JKP Polet pruža podršku prodavcima u procesu fiskalizacije

Uvodjenje fiskalizacije i za prodavce na robnim pijacama, odraziće se I izvesno I na broj zakupaca tezgi od JKP Polet u Valjevu. Direktorka Poleta, dr Biljana Pavlović kaže da su u ovom preduzeću spremni da zakupcima  stim u vezi i pomognu.

Kako prdvidja  v.d. direktora JKP “Polet”, ovo preduzeće očekuje  teška godina jer će biti suočeni sa smanjenjm broja zakupaca usled početka primene Zakona o fiskalizaciji.

“Zakon o fiskalizaciji počeo je da se primenjuje od 1. novembra 2021. uz prelazni period do 30. aprila. Tokom ovog perioda obveznici fiskalizacije su dužni da prilagode poslovanje novom modelu fiskalizacije. Što se tiče prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama od ovog zakona izuzeta je prodaja sopstvenih poljorivrednih proizvoda, kao i proizvoda delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima.  Za sve druge vrste prodaje na malo na pijačnim tezgama postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektromskog fiskalnog uređaja. JKP “Polet” se intezivno priprema za početak primene ovog zakona ulaganjem u hardversku i softversku opremu. Imajući u vidu iskustva susednih zemalja gde se ovaj zakon primenjuje, očekujemo smanjenje broja zakupaca, pre svega na Robnoj pijaci”, kaže Biljana Pavlović.

Ova činjenica izvesno bi mogla da utiče na poslovanje Poleta koji je započeo izlazak iz dugova.

Biljana Pavlović

“Značajno su smanjene obaveze JKP “Polet”, zatim značajno je smanjena starosna struktura duga i zaustavljen je dalji rast iznosa neneaplaćenih potraživanja. A da je to tako ilustrovaću konkretnim podacima. Za ovaj period ukupne obaveze Poleta smanjene su za 17,78%. Obaveze prema dobavljačima za isporučena dobra i izvršene usluge smanjene su za 37,94%. Ono što bih posebno istakla jeste da je plaćanje duga iz predhodnog perioda izvršeno iz sopstvenih sredstava koja su obezbeđena naplatom potraživanja. Na održavanje, a samim tim i povećanje nivoa tekuće likvidnosti u značajnoj meri utiču i nenaplaćena potraživanja. Ona su na dan 31.12.2021. godine i dalje bila visoka, ali ono što je bitno zaustavljen je dalji rast iznosa nenaplaćenih potraživanja preduzimanjem svih raspoloživih mera prema zakupcima koji kasne sa plaćanjem svojih obaveza. Ukupan iznos potraživanja od zakupaca sa kojima su zaključeni ugovori o reprogramu duga iznosi preko dva miliona dinara, tačnije 2.122,573 dinara. Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez bezuslovne pomoći Gradskog rukovodstva na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Lazarom Gojkovićem”.

Kako navodi Pavlovićeva mere štednje biće nastavljena  u ovoj godini , a rashodi koji su predvidjeni za ovu godinu odnose se na poboljšanje rada pijaca i podizanju kvaliteta u pružanju pijačnih usluga korisnicima. Pavlovićeva navodi I da su planirana  investiciona ulaganja na lokaciji Stara zelena pijaca, kao najposećenijoj gradskoj pijaci.

 

 

1 comment on “JKP Polet pruža podršku prodavcima u procesu fiskalizacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.