Valjevo će formalno imati jednog poslanika-Djordja Milićevića 3 deo

Posle najmanje 20 kandidata za narodne poslanike iz različitih političkih grupacija I partija , Valjevo će izvesno u Skupštini imati samo  jednog poslanika. Djordje Milićević iz SPS-a započeće još jedan mandat u Skupštini Srbije . Milićević ima adresu stanovanja u Valjevu , ali da li je to zaista poslanički mandat Valjeva?

Nakon ponovljenih izbora situacija po valjevske кandidate za poslanike nije se promenila. Izvesno je prošao samo kandidat SPS-a Djordje Milićević.

Milićević ima adresu stanovanja u Valjevu pa se formalno može reći da je Valljevo dobilo jednog poslanika , ali realnost je malo drugačija s obzirom da Milićević vreme uglavnom provodi u Beogradu zbog poslaničkih obaveza, ali I zbog posla jer je Milićević od prethodnog skupštinskog saziva dobio blagoslov da za vreme mandata radi i kao savetnik direktora Javnog preduzeća „Srbijašume“. Zaključno do poslednjih izbora MIićević je poslanik punih 14 godina. Novi mandat doneće još 4 godine ukoliko ne bude bio prevremenih izbora, pa će Milićević verovatno postati poslanik sa najdužim poslaničkim stažom u istoriji Skupštine Srbije.

Po poslednjim dostupnim podacima Agencije za borbu protiv korupcije,  Milićević je u  Narodnoj Skupštini primao poslanički dodatak u iznosu od 33.148,46 dinara dok je u Srbija šumama na mestu savetnika direktora preduzeća zaradjivao 146 300 dinara, što prostom računicom ukazuje da je njegov mesečni prihod bio oko 179 000 dinara. S obzirom da će Skupština sada imati novi saziv ostaje da se vidi da li je stara dozvola još validna ili će pak Milićeviću biti povučena dozvola za obavljanje poslova savetnika.

Za pomenutih 14 godina poslaničkog mandata poznato je da je Milićević u dva navrata otvarao u Valjevu kancelariju Narodnog poslanika, cilj je bio kako je najavljivao na otvaranju, da upravo preko pomenute kancelarije ostvari bližu komunikaciju sa gradjanima, kako bi znao njihove potrebe. Oba puta kancelarija je radila jako kratko i bez vidljivih efekata postojanja. Poslednjih godina u Valjevskoj javnosti pojavljivao se u pratnji ministara Branka Ružića i Slavice Dejanović, vidjan je i na konvencijama SPS-a kao pratnja lideru stranke Ivici Dačiću, a lokalni SPS pripisivao mu je zasluge za dečije parkiće i spoljašnju rekonstrukciju hale Partizan koje su finansirala ministarstva.

Konkretno je poznato da je Milićević pred izbore 3. aprila Valjevu poklonio koncert Tropiko benda.

Milićević iz vremena bavljenja lokalnom politikom na mestu predsednika GrO SPS

Za vreme paralelnog odborničkog i poslaničkog mandata Milićević nije prisustvovao sednicama Lokalnog parlamenta , za vreme izbornih kampanja gotovo da se poslednjih godina  u Valjevu nije oglašavao na konferencijama , ali je zato bio itekako aktivan na nacionalni medijima propagirajući politiku koalicionog partnera SNS-a i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na početku svog dugog poslaničkog mandata Milićević je nastupao kao predsednik GrO značajno više.

Iako nije bio zastupljen putem lokalnih medija, u poslednjoj kampanji,  Milićević je dao svoj doprinos kampanji SPS-a na terenu.

Milićević dakle formalno zbog adrese stanovanja može da se smatra valjevskim poslanikom, ali realno nakon svih proteklih godina i iskustva, teško da će Valjevo lično imati neke koristi od toga. Bilo bi dobro da ima.

Drugi poslanički mandat koji se dovodi u vezu sa Valjevom jeste mandat Tatjane Manojlović potpredsednice DS-a koja takodje ulazi u Skupštinu , ali sa adresom stanovanja u Beogradu. Ona s druge strane kaže da je ona Valjevka i da to svuda sa ponosom ističe. Ipak formalno to nije valjevski poslanički mandat.

Očekivanja gradjana su da poslanik koji živi u nekom gradu insistira na projektima za grad i gradu iz kog dolazi donese boljitak na bilo koji način.

U Valjevu postoji niz projekata koje je započela upravo Socijalistička partija Srbije kojoj pripada Milićević, ipak ti projekti su i dalje započeti, a ne i dovršeni pa je pitanje zašto poslanik sa tako dugim stažom nijedan od tih  projekata nije završio za 14 godina niti lobirao za njihov završetak?

