Odgovor Sindikata menadžmentu HK „Krušik“ Valjevo

Sindikati u HK Krušik izdali su Saopštenje za javnost u kom se izmedju ostalog navodi da su Krušik podjednako svi radnici fabrike. “Kažete da se suočavate sa ozbiljnim izazovima i velikim obavezama,ogromnoj odgovornosti,stiče se utisak da ne znate koje funkcije obavljate i koliko ste plaćeni za iste, kao da radnici imaju manju odgovornost od Vaše ? A tražite lojalnost tih istih radnika,malo je to ružno sa Vaše strane, čak uvredljivo, ”poručili su Sindikati. Pomenuto Saopštenje za javnost prenosimo u celosti:

“Svakako nam je zasmetao naslov u medijima „Saopštenje HK Krušik“,Vi ste aktuelni menadžment u firmi, a Krušik su svi radnici fabrike, to mora da Vam bude jasno da bi smo mogli da se razumemo u budućnosti.

Izjavljujete kako ste maksimalno posvećeni fabrici i kako niste spremni da prihvatite odgovornost za „sindikalno-politički eksperiment“,ne znamo ko Vam je tražio da prihvatite odgovornost za postupke sindikata,imate dovoljno Vaših postupaka za koje treba da prihvatite odgovornost,ne želimo da Vas opterećujemo sa našim.

Sasvim je ne primereno mešati politiku u svu ovu situaciju i ko god to čini radi na štetu same fabrike i svih radnika.

Naša objava je isključivo bila namenjena radnicima fabrike i kao takva se našla na oglasnim tablama i mestima gde radnici mogu da je pročitaju,onog trenutka kada budemo nešto hteli da objavimo za medije bićete obavešteni i biće objavljeno na najvećim medijima u našoj zemlji, a ne samo na lokalnom nivou. Kako je objava došla do određenih medija stvarno nije naš posao da utveđujemo.

Sastanci koji se održavaju sa menadžmentom fabrike odnosno njihov sadržaj se prenosi našim članovima i radnicima fabrike u celosti, jer je to naša obaveza, na kraju krajeva ovakva objava je rezultat razgovora sa radnicima, naročito nakon poslednjeg našeg sastanka sa Vama.

Što se tiče Vaših rezultata nema se šta omalovažavati, uposlenost, temperatura radnih pristorija,visina zarade radnika govore sami za sebe i tu nema mesta za prigovor.

Kažete da se suočavate sa ozbiljnim izazovima i velikim obavezama,ogromnoj odgovornosti,stiče se utisak da ne znate koje funkcije obavljate i koliko ste plaćeni za iste, kao da radnici imaju manju odgovornost od Vaše ? A tražite lojalnost tih istih radnika,malo je to ružno sa Vaše strane, čak uvredljivo.

Ako ste svesni činjenice da pojedini rukovodioci nisu ispunili očekivanja Vi ste ti koji treba da reagujete,ograđujemo se od Vaše izjave kao verodostojne jer je diskutabilno zbog čega neki rukovodilac nije odradio šta se od njega očekivalo,u ovakvoj situaciji postoji mogućnost da nije imao sa čime i sa kime da obavi sve što je trebao.

Pominjete da neki sindikalci žale za uskraćenim nezakonitim pravima,opasan izbor reči u rečenici, ne treba ih olako izgovarati, da li ste pomislili nekada da su osnovna prava radnika zakonom predviđena uskraćena ili umanjena na sramotni nivo?

Sindikalci teže za mračnom prošlošću fabrike, pa zar je ikada bilo mračnije nego što je sada? To je malo ne razumljivo sa Vaše strane, očigledno niste sve parametre uzeli u obzir.

Svakom razumnom radniku nije jasno kako je moguće da bilo koji sindikalni vođa uređuje kadrovsku politiku. Kada se zna da postoji kadrovska služba, kada se zna da na kraju bilo kakvog kadrovskog rešenja stoji odobrenje generalnog direktora i nadzornog odbora, opet stičemo utisak da menadžment svoje greške prebacuje na druge.

Krajnje je netačna informacija da nismo sugerisali na preko potrebno zapošljavanje ljudi u fabriku, jako davno smo pokušali da objasnimo da je to finansijski neizdrživo, jer je broj radnika postao preveliki za fabriku.

Nije normalno da izjavite kako sindikalne vođe obavljaju sportske i ostale aktivnosti u toku radnog vremena, a da tvrdite kako menadžment nema kontrolu i nadzor nad radnim vremenom sindikalnih vođa ,pa ko ima uvid u kamere i izlaznice ako Vi nemate?

