Upravljač puta za tri meseca?

Grad Valjevo ima zakonsku obavezu da ima upravljača puta . Na poslednjoj sednici Skupštine grada načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić naveo je rok od tri meseca ove godine u kom grad mora ovo pitanje rešiti. „Imamo rok od tri meseca da to pitanje rešimo“, reko je Petronić.

Još 2016. godine izmenom Zakona o budžetskom sistemu, gradske  Direkcije koje su imale nadležnost za obavljanje poslova upravljača puta su izgubile status indirektnih korisnika . Ukidanjem tog statusa one više nisu mogle da budu finansirane od strane grada tako da su ti poslovi praktično ostali nerasporedjeni . Te 2016. godine niko  nije odredjen za upravljača puta kada je Valjevo u pitanju.

Načelnik Gradske uprave Nobojša Petronić na sednici Skupštine potvrdio je da su opaske opozicionih odbornika s tim u vezi sasvim na mestu , ali i najavio da će se predlog i rešenje ovog problema naći pred odbornicima za tri meseca:

„U naredna tri meseca pred vama će biti predlog za poveravanje poslova upravljača pčuta , a odmah mogu reći da to neće biti nimalo jednostavno. Zakon o putevima je jasno definisao ko može da obavlja te poslove . Moar biti kadrovski, tehnički i na svaki drugi način opremljen. Mnogi gradovi su kao upravljača puta odredjivali samu gradsku upravu , mnogi su te poslove poveravali svojim komunlanim preduzećima . Veći gradovi su imali javna preduzeća koja su  već bila i kadrovski i tehnički opremljeni  pa su tu ulogu preuzeli. Grad Valjevo takvo preduzeće nema . Jeste to veoma bolna tačka , a naša zakonska obaveza je da imamo upravljača puta tako da imamo i preporuku od strane revizije da odredimo upravljača puta . Ima nagoveštaja da će zakonodavac menjati zako o javnim putevima , ali to nas ne opravdava i ove stvari koje se tiču upravljača mi moramo rešiti do marta meseca“, rekao je Petronić.

Vamedia jje u više navrata do sada izveštavala  o evidentnim problemima koji nastaju upravo usled činjenice da grad nema upravljača puta. Realno gledano to znači i da svako u ovom trenutku kao i u prethodnih sada već 6 godina može da prekopava ulice ili ih na bilo koji drugi način uništava jer najpre dozvolu nema od koga da traži, a niti može od nekog da je dobije.

Dok gradske ulice prekopava kako ko hoće, lokalne puteve uništava teretni saobraćaj najčešće u blizini kamenoloma kojih je u valjevskom kraju sve više i više.

Novo obećanje načelnika uprave svedoči o tome da su i zakonske obaveze praktično na izmaku u smislu ostavljeno vremena da se problem reši. Nekadašnja Direkcija nije raspolagala nijednom gradjevinskom mašinom , mehanizacijom , da bi kao takva mogla biti iz sttusa indirektnog korisnika mogla biti prevedena u status javnog preduzeća u punom statusu čime bi ova uloga bila rešena. Istovremeno , prelazak se sveo samo na upošljavanje zaposlenih iz Direkcije u Gradsku upravu.

Za proteklih 6 godina grad problem nije rešio niti je grad kupovao bilo kakve gradjevinske mašine u nameri da jedno od postojećih preduzeća bude opremljeno i pripremljeno za donošenje odluke o upravljaču puta. Jedina preduzeća koja raspolažu kakvom takvom mehanizacijom u Valjevu su JKP Vidrak i Vodovod tako da izbor i nije velliki. U budžetu nema vidljivo opredeljenih sredstava, niti makar verbalnih najava da bi neko novo preduzeće moglo biti osnovano. Za to su neophodna sredstva. Ali takvo preduzeće moglo bi biti jedno od mogućih rešenja.

Načelnik uprave nije objasnio na koji način bi Grad mogao na sebe preuzeti tu ulogu , ali s obzirom da se čekalo 6 godina možda još pomenuta tri meseca i nisu dug vremenski period.

1 comment on “Upravljač puta za tri meseca?

  1. Gradjanin koji gleda zlo očima

    A hoće li Valjevo imati uoravljača javnog WC,da ne bi morali da čekamo Kolubaru da naraste i očisti sve Wc ispod mostova

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.