Vrtić u staroj Šestoj školi

Projekat rekonstrukcije stare Šeste škole je završen , a Grad najavljuje da će ukoliko izostanu sredstva ministarstva radove početi iz sopstvenih  sredstava. „Ne možemo dugo čekati jer s jedne strane dolaze investitori i sledi veće zapošljavanje tako da i tim ljudima moramo omogućiti da deca budu zbrinuta u PU. To ide jedno sa drugim“, kaže gradonačelnik Lazar Gojković.

Kako se moglo čuti na sednici Gradskog veća u PU Milica Nožica trenutno boravi oko 2 500 dece podeljenih u 127 grupa od čega su 94 celodnevne grupe. Ipak ispod crte ostalo je neupisano  više 400 mališana .

Grad Valjevo već godinama ima problem sa smeštajem dece i činjenicom da gradu nedostaje bar još jedan objekat. Svi objekti su namenski građeni osim “Doma Dr Mihaila Stupar” koji je ustupljen na korišćenje od septembra 2010. Poslednji objekat obdaništa u Valjevu, „Vidra“, izgradjen je 2012. godine. Ovaj objekat raspolaže sa preko 2000 kvadrata I kapacitetom od 400 dece. Vrednost investicije bila je blizu 200 miliona  dinara.

Na sednici Gradskog veća iznet je podatak da je završen projekat rekonstrukcije stare Šeste škole koji je praktično od trenutka preseljenja škole u noviji objekat ostao prazan I neiskorišćen .

“Završen je projekat Šeste škole u smislu njegove rekosntrukcije u vrtić čime se rešava gotovo u potpunosti pitanje manjka mesta  Videćemo da li će biti novca iz ministarstva, ako ne onda ćemo krenuti u radove  sopstvenim sredstvima iz budžeta”, rekao je na sednici Veća gradonačelnik Lazar Gojković.

Namena stare Šeste škole u prethodnoj deceniji menjana je u više navrata. Još za vreme mandata gradonačelnika Stanka Terzića prvi put se moglo čuti da će se nakon preseljenja Šeste škole stari objekat iskoristiti za obdanište . Nasuprot toj ideji bila je ideja iste vlasti da u pomenutom objektu bude smešten MIC (Medjuregionalni informacioni centar). Ideja o saradnji sa Slovenijom i drugim državama i stvaranju nove institucije nalik Istraživačkoj stanici Petnica je odbačena nakon političkih razmimoilaženja.

Naredna vlast ponovo je najavila obdanište , ali pomaka nije bilo jer ni projektni zadatak nije uradjen , a kamoli sam projekat. U medjuvremenu se govorilo I o tome da bi rekonstrukcija objekta mogla koštati više od izgradnje novog posebnog objekta vrtića. Ministar Branko Ružić u Valjevu je najavio finansiranje izgradnje novog obdaništa iz kredita Svetske banke.

Gradonačelnik Gojković tvrdi da je to jako duga procedura te I da grad ne može tako dugo čekati na realizaciju.

“Mi kao grad ne možemo dugo čekati jer nam veliki broj dece svake godine ostaje neupisan. Ako s jedne strane radimo na većem upošljavanju gradjana I u prilog tome u Valjevo dolaze dva nova strana investitora moramo što pre početi rešavanje pitanja vrtića kako bismo omogućili da novozaposleni roditelji takodje zbrinu svoju decu u Predškolskoj ustanovi. To su stvari koje prate jedna drugu”, kaže Gojković.

Sve su prilike da smo sada kao grad sve bliže rešenju s obzirom da je projekat završen I moguće je planirati sredstva u budžetu za radove koji će biti izvodjeni ili samostalno ili uz podršku ministarstva.

 

 

24 comments on “Vrtić u staroj Šestoj školi

 1. Karaula Novo naselje

  Kada xe da menjate direktora vrtica , radovic se nada al nema Vasu podrsku!

  Reply
 2. Providno

  Bas sad, pred izbore??! A skola prazna 3 godine?!!! Da ste to uradili pre, pa da vam (misleci) covek poveruje u dobre namere, ovako…..dzaba se trudite.

  Reply
  1. Miki

   Mislim da takve kao ti treba da je sramota ovakvih stvari. Zar je vazno kad se radi? Valjda je poenta da se radi posle toliko vremena i decenija i da nam nece biti problem sa upisom dece, ne budite zli.

