Panel diskusija: Medijsko sklonište

Udruženje Diijalog danas u Valjevu organizuje panel diskusiju na temu “Medijsko sklonište”.

foto:pixabay.com

Organizovanjem panel diskusije za predstavnike organizacija civilnog društva i medija Dijalog nastoji  da valjevskoj javnosti ukaže na važnost zajedničkog delovanja u borbi za slobodu izražavanja i medija, ukažu na posledice propagandnog izveštavanja na građane/ke i društvo. U toku panel diskusije  biće  predstavljena onlajn baza podataka javnih konkursa, kao i kapaciteti organizacija civilnog društva za proces evropskih integracija u Srbiji.

“Ideja za osnivanjem Medijskih skloništa razvijala se skoro 2 godine, kroz razgovore sa novinarima, medijskim radnicima građanima i građanima u lokalnim sredinama širom Srbije o stanju slobode izražavanja i medija.

Pokazalo se da je ključ borbe za očuvanjem slobode medija u lokalnim zajednicama i uspostavljanjem okruženja koje će omogućiti ostvarivanje i poštovanje sloboda i prava upravo solidarnost između građana, novinara i medija, kao i svest da samo zajedno mogu profesionalno i časno da štite javni interes. Otuda baš i naziv „Medijsko sklonište“, kao novi model okupljanja zainteresovanih aktera – građana, neformalnih grupa i inicijativa oko vrednosti koje predstavljaju zajednički interes, a to je, pre svega, slobodno informisanje, bolja komunikacija sa građanima i efikasnija međusobna podrška. Uz podršku Građanskih inicijativa, prvo Medijsko sklonište nastalo je u Vranju, potom u Kragujevcu, a zatim su, jedno po jedno, formirana i u drugim gradovima – Nišu, Čačku, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru. Neka Medijsko sklonište su tek u fazi nastajanja, pa se uskoro očekuju i u Zaječaru, Preševu, Bujanovcu, Šapcu, Pančevu, ali i drugim gradovima širom Srbije.

Medijska skloništa u svakom gradu treba da okupe stubove odbrane ljudskih prava, slobode informisanja i javnog interesa kako bi pronalazili najbolje načine da se povežu sa građanima i motivišu ih da se bore za svoja prava i prepoznaju važnost slobode izražavanja i slobode medija koja najdirektnije utiču na njihov svakodnevni život. Sledeći korak je povezivanje Medijskih skloništa u različitim gradovima, međusobna razmena iskustava i zajedničke akcije. Mnoge akcije se već dogovaraju između novinara i medija koji profesionalno i časno rade svoj posao i štite javni interes, jer samo udruženi, ujedinjeni i u saradnji sa građanima mogu zajedno da brane slobode”,navodi se u pozivnom pismu organizatora diskusije Udruženja Dijalog.

1 comment on “Panel diskusija: Medijsko sklonište

  1. Dragan

    Ako izvestavate kako treba nema potrebe da trazite skloniste. Niko vas nece dirati

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.