Jocić: Škola po meri svakog djaka -Prijem za djake prvake u Prvoj osnovnoj školi

Prijem za djake prvake održan je u skoro svim osnovnim školama u Valjevu. Načenica ŠU Zorica Jocić djake prvake pozdravila je u Prvoj osnovnoj školi.

„Gledala sam Vas dok ste ulazili i u vašim očima vidim mnogo pitanja, ima tu i zbunjenosti. Vidim da čvrsto držite svoje roditelje za ruke što znači da se i plašite . Vidim da se sa roditeljima slikate ispred škole što je lepo jer znam da će te vaše škole završiti u porodičnim albumima . Razloga za strah i zabrinutost nema , danas i vi i vaši roditelji treba da budete veoma veseli i raspoloženi jer je ovo dan koji ćete svakako pamtiti. Ja znam da vas kao djake prvake često pitaju : „Šta biste vi poželeli da budete u životu?“ I znam da kažete i da želite da budete i lekari i ineženjeri i trgovci , apotekari. I sve to može, ali je za sve potrebna škola . E pa vi ste došli u baš jednu takvu ustanovu, magična ustanova učenja slova i brojeva. Verujem da će vam u školi biti lepo i da ćete se i družiti. Ja vam želim da što pre naučite slova i brojeve, da se družite , da se zaljubljujete i verujem da će ova škola Vama biti velika dobra mama kao što je to danas , škola otvorenih vrata i škola po meri svakog djaka“, rekla je Jocić obraćajući se prisutnim djacima i njihovim roditeljima.

Valjevske škole spremno dočekuju 1. septembar kada će intoniranjem himne početi nova školska godina. Ova školska godina počinje direktnom nastavom ,a  Institut Batut dostavio je školama uputstva za postupanje u uslovima pandemije.

„Doneta je odluka o neposrednoj nastavi gde će učenici biti direktno u školama , ali se apeluje na učenike, roditelje i zaposlene da pri pojavi prvih simptoma ne šalju decu u školu kako ne bi došlo do širenja zaraze, nošenje maski se preporučuje osetljivijim osobama. Ukoliko se otkrije da dete ima simptome u školi, roditelji odmah moraju biti obavešteni kako bi odveli dete kod lekara , a dete će za to vreme čekanja da roditelji dodju, biti izolovano u posebnu prostoriju.Što se tiče ekskurzija i drugih odlazaka van škole , škole su dužne da pribave izjavu od roditelja da dete u proteklih sedam dana nije imalo simptome korona virusa. Obaveza škola je da u prve dve nedelje školske godine održe savetodavno preventivna predavanja o epidemiji kako za učenike tako i za nastavno osoblje i roditelje“, pojasnila je neke od mera načenica ŠU Zorica Jocić dodavši da su u svi školama obezebdjena sredstva za dezinfekciju.

Po njenim rečima u prvi razred ove godine u Valjevu kreće oko 750 djaka . „Tačan broj biće poznat 1.septembra što znači da neće biti smanjivanja broja odeljenja , ali nema ni povećanja, Prva osnovna je dobila jedno odeljenje celodnevne nastave po zahtevu škole dok druge škole nisu ni imale takve zahteve. Stanje je slično i u ostalim opštinama KO , neko malo manje ,neka opština malo više , a porast beleži opština Lajkovac koja ove godine ima 16 prvaka više, dakle ove godine  140 ukupno“, rekla je Jocić.

1 comment on “Jocić: Škola po meri svakog djaka -Prijem za djake prvake u Prvoj osnovnoj školi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.