Glumac Zoran Ćosić predstavio svoju prvu knjigu poezije u Mionici

Poznati pozorišni, televizijski i filmski glumac Zoran Ćosić, koji je rođen u Mionici, predstavio je  svojim sugrađanima knjigu poezije „Iverje i okrajci“  u velikoj sali Kulturnog centra. Mionička publika, velikim aplauzom pozdravila je svog komšiju, prijatelja, glumca i književnika, a prema njihovim rečima Ćosić im je priredio nezaboravno poetsko-muzičko veče.

– Ovo veče je, pored promocije knjige koja je nedavno izašla,  izraz moje zahvalnosti zavičaju. Moj zavičaj je sve ove godine bio sa mnom. Osećao sam ljubav i podršku mojih Mioničana u svakom trenutku svog bivstvovanja i želeo sam da vam se uz pomoć svojih prijatelja na ovaj način zahvalim na svemu, pamteći reči moje majke kada sam odlazio na studije glume i koja je tada rekla da ne smem da zaboravim samo jednu stvar, da ne zaboravim odakle sam pošao – rekao je između ostalog Zoran Ćosić.

Štampanje je podržala opština Mionica, suizdavač je mionička Biblioteka “Milovan Glišić“, a svi posetioci su od autora dobili na poklon njegovu zbirku poezije „Iverje i okrajci“.

Promociji knjige prisustvovao je i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je naglasio da je Mionica ponosna na svog sugrađanina.

– Naš komšija, divan čovek, uspešan glumac, a sada i književnik priredio nam je izuzetno veče. Tvoja Mionica je ponosna. Hvala ti na izuzetnim stihovima i radujemo se svakom tvom novom delu i ulozi. Bilo da je reč o poeziji, pozorištu, filmu. Jedno je sigurno, a to je da si u svakom formatu izuzetan umetnik – rekao je Janković i dodao da je ulaganje u kulturu veoma važno i da su rezultati toga vidljivi.

– Mionica danas podržava kulturu. Od urušenog napravili smo moderan Kulturni centr u kom danas mogu da se održavaju književne večeri, pozorišne predstave, gledaju filmovi. A uspešno realizujemo i druge projekte iz oblasti kulture i umetnosti – naglasio je Janković.

Ćosić je uz podršku supruge Nine, stalne članice Simfonijskog orkestra RTS-a i njenog ansambla „VIS Da capo“, dugogodišnjeg saradnika ubskog glumca Aleksandra Tadića, Karla Astrahana ispred izdavača knjige  „Liberland“, fotografkinje Nevene Stevanović, kao i svojih prijatelja iz detinjstva, uglednog pravnika i vrsnog muzičara Dragana Živkovića i „Čuvara straha“ Branka Terzića bez kojeg nije mogla da prođe ni jedna Zoranova važnija pozorišna premijera, posetiocima prepune mioničke ustanove kulture poklonio veče za pamćenje

Poetska zbirka „Iverje i okrajci“ je nastajala nekoliko decenija, ali nije prvi Ćosićev iskorak izvan prostora glume. Ovaj svestrani umetnik je do sada napisao dva pozorišna komada za decu „Uplakana Katarina“ i „Svetionik na kraju arhipelaga“, pozorišni komad „Janičar“, scenario za film i televizijsku seriju „Strašila za ptice“ i tekst za monodramu „Akt“.  Pored zapaženih ostvarenja u brojnim predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu i na drugim scenama, Ćosić je ostvario upečatljive uloge i na filmskom platnu, kao i u popularnim televizijskim serijama kao što su „Srećni ljudi“, „Moj rođak sa sela“ i „Bela lađa“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.