„Matija svira Arsena“

„Matija svira Arsena“ naziv je klavirskog koncerta Matije Dedića, koji će biti održan 04. marta u 20.00 h u Velika sali Centra za kulturu Valjevo.

Na ovom koncertu, nazvanom po Dedićevom višestruko nagrađivanom instrumentalnom albumu, publika će moći da čuje briljantno izvođenje vanvremenskih numera jednog od najvećih kantautora sa ovih prostora Arsena Dedića (1938-2015), među kojima su „Sve što znaš o meni“, „Moderato cantabile“, „Kuća pored mora“, „Ni ti ni ja“, „Tvoje nježne godine“ i druge.

Dedićev album „Matija svira Arsena“ iz 2015, posvećen preminulom ocu, proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih ostvarenja na ovim prostorima poslednjih dvadesetak godina.

Matija Dedić rođen je 1973. godine u Zagrebu u porodici velikih hrvatskih i jugoslovenskih muzičara Arsena Dedića i Gabi Novak. Muzikom je počeo da se bavi vrlo rano. Nakon završene srednje muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, 1991. godine odlazi u Grac gde upisuje džez akademiju. Privatne časove imao je kod Džona Tejlora iz Kelna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Berija Harisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Nojvirta.

U Zagreb se vratio 1997. godine i ubrzo postiže veliki ugled na hrvatskoj muzičkoj sceni. Tokom tih godina svira s vlastitim sastavom pod nazivom Boliers Quartet s kojim prati velike džez muzičare poput Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa, Joséa Feliciana te sastav „All Stars Band“.

Krajem 1990-ih Matija osniva trio pod nazivom Matija Dedić koji je izvodio njegova autorska djela. Izdaje album Octopussy(1998) koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma poslednjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine.

Tokom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu, nastupa u gotovo svim zemljama Evrope te u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu, u Africi, na festivalima u Kopenhagenu, Štokholmu, San Sebastianu, Bremenu…

Svira s velikim muzičkim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, Jean Louis Rassinfosse, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, N.H.O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Salvatore Maiore, Bojan Z, Francesco Bearzatti, i mnogi drugi.

Piše muziku za televiziju i pozorište, nastupao je s popularnim muzičarima hrvatske pop scene kao što su Zoran Predin, Gibonni, Massimo, Oliver, a najčešće s Gabi Novak i Arsenom Dedićem. U maju 2002. godine Matija je nastupio u Francuskoj na jazz festivalu Montreux Jazz Festival, kao jedan od 11 finalista od ukupno 400 pijanista iz čitavog sveta, na četvrtom Montreux Solo Piano takmičenju.

Godine 2006. objavljuje CD s dugogodišnjim saradnikom Cheta Bakera, belgijskim kontrabasistom Jean-Louis Rassinfosseom. S njim i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom  snimio je album Visiting Bruxeless. Godine 2008. ostvario je saradnju s džez muzičarima Jeffom Ballardom, Larryjem Grenadierom, Mellisom Aldana, Mattom Brewerom, Jonathanom Blakeom, Geneom Jacksonom, Johnom Hollenbeckom…  U poslednje dve godine objavljuje još neke albume u inostranstvu s muzičarima kao što su višestruki dobitnik Grammya Antonio Sanchez, Scott Colley, Johannes Weidenmueller i Chriss Cheek, te na taj način spada u vrlo retke muzičare poslednjih godina koji sarađuju sa izrazito etabliranim muzičarima iz severne Amerike. Za italijansku etiketu Workin ujedno izdaje i svoj prvi solo album isključivo improvizovane muzike koji promoviše na koncertnim nastupima u Rimu i Lećeu.

(Izvor: www.matijadedic.com)

Karte su u prodaji na blagajni Centra za kulturu po ceni od 700 dinara.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.