A možda je odgovor u formi koja je očito u slučaju Valjeva i Milićevića i suština-Poslanički mandat pre svega je vlasništvo poslanika lično. Ili je pak s druge strane ključno da se Milićević bavi tzv. visokom politikom, a Valjevo je nekako u kotlini.

Milićević na početku poslaničke karijere

Zvanična biografija poslanika Milićevića:

U zvaničnoj biografiji navodi da je  član Socijalističke partije Srbije od 1996. godine. Od 2002. godine predsednik je Gradskog odbora SPS Valjevo pa sve do ove 2022. godine kada je za predsednika GrO u Valjevu izabran Djordje MIlanović. Od 2007. godine član je Glavnog odbora SPS, a iste godine izabran je za portparola GO SPS. Član predsedništva SPS je od 2015. godine. Kako navodi u zvaničnoj biografiji, u četiri mandata (2004, 2008, 2012, 2016) biran je za odbornika Skupštine grada Valjeva, a 2004. godine obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine opštine Valjevo.

Milićević ima znatno duži staž u republičkom parlamentu: Narodni poslanik u Skupštini Srbije je od juna 2008. godine. Za narodnog poslanika izabran je i nakon izbora 2012, 2014. i 2016. godine.U sazivu od 2012. do 2014. godine bio je zamenik predsednika poslaničke grupe, a funkciju predsednika poslaničke grupe obavljao je od septembra 2015. godine. Bio je potpredsednik Skupštine Srbije od 2016. do 2020.Na izborima u junu 2020. ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Po podacima Otvorenog parlamenta u poslednjem sazivu Milićević je u Skupštini imao sledeće aktivnosti:

-Djordje Milićević , poslanička grupa SPS-a, broj govora 67, broj predloženih zakona 2. Član je bio sledećih tela:

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove

Odbor za prava deteta

Poslanička grupa prijateljstva – Mađarska

Poslanička grupa prijateljstva – Belorusija

Poslanička grupa prijateljstva – Kina

Poslanička grupa prijateljstva – Nemačka

Poslanička grupa prijateljstva – Rusija

Poslanička grupa prijateljstva – Sjedinjene Američke Države

 

 

 

17 comments on “Valjevo će formalno imati jednog poslanika-Djordja Milićevića 3 deo

 1. Realno gledano

  Ne sporim ok ali nista on nikad nije uradio za nas grad. Zivi u Beogradu a u vAljevo nista nije doveo niti Valjevu obezbedio.

  Reply
 2. Drug Crni

  Drug Milicevic nam je rasturio partiju. Zaposljavao je samo njemu podobne, a ostali su izvisili, a sad ne mozemo da nastavimo da punimo opstinu i firme nasim kadrovima, jer nismo na vlasti.

  Reply
 3. M. G.

  Valjevo ce imati poslanika, ali to nije Milicevic, jer on i ne zivi ovde. Procice Jelena, verujem u to i radujem se tome.

  Reply
 4. Bobili

  Pukli su na izborima, imali su 2020. godine skoro 11000 glasova u Valjevu, a sad oko 6000. To je skoro pola glasova manje, o cemu oni pricaju ovih dana i cime se hvale?

  Reply
 5. Jekica

  Oni zaposlili i Djordja II u Srbija Sume kao da je ta firma njihova dedovina. Svi zive socijlaisti na racuna gradjana bruka i sramota.

  Reply
 6. Ha ha

  A sta je sa Djokom Pavlovic? Njega niko ne zarezuje sve ste udomili negde samo on mora da se strpi?

  Reply
 7. Samo pitam

  Hoce li biti neka kzn Pavlovica zbog gubitka izbora u njegovom selu Donja Grabovica?

  Reply
 8. Recept

  Socijalisti osvojili manje glasova nakon sto su celo partijsko rukovodstvo odveli u Donju Grabovicu na celu sa Dacicem. Znaci sto vise idu medju ljude i sto se vise Pavlovic oglasava to manje imaju glasova.

  Reply
 9. Prilo

  Ja da sam u Dragadolu doveo Vucica da razgovara sa mestanima i da sam izgubio izbore kao sto ih je Pavlovic izgubio u Donjoj Grabovici prestao bih da se bavim politikom, kupio ovce i vratio se u selo da ih cuvam.

  Reply
 10. Valjevac

  Cepanica ko Cepanica ničemu ne služi samo sebe zadovoljava. Nit i.a obrazovanje nit znanje ….. e moje Valjevo.

  Reply
 11. sin anarhije

  Ovaj lik postoji sma radi sebe , beskonacno prica prazne price da zadovolji sopstvenu sujetu …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.