Poskupljenje energenata, pelet I do 42 000 dinara

Kako stvari sada stoje sa cenom peleta veliko je pitanje da li će se gradjani odlučiti za letovanje ili grejanje u zimskoj sezoni. Sa novom cenom koja dostiže I 42 000 dinara za jedno domaćinstvo će biti potrebno više od 2 prosečne zarade.

Uz porast svih cena poslednjih dana se u javnosti sve više govori o novim cenama ogreva za predstojeu grejnu sezonu. Ni ogrevno drvo, a ni ugalj više nisu olako pristupačni, a svi su izgledi da cena peleta I dalje raste.

Prošle jeseni I oni koji su imali spremljen novac za kupovinu peleta u jednom trenutku ga nisu mogli kupiti jer je gotovo preko noći nestao sa tržišta. Nakon mesec dana pojavio se I na stovaištima I u trgovinama , ali po novoj ceni od 36 000 dinara za tonu.

Nova cena peleta sada se kreće I do 42 000 dinara u zavisnosti od mesta do mesta kupovine. Iz Srbija šuma nedavno su se oglasili stavom da je nova cena neosnovana dok iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije smatraju da je logična jer je proizvodnja peleta smanjena.

“Proizvodnja peleta je u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne godine smanjena za 45 odsto isključivo zbog nedostatka sirovine. Izvoza skoro da i nema pošto ne možemo da zadovoljimo ni tražnju na domaćem tržištu koja je naravno prioritet. Da smo pelet proizvodili samo od sirovine koju isporučuju JP Srbijašume proizvodnja bi za prva četiri meseca ove godine bila 50 odsto manja u odnosu na postojeću. Rad sa dramatično smanjenim proizvodnim kapacitetima je ekonomski neodrživ. Zbog nestašice drveta na tržištu, cela drvna industrija, u kojoj je direktno i indirektno zaposleno više od 40.000 ljudi, je u opasnosti. Nezapamćen rast cena drveta, u šta se građani mogu uveriti na stovarištima svakog dana, uz rast cena struje, nafte, čelika, materijala za pakovanje i rezervnih delova i velike fiksne troškove po toni peleta koje proizvođači imaju zbog smanjene proizvodnje, doveo je do toga da cene značajno porastu” navode iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije, a prenose nacionalni mediji.

Jedna tona peleta sada je viša od minimalne zarade, a izvesno nedovoljna za grejnu sezonu. Već dve tone donose sumu novca koja je kudikamo veća od prosečne zarade. U Zavosnosti od površine koja se greje sve su procene da ukoliko se pelet bude prodavao po ceni od 42 000 dinara za predstojeću grejnu sezonu 1200 evra može biti suma novca za početak.

Posle dve godine brojnih ograničenja zbog korona virusa mnogi su planirali da ovog leta odu na letovanje. Ipak porodični odmor mogao bi da izostane zbog pravovremenog razmišljanja o grejnoj sezoni koja će neminovno doći.

Od 1. juna očekuje se i poskupljenje gasa, pregovori između Srbije i Rusije o novom ugovoru su u toku, a goruća tema je i cena struje. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da struja u Srbiji mora da poskupi, ali da se još ne zna kada će to biti ni koliko će tačno poskupljenje iznositi.

U gradu za sada niko ne pominje eventualno poskupljenje cene grejanja sa gradske Toplane, ali je veliko I realno pitanje da li će postojeća cena biti održiva ukoliko sve osnovne cene energenata porastu kako se očekuje.

Grad Toplani daje novac za avansnu kupovinu energenta, uradjena je I rekonstrukcija kotla kako bi se koristio komprimovani gas , ali je realno pitanje da li bi se moglo dogoditi da zarad održivog socijalnog mira , a po ugledu na neke ranije godine , grad ne posegne u gradsku kasu kako bi funkcionisanje preduzeća ostalo održivo po novim cenama. Ukoliko bi se to dogodilo ne treba zaboraviti da I dalje skoro 80% gradjana nije na sistemu gradskog vrelovoda. A socijalni mir uz nove cene energenata za tu većinu više nije tema niti opravdanje.

5 comments on “Poskupljenje energenata, pelet I do 42 000 dinara

 1. miloš marjanović

  domaće tržište prioritet? baš. ne vole devize ovi naši namučeni proizvođači, šta ćeš, teško im je

  Reply
 2. Predrag Savić

  Srbijom zapravo gazduje uvoznički lobi, ne izvoznici. Za evre i dolare jeftino kupljene u Srbiji (kao bajagi jak dinar) uvoze sve i svašta i prodaju nam po cenama koje oni diktiraju.

  Reply
 3. nije vazno koliko kosta

  Svaka kriza u svetu je idealna prilika za bogacenje domacih mesetara (koji opet imaju dozvolu drzave za svoj rad). Zato moraju da se spaljuju mozgovi sa svim tim tumacenjima prilika u svetu. Na samo 500 km odavde (na zapad naravno), ljudi zive sasvim normalno i bez nekih velikih turbulencija. Mi pak moramo slusati apokalipticna tumacenja, da bi secer, ulje, brasno, energente i sve ostalo, placali po daleko visim cenama. I jos bili srecni, jer toga na srecu ima da se kupi.

  Reply
 4. Мод

  Ако, ако и треба. Грејаћемо се на паркете као деведесетих или на вечну љубав према прецеднику.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.