogo truda uložili i ako pogledate snimke od pre godinu dana i pogledate snimke kako danas izgleda trasa, koja je i dalje gradilište, videćete neverovatnu promenu. Mi smo eksproprisali hlljade i hiljade parcela i naravno da imamo problema na još nekoliko lokacija. Mi kao Vlada Srbije smo se direktno uključili da se problemi reše , neki su opravdani , a neki ne , ali će biti rešeni. Potpuno smo svesni koliko taj projekat znači za Valjevo i njegovo povezivanje i ne samo Valjevo već i Lajkovac  i očekujemo da  će radovi biti završeni u prvom tromesečju naredne godine“, rekao je Momirović.

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, jedna petlja i 19 mostova od čega su tri velika mosta , a prvi most biće dug oko 1085 metara, drugi oko 900 i treći približno 580 metara.

Sredstva za izgradnju brzih traka obezbedjena su na osnovu sporazuma o zajmu izmedju kineske Export-Import banke i Republike Srbije. Ugovoren je zajam od 134,3 mil eura.

8 comments on “Momirović za Vamediu: Završetak brzih traka u prvom tromesečju 2023.god

 1. Koje poništenje.

  Samo krediti,krediti i time se hvalite.Kinezi dali kredit,Kinezi kroz svoje firme vraćaju pare u Kinu.A nama ostaje da vratimo kredit .Ako smo uzeli kredit,neću da rade Kinezi,hoću da dam Užica putevima da rade i pare da ostanu u Srbiji.Ništa nije u interesu Srbije istoje i za radna mesta.

  Reply
 2. Коста

  Е баш тако. Рецепт како Кинези освајају свет. Стварају економски зависне колоније. Шта је било са ЦГ када нису могли да враћају кредит?

  Reply
 3. Istina

  Je li to onaj put koji je najskuplji u Evropi?
  Bruka!
  U Valjevu ljudi ginu na biciklama zbog neuređenosti saiobraćaja. Saobraćaj u jednom gradu je odraz svih promašaja, što je slučaj i u Valjevu. Od automobila ne može da se prođe, ginu biciklisti, ulice u haosu, duple trake imaju izbočine opasne po smrt…
  Šta vredi od puteva kada drumska mafija pretovara kamione kamenim agregatima i do 50% i lomi puteve svaki dan!
  Putevi su razvojni segment svakog kraja, pa zato nam sela izumiru, nemaju puteve. Bojim se da se i za Valjevo zakasnilo, sve manje valjevaca će imati da se kreće tim najskupljim putem. Nema nas, nestajemo…
  Kinezi i Rusi nas porobiše sa sopstvenom vlašću. Turci su bili mala maca…

  Reply
 4. Bobili

  Zanimljivo je da Srbija najviše donacija dobija od Nemaca. Od Rusa veoma malo, a od brata Si Đi Pinga samo kredite uslovljene angažovanjem kineskih kompanija. Još teče grejs period na kredite. U slučaju sankcija Rusiji od strane Srbije, brat Si pušta rate kredita na naplatu. Toliko o ljubavi i bratstvu.

  Reply
  1. ekonomista

   Jel sazidaše Nemci i Rusi nešto u Srbiji? Koliko znam, samo napuniše groblja……..

   Reply
 5. Milan

  Zanimljibo je da je obilaznica i uredjenje korita kolubare trebalo da pocne pre par meseci i prvih 2.2km da budu gotovi do oktobra.

  O ovome bi takodje trebalo nesto da se zna. Zasto se odlozilo,kad pocinje…

  Reply
 6. Pitanje

  Znali se sta o obilaznoci sa regulacijom korita Koplubare i spajanja sa ind.zonom u Belosevcu koja je u martu, aprilu trebala da pocne?
  Koliko se secam u oktobru je trebalo da bude zavrseno 2.2 km itd…

  Reply
 7. Valjevac

  Nije tu samo obilaznica i korito Kolubare.
  Tu ima put Nova 1, Nova 2, Nova 3 i povezivanje sa Belosevcem.
  Stvarno je cudno da nema tog projekta? Mozda neko nesto sadi i zida na buducoj trasi ali sta ja znam

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.