Pogrešno ste formulisali našu objavu, naše zahteve, nikakav gnev ne postoji,već je to vapaj radnika koji se bore za svoju egzistenciju, svakodnevno gledajući kako bez nekog posebnog modela neko napreduje, a veći deo propada.

Ne postoji mogućnost poređenja direktora i sindikalca, katastrofalno je izjaviti da je direktor veći sindikalac od bilo kojeg sindikalca kada se zna da se sindikat bori za prava radnika, koja su trenutno ugrožena na svim nivoima.

Stalno ponavljate kako ima novih ugovora, kako će biti novih poslova, kako ima nade za bolje, a na sastancima koji se održavaju bar jednom mesečno između aktuelnog menadžmenta i predstavnika sindikata naglašavate da neće biti povećanja plate i da će dugo biti teško, morate se odlučiti za jedno. Kažete ne može bez strpljenja, ne može za par meseci da bude bolje, pa godinama nam nije dobro.

Tragikomično je izgleda kao da nemate čime da se branite kada pominjete bombardovanje kao razlog što je sada loše, pa to je bilo pre 22.god.

Pandemija je korišćena najviše kod rukovodstva kao razlog lošeg poslovanja, nećemo pominjati koliko ste kao rukovodioci firme učinili da se zaraza ne širi po fabrici, nikakve mere niste preduzeli za svo ovo vreme, to je sramota za Vas kao ljude, a ne samo kao rukovodioce jedne firme.

Sindikat je tražio objašnjenje o destimulaciji jer ni jedan radnik nije dobio obaveštenje i razlog zbog čega je destimulisan iako za to ima puno pravo, čak je i zakonska obaveza da ga dobije, neretki su primeri da istu destimulaciju imaju radnici koji dolaze da rade subotom i oni koji su na šifri 41.

Pa ne morate objašnjavati nama ako nećete, objasnite njima destimulaciju…ali da znate destimulišete radnike, kažnjavate ih, to je istina.

Samim tim ako je realizacija ispod očekivane, treba da nađete uzrok i da ga rešite, ne smete destimulisati sve radnike.

Naši sindikati su uvek bili distanciran od politike, apolitični, tako da ste nas pogrešno optužili za neke stvari, razumevanja smo uvek imali, strpljenja ni sami ne znamo od kuda ovoliko! Vama smo uvek izlazili u susret i bili spremni na kompromis,to pokazuju naši potpisi vaših predloga u prošlosti.Uvek smo bili za dogovor,razuman koji nije na štetu radnika.Mi Vas molimo da preispitate Vaše postupke,jer nismo pomenuli ogroman broj greški koje ste napravili, jednostavno vreme je da se uradi nešto konkretno za radnike fabrike, da se stimulišu pozitivno, a ne destimulišu.

Reprezetativni sindikati HK KRUŠIK”

 

18 comments on “Odgovor Sindikata menadžmentu HK „Krušik“ Valjevo

 1. Alatnicar

  Konačno su sindikati postali sindikat,jedina nana i greh Vam je bio što ste čitali kada je postavljena za direktora Jovanka Andrić iako ste znali njen mentalni sklop kafa joj je brat bio direktor inkojo je ojadio Krušik.Samo tako,puna podrška od radnika Krusika

  Reply
 2. Sladjana

  Vi i rukovodstvo se prepucavate, a Vistad , pardon Krusik tone li tone. Vreme je da pitate rukovodstvo, kako ce overiti knjizice od Aprila, ili ce opet narod platiti /na teret imovine/ Ko ce platti struju, vodu, zaostale jubilarne nagrade, jos mnogo toga. Kako i skime odraditi ugovore, ako ih toliko ima i ako su povoljni bar da firma bude na 0 sa njima.

  Reply
 3. Antiprotivan

  Pomešale su se babe i žabe. Nije tačno da zaposleni na šifri 41 imaju destimulaciju. Naprotiv, njima je nemoguće dati tako nešto jer i nemaju radne sate. Plate u Krušiku su smanjene najnižim grupama, dok su ostalima povećane. Realnost je da radnika sa najnižim grupama ima preko 1500 i da se tu traži ušteda. Ali pre toga je trebalo razmišljati o desetinama i stotinama zaposlenih „preko veze“. Još od doba Jovana Davidovića kada je zaposlena cela Gornja i Donja Bukovica, Carić, Kotešica, Joševa, Kozličić, Grabovica,… sa širom okolinom, sve zahvaljujući tadašnjem drugom čoveku Krušika. Nastavilo se dolaskom Petkovića koji je masovno zapošljavao komšije iz okolnih sela i varošica. Ali ne zaboravimo da je za vreme oba direktora najveći deo zaposlenih „ugurao“ Sindikat. Kao radnik Krušika i bivši član sindikata potvrđujem jer sam svedočio tome. Uloga sindikata je nikakva i radnici to prepoznaju p se masovno iščlanjavaju iz svih sindikalnih podružnica koje nudi Krušik.