   Reply
 3. Radmila

  Ovo se tretira kao jedna od vesti decenije. Raduje me ovo i dugo smo cekali, zaista mi je milo.

  Reply
 4. Milutin

  Ovo moze da napada samo ko nije mentalno zdrav ili ko je politicki ostrascen. Svaki pristojan covek koji voli svoj grad se raduje ovakvim stvarima i gleda da ne mesa politiku u ovakve stvari.

  Reply
  1. Polupani

   Milutine radujemo se ovakvim vestima još od davne 2012 ali nikako da se nešto dogodi tako da se i dalje radujemo samo što više ne verujemo.

   Reply
  2. Gangula

   Izgradnjom ovog vrtića nece vise se vise čekati na upis dece. Godinama je bio ovo problem. I kad se uradi bice mesta za 450 dece sto je sjajno. Nece se vise čekati na upis, i svako dete će biti u vrtiću.

   Reply
 5. Врад

  Последњи вртић изграђен 2012, за нашу децу сачекајте још коју годину.

  Reply
 6. Darko

  Do sada bi uradili novo obdaniste ,a ne ovolika demagogija,onoliki objekat za obdaniste?! Nemate al blage veze!

  Reply
 7. Branko

  Karauli i Gajicu je kraj u Novom naselju , upravu su Colic i Jovana da ih narod nece!!!

  Reply
 8. Zdravko

  Velika radost, a pogotovo za roditelje. Siguran sam da ce biti jos ovakvih vesti.

  Reply
 9. Taki

  Prostor stare VI škole treba iskoristiti za ovako nešto jer ka njemu može gravitirati veliki broj porodica, i to ne samo iz Brđana, već i jednog šireg područja. A što da ne, osim rekonstrukcije ovog, verujem da će biti prostora i za izgradnju novog vrtića, da bi se ave potrebne pokrile, što se kaže, tip-top.

  Reply
 10. Sofija

  Dobra vest,ionako grad godinama ima problem sa obezbeđenjem dovoljno mesta u vrticima.Sesta skola je idealna za tu namenu jer su potrebna minimalna ulaganja za prilagođavanje ambijenta najmladjima, a vec je tu godinama bila skola i roditelji i deca su već navikli na lokaciju i prostor.

  Reply
 11. Dragan

  Kakva je ovo kolektivna amnezija ? Pa projekat za to je bio gotov kada si došao na mesto gradonačelnika,
  ali ti si javno izjavio da ta rekonstrukcija nije moguća , da ne mogu da se ispune standardi , i da će se graditi novi objekat .
  To jest , odustao si od rekonstrukcije u obdanište . I šta sad , svi smo mi budale , nema mesta za našu decu,
  i odjednom može da se vrši rekonstrukcija stare 6. škole , sada je po standardima ? Pa ko koga ovde …

  Reply
 12. sin anarhije

  Ofanziva naprdnjaka pred izbore , a nisu se setili vrtica pre recimo godinu – dve , mozda su bili zauzeti KAPITALNIM INFRASTRUKTURNIM VALJEVSKIM PROJEKTIMA , mada vecina clanova sns ne zna ni da izgovori celu ovu recenicu …

  Reply
 13. Tuga

  @Miki nije vazno da li je nesto uradjeno pre 3 godine ( a moglo je, i trebalo je!), ili tek treba da se uradi sad??! A za te 3 godine u postojecim vrticima nema mesta za veeelki broj dece! Muce se,i deca i roditelji, i nije vazno?
  Pa dobro, ako nije vazno, moglo se to onda raditi i za, recimo,10 godina? Nije moralo
  ni sad. Vazno je da se uradi.
  E, Valjevo, tuzno li si…

  Reply
 14. Baki

  Radmila, Miki, Taki, Zdravko, Sofija, o čemu vi pričate???
  Ovi nisu u stanju da urade pad za kišnicu u rekonstruisanoj ulici Vuka Karadzića a kamoli nešto krupnije.
  Hoće li deca krenuti u septembru u taj preuredjeni vrtić i u kojoj godini?
  Samo da ne budu krive Rusija i Ukrajina ako se bude kasnilo i sa tim radovima.

  Reply
 15. Kaja

  Sto je frka pred izbore?Nece stici sve za mesec dana a mozda moze jedna prostorija zarad slikanja I otvaranja.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.