Obeležen Dan sećanja na pilota Milenka Pavlovića

Preletom dva aviona MIG 29, kojim su upravljali piloti 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, polaganjem venaca na spomenik, uz orkestar Garde Vojske Srbije, kao i počasni vod Garde obeležen je Dan sećanja na pilota Milenka Pavlovića.

Potpukovnik Milenko Pavlović (Gornje Crniljevo, 5. oktobar 1959 — Valjevo, 4. maj 1999) bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

„Herojstvo Milenka Pavlovića je putokaz generacijama koje odrastaju u Srbiji ove 23 godine. On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanjima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba, kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti. Porodica Milenka Pavlovića je ponosna na svog oca, dedu i supruga i drago mi je što svih ovih godina svedoče tome koliko uspomena na njegovo junaštvo ne bledi, nego postaje sve jača i sve poštovanija među današnjim generacijama.Nadam se da smo svi zajedno doprineli da se sačuva uspomena na hrabrog pilota i da svake godine na ovaj dan podsećamo jedni druge, a mladima prenosimo šta je uradio Milenko Pavlović za svoju zemlju” rekao je gradonačelnik Gojković I dodao da na žalost, svet nije izvukao pouke iz bliske istorije i stradanja jednog malog naroda i te I da smo svedoci  da se i danas negde bombarduju gradovi i stradaju nedužni.

“Nadamo se da će našu zemlju zaobići ova svetska previranja i da se nikada više neće ponoviti ratovi na ovim prostorima. Svoje junake ćemo slaviti i učiti na njihovim primerima, poštujući prošlost, ali zagledani u budućnost koju treba da osvajamo znanjem, radom i lepotom!Slava svim junacima, slava Milenku Pavloviću“, poručio je u svom govoru gradonačelnik Valjeva.

Obeležavanju 4. maja prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je sa delegacijom koju su činili komandant RV I PVO  general-potpukovnik Duško Žarković i general Brane Krnjajić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, položili cveće na spomenik pilotu.

„Okupili smo se danas u Valjevu da evociramo uspomenu na pukovnika Milenka Pavlovića, slavnog komandanta 204. lovačkog- avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, koji je pre 23 godine štiteći svoju otadžbinu, svoje kolege, svoju zemlju, herojski poginuo u borbi sa višestruko nadmoćnijim NATO agresorom. Sudbina je htela da tog 4. maja 1999. godine Milenko na poslednji zadatak krene put rodnog kraja svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje, pogibija komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljih pilota Vojske Jugoslavije, označila je poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije. Let koji je sačuvao živote njegovih kolega. Milenko je poginuo braneći svoju otadžbinu, svoju zemlju, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda. Istinski rodoljub, patriota, svrstao se u rod besmrtnih. Ostavio je sve kao da ne ostavlja ništa. Svoje roditelje, svoje sinove, suprugu, brojne prijatelje, rodbinu, ratne drugove. Tim činom hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, oficira i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokolenjima koja dolaze. Prilika je da se i danas ovde kraj spomen-obležja pukovniku Milenku Pavloviću podsetimo na njegov život i delo”, rekao je Mojsilović.

Etno grupa pevača KUD „Krušik“ izvela je numeru „Devojče“, a učenica Valjevske gimnazije Mina Simić odrecitovala je pesmu „Razgovor s kamenom“ Vislave Šimborske, sa kojom će uskoro predstavljati naš grad na republičkom takmičenju recitatora. Potom je program nastavljen polaganjem cveća na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine i u selu Bujačiću, na mestu pada aviona pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.