  Reply
 4. Član sindikata ASNS

  Kolika je plata direktorke Jovanke tehnologa za krastavce,ako smete da kažete zarad grada i radnika da znaju

  Reply
 5. Jovica

  Pa sindikalci, da počnemo od početka…Za ovu situaciju, bar što se radnika i plata i stimulacija tiče VI ste krivi, i to zato što ste zajedno sa bivšim direktorom Lukićem potpisali aneks kolektivnog ugovora u kom ste VI kao pripadnici reprezentativnih sindikata, pristali na ta smanjenja….sram vas bilo!!! Sad ste našli da kukate a vi ste ovu pitu zamesili, i treba da se iščlanjuju radnici iz svih sindikata, bolje da deci kupe slatkiše i hranu, a ne vama da daju po 450-500 dinara mesečno za članarinu, koju ćete vi da popijete i pojedete po restoranima i kafanama sa vašim prišipetljama….
  Zapošljavali ste i vi i to dobro znali da naplatite, ona slogina stočarka se uživela bila u ulogu direktora preko nje ste i pisali i brisali, dopisivali, davali grupe i premeštaje, pa da li vi mislite da su radnici tolike budale da ne znaju šta ste radili?..Onaj Teša je zaposlio celu porodicu i još po nekog pride, na posao dođe kad hoće i ode kad hoće….
  Pokažite šta je sindikalna borba iz prve ruke, Čupo, šator pa ispred upravne zgrade, izvoli, bori se za sve radnike, ne guraj ih ispred sebe sa kojekakvim blesavim predlozima….
  Boli vas otprilike, što nema šeme sa Jovankom, nema „bitne“ sekretarice da vam završava prljave poslove, ne možete više da brljate po papirima, nema vajdice na koju ste navikli….

  Reply
  1. obavešteni

   Možda je taj Teša zaposlio celu porodicu ali tom Teši je majka dobila otkaz koliko sam upoznat a Teša radi u firmi 12 godina na ugovor, nema rešenje za stalno. Zasmetao je Jovanci jer je udario na nju pa gleda kako će da ga zakopa a ne zna da je Baka jači igrač od nje i da će je oduvati! Šta je sa Slogom, Batinićka, Čupa i Trifke, sekretarica??? Ovi navedeni su vodili kadrovsku politiku preduzeća, vraćali ljude sa spiska za otkaz, podelili na stotine grupa i ostalo…..

   Reply
 6. Dragan

  Podrska direktorki jovanci koja pokusava da vrati stari sjaj firmi. Znao sam da ce se izboriti jel i ona i brat su rodjeni pobednici. Plus jovanka ima i muza koji je vodio drzavno preduzece i digao ga na noge. A vi sto spominjete ne overene knjizice ste se i zaposlili samo dabi isli na bolovanje. Onaj ko hoce da radi i nemisli o knjizicama nego o poslu.

  Reply
  1. Boba

   Draganee, Draganee šta to pričate. Da li ste vi normalni? Upravo ste rekli da je normalno da knjižice budu neoverene i da hoće overene knjižice samo ljudi koji hoće na bolovanje. Čoveče niste normalni

   Reply
   1. Sladjana

    Dragance, Dragance ovo mora da je neki sarkazam, jer znamo kako joj je brat dok je bio dirrektor isplacivao posebne stimulacije, znamo kako je muz ,,samozvani cetnik“ bio ,,uspesan“ direktor, a i secamo se Joke koliko je bila ,,uspesna“ dok je radila u Razvoju. Za rad u Keceljevi nemamo podatke!

    Reply
  2. Obavesteni

   Blagoli se firmi kojoj ,, Uspesna“ samo ne znamu cemu Jovanka moze da vrati sjaj. Sta to ima uspesno u zivotu iza sebe? Znamo vrlo dobrokoliko je bila ,,uspesna“ u projektima dok je radila u Razvoju Krusika!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.