Zatvoreni bazen : Od potrebe do političkog prepucavanja

Kako je najavljeno u toku je izrada urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem za zatvoreni bazen. Lokacija ne samo bazena već celokupnog sportskog kompleksa je Senjak.  Grad Valjevo inače nema zatvoreni bazen već koristi balon od 2015. godine koji se na jesen postavlja, a na proleće skida .

Nije prvi put da se u Valjevu govori o zatvorenom bazenu , a za njegovu izgradnju najviše lobiraju klubovi koji se bave vodenim sportovima. Šta više, u oktobru 2021. godine na sajtu peticije.online  pokrenuto je prikupljanje potpisa za izgradnju zatvorenog bazena u Valjevu. Peticiju u ime VK Valis potpisao je  predsednik UO ovog kluba dr Nebojša Stojaković.

Zatvoreni bazen I njegova izgradnja najčešće je bila povod za polemiku izmedju opozicije I pozicije . Kako su se vlasti menjale, menjala se I priča vezana za izgradnju zatvorenog bazena.

Prvi koji su izašli sa idejom za izgradnju bazena bila je vlast Nove Srbije. Ideja je bila da se bazen gradi u Petnici. Tadašnja opozicija Novoj Srbiji smatrala je da se zidani objekat u SRC Petnicu neće uklopiti te da će biti narušen prirodni ambijent .

Polemika je ponovo vodjena u periodu od 2008 . do 2012. godine kada  je DS tvrdio da je najbolja lokacija za bazen Senjak jer tamo postoji termalni izvor , a SPS da je bolja lokacija SRC Petnica jer se tamo već nalazi kupališni kompleks. Opozicija  je tada tvrdila da zatvoreni bazen nije isplativa investicija . Nekako u to vreme Nova Srbija je čak održala konferenciju za novinare na kojoj je dr Jovan Tomić predstavio projekat zatvorenog bazena koji je vidjen prilikom posete jednoj od susednih država pa je  čak rečeno da se sredstva mogu dobiti donacijom I kroz konkurse EU.

Još jednom nakon toga javnost je u Valjevu bila zabavljena pričama o zatvorenom bazenu I projektu čija bi realizacija koštala oko 10 miliona evra. Projekat je takodje predstavljen na konferenciji za novinare, a opozicija je oštro bila protiv lokacije – Petnica.

U Valjevo su tada kao I sada došli čelni ljudi Sportskog saveza Srbije I Vaterpolo saveza koji su obišli obe lokacije. Njihov predlog bila je Petnica .

Bazen nije izgradjen. Obećanog novca nije bilo.

Ipak 2015. godine rešenje je pronadjeno u postavljanju balona na bazenu u Petnici . Najotvoreniji protivnici ovoj ideji koju je realizovao SPS bila je Demokratska stranka u opoziciji koja ne samo da je bila protiv lokacije I ozbiljno kritikovala odustajanje od izgradnje bazena nego je valjevsku javnost uznemirila konferencijom za novinare saopštivši da balon nije bezbedan te da će tamo neko izvesno nastradati . Vetar u ledja opozicionom nastupu dala je I činjenica da je nakon što je postavljen zbog tehničkih problema balon “pao”. Iako je tehnički problem rešen I balon od tada do danas biva postavljan svake godine u zimskom periodu , gradjani Valjeva nikada nisu stekli naviku odlaska na zimsko kupanje.

Za razliku od njih sportski klubovi balon koriste I dalje .

Balon je plaćen 28 miliona dinara, ali grad Valjevo svake godine izdvaja velika sredstva za njegovo zagrevanje. Prihodi od prodatih ulaznica nisu realno dovoljni ni za šta jer je gradjana na bazenu prisutno na nivou statističke greške , a klubovi ne plaćaju korišćenje. Ideja da bi deca valjevskih škola mogla da neke od časova fizičkog imaju pod balonom pala je u vodu u samim školama. Prosvetari nisu bili zainteresovani da bez posebne naknade decu vode bilo gde, a kamoli na bazen.

Još jednom sada ulazimo u priču vezanu za zatvoreni bazen ovoga puta ponovo je lokacija Senjak. Valjevska javnost suzdržana je u prihvatanju ove vesti što I ne čudi s obzirom da je bazen polako postao politička tema , a ne potreba što I jeste.

Ono što ne bi valjalo jeste da izgradnja bazena počne , a potom postane “spomenik ideji” kakvih u Valjevu itekako imamo: Hala sportova, zgrada socijalnog stanovanja, zgrada Radio Valjeva, pruga Valjevo –Loznica pa do nedavno I Gerontološki centar koji se tek sada završava.

Ukoliko pak izgradnja I ne počne u narednim godinama, ostaće svakako porazna činjenica da kao grad nismo bili u stanju da ga izgradimo ma koja vlast da je  nosilac ideje I ma koja opozicija da  ideju kritikuje.

Od projekta I obećanja preko balona do tišine o zatvorenom bazenu

6 comments on “Zatvoreni bazen : Od potrebe do političkog prepucavanja

 1. Profesor

  Prievidz je donirao gotov projekat zatvorenog bazena,I on bi zatvorio postojeci olimpijski bazen s tribinama. Sastoji se od 6 lukova,od kojih 4 sredisnja se u toku leta otvaraju,po potrebi zatvaraju. Slovake je projekat kostao nesto preko 500.000eura. E sad,razmisljate zasto politicari u Valjevu zasnjih deset godina izlaze sa njihovim novim projektima zatvorenog bazena,od kojih je jedan kostao izmedju 7-8 miliona eura. Pametnom je dosta,odlicna prilika da se neko ugradio. Takodje je dogovarana zamena 2 hektara susednog zemljista pored bazena,za potrebe aqua parka,jer se pricali sa Slovacima za njegovu izgradnju. I to nismo mogli od raznih Interesa politicara. Mi smo prokleta avlija….

  Reply
 2. Arhitekta

  Na mestu privatnog stadiona ZSKa,koji je napravljen od strane SPSa davnih 90 tih i pranjem para UNIPa i brane Rovni,uraditi zatvoreni zimski bazen koji bi koristili sportisti,gradjanstvo i bolnica,

  Reply
 3. Neimari

  Bilo bi interesantno kako je napravljen ZSKa stadion i ko je sve učestvovao,našla bi se veoma interesantna imena

  Reply
 4. сељак са планине

  Земљишна књига – катастар, трговачки суд – привредни суд – апр, све се види.
  А оно што се не види, питање је свих питања ?

  Reply
 5. Bazen

  Bazen nije isplativ?
  Koliko novca bazen tokom letnje sezone prihoduje, i pokrivaju li ti prihodi troskove zimi, ili bar veci deo troskova?
  Hala je isplativa, koliki su troskovi odrzavanje hala i koliki su prihodi?
  Fudbalski tereni su isplativi, koliki su troskovi odrzavanja terena i koliki su prihodi?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.