Da li ćemo na rekonstrukciju čekati još deset godina?

Još 2012. godine u Valjevu je najavljena rekonstrukcija parkinga, pijace,  uklanjanje pumpe i konačno uredjenje dela grada koji gravitira ka Tešnjaru. Jedino što je do sada na tu temu uradjeno jeste spajanje Sindjelićeve ulice sa Ulicom Kneza Mihaila. U proteklih deset godina u najvećoj meri čekao se Plan regulacije Centar i izmeštanje pumpe NIS-a.

prostor za budući trg u Valjevu

Najpre je 2013. godine bilo najavljeno izmeštanje pumpe o čemu se pregovaralo sa Gaspromom , ali su potom pregovori propali I od same realizacije nije bilo ništa. Ideja da bi u neposrednoj blizini Hrama mogao biti veliki trg sa fontanama I koncertnim prostorom bila je najavljena ponovo  2015. godine , ali je nedostajao plan regulacije. U istoj godini najavljeno je da bi plan trebao da počne da se radi, ali sredstva za narednu 2016. godinu nisu opredeljena ni za jedan konkretan projekat uredjenja. Narednih godina u budžetu nije bilo izdvajanja za ove potrebe , a sve se završavalo na prepričavanju starih ideja.

Trg u Zrenjaninu-prostor u Valjevu

Poslednje infrmacije upućuju na to da bi do izmeštanaj pumpe ipak moglo doći. Po za sada nezvaničnim informaijama do kojih je Vamedia došla nakon izmeštanja pumpe Valjevo bi moglo da dobije veliki gradski trg sa svim pratećim elementima po ugledu na mnoge gradove u Srbiji. Ovaj reprezenativni deo grada obuhvatio bi deo postojećeg parking I prostora sadašnje pumpe , ali I prostor prema Hramu. Po istim informacijama , postojeći parking bi bio zapravo pomeren na prostor Knez Mihailove ulice odnosno leve trake iz pravca mosta na Kolubari  pri čemu bi druga traka ostala otvorena za saobraćaj ali u oba smera. Najveći deo pomenute deonice zapravo zauzima parking.  Postojeći park ostao bi na starom mestu , ali uz primetnu rekonstrukciju dok bi kej reke Kolubare trebalo da bude uredjen kao šetačka zona.

Izvor Vamedie navodi da će zelenilo biti sačuvano odnosno čak I dodato na mestima gde ga ranije nije bilo kako bi sam trg bio upotpunjen zelenom oazom. U delu prema Tešnjaru bila bi izgradjena kapija Tešnjara koja bi simbolično najavila ulazak u staru čaršiju predstavjajući stare zanate koji su nekada u njoj postojali.

trg u Kraljevu

Svojevremeno je medju obećanjima bila I ideja o eksproprijaciji dela objekata okrenutih ka staroj zelenoj pijaci I trenutnom parking. Ipak grad za tu namenu nikada nije imao novac. Ono što bi se izvesno dogodilo nakon uredjenja ovog dela grada je da bi pomenute lokacije postale interesantne I investitorima koji poslednjih par godina aktivno zgradama I lokalima menjaju izgled grada.

Plan regulacije trenutno je na uvidu posle deset godina čekanja. Namera grada je da postojeću pumpu izmesti kako bi ovaj deo grada konačno bio uredjen. Meštani Mišarske I Železničke ulice  ovih dana vode aktivnu kampanju da pumpa ne bude premeštena na lokaciju starog Prekršajnog suda.

Tražeći odgovor na pitanje zašto se grad odlučio za ovu lokaciju Vamedia je došla do saznanja da grad ne poseduje druge prostore koji bi mogli biti iskorišćeni za ovu namenu , a da odgovaraju samom NIS-u I njihovom poslovanju, odnosno da se prostor nalazi u zoni frekventnog saobraćaja.  Zemljište na kome se sada pumpa nalazi je vlasništvo NIS-a I u manjoj je površini od one koja je predložena za zamenu. Isti dogovor predvidja da gradu bude doplaćen iznos za veću parcelu koja će biti dobijena zamenom. Ta sredstva bi potom bila iskorišćena za rekonstrukciju pomenutog prostora na ulasku u Tešnjar.

Na rekonstrukciju ovog dela grada čekali smo deset godina slušajući prazna obećanja , da li ćemo na realizaciju istog morati da čekamo još deset ostaje da se vidi odnosno da li će sadašnja priča ostati samo još jedno obećanje  Ili da odmah odustanemo ?

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.