Hala 2 u Gorenju najavila štrajk zbog testiranja

Na društvenoj mreži fejsbuk u toku jučerašnjeg dana deljena je objava  u kojoj se navodi da će zaposleni Gorenja danas stupiti u štrajk upozorenja . Kako Vamedia saznaje, iza ovog štrajka nije stao nijedan od tri sindikata koji postoje u Gorenju. Sindikati tvrde da štrajk nema osnov u zakonu.

U objavi na fejsbuku se navodi da će zaposleni u Gorenju njih 550 koji rade u Hali 2 danas u 12h održati štrajk upozorenja. Kao razlog za štrajk se navodi ignorisanje rukovodstva firme na zahtev radnika da se ukine nezakonito testiranje kao I „obeležavanje radnika  poput stoke.“

Tragom ove informacije, Vamedia u sindikalnim redovima saznaje da su Sindikati odbili da stanu iza ovakvog zahteva. NJihovo objašnjenje je da je zahtev radnika bez pravnog osnova I utemeljenja. “Kontaktirali smo pravnike I nadležne u oblasti zdravstva , dobili smo odgovor da nema osnova za ovakav štrajk. Ne možemo reći da su svi zaposleni iza ovog zahteva s obzirom da kao što ste I videli radi se o radnicima u Hali 2”, kažu u jednom od Sindikata.

Od zaposlenih saznajemo da kompanija Gorenje Hisens svoje zaposlene testira na korona virus antigenskim testom na svakih sedam dana. Rezultati testiranja se upisuju u posebne knjižice.

“Dele nas kao stoku na vakcinisane I nevakcinisane”, napisano je izmedju ostalog u jednoj od objava na fejsbuku.

Vamedia je kontaktirala jednog od potpisnika ovakvog komentara koji u izjavi za Vamediu kaže da ima pravo da bude nevakcinisan. Na pitanje Vamedie da li ih kompanija Gorenje primorava na vakcinaciju , zaposleni kaže da primoravanja nema , ali da je sramota da imaju knjižice u bojama. Na pitanje da li I vakcinisani imaju knjižice, odgovara: “Imaju I drugačije su , nek se bune ko im brani. Testiraju nas non stop”. U daljem razgovoru pojašnjava da se testiranje odnosi na sve zaposlene bez razlike.

Vamediu je zanimalo I da li postoje mere zaštite u skladu sa Uredbom o zaštiti stanovništva od epidemije?

Zaposleni kažu da rukavica, maski I sredstava za higijenu I dezinfekciju ima u izobilju te I da se proizvodni pogoni neprestano dezinfikuju. Problem je za neke testiranje.

S obzirom da antigenski test košta 1800 dinara logično pitanje bilo je I da li se test zaposlenima naplaćuje? Kako saznajemo testiranje je besplatno.

Jedan broj zaposlenih pak tvrdi da nema ništa protiv testiranja jer na taj način korona virusom neće zaraziti ukućane. “Ja primam oko 40 000 platu ,da se testiraam 4 puta mesečno ne mogu , nije mi to jeftino. Imam u kući majku koja ima 74 godine i unuka kog mi čuvamo od 4 godine. Meni testiranje ne smeta. Jedino što je testiranje van radnog vremena pa moram da dolazim inače , ne smeta mi. To su započeli ovi antivakseri, kako se već zovu, ”, kaže Z.J. zaposlena u Gorenju.

Do zaključenja teksta Vamedia nije mogla da dobije potvrdu da li će štrajk zaista biti održan I ko su organizatori koji štrajk moraju prijaviti poslodavcu.

 

4 comments on “Hala 2 u Gorenju najavila štrajk zbog testiranja

  1. Анонимни

    Jok, pravite se ludi i nikako bocu da primate. Tu su otrovi i ko zna šta još.
    Beli luk, to je lek izbora za Srbe.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.