Ispred ordinacija gužve, ispred vakcinalnog punkta pusto: Koncerta će za sada biti

Broj zaraženih korona virusom u Valjevu se kao i u celoj Srbiji gotovo svakodnevno uvećava. Za sada nema najava da bi u skorije vreme mogla biti održana sednica Kriznog štaba RS. Ukoliko se broj zaraženih u Valjevu alarmanto poveća, odluka o koncertu za Srpsku novu godinu može biti preispitana. „Za sada će koncert biti održan“, navodi sagovornik Vamedie.

U Valjevu je zaključno sa jučerašnjim danom registrovano još 87 zaraženih korona virusom. Pravi radni dani nakon praznika počinju danas pa nadležni tvrde da je za očekivati da se ovaj broj i poveća. Valjevsko  Gorenje donelo je odluku da u proizvodne hale ne može ući nijedno lice koje je pozitivno na antigenskom testu. Gorenje je masovno testiranje započelo još juče.

Za sada nema informacija da su drugi veći kolektivi organizovali sličan ili isti način rada nakon praznika .

Jedina promena do koje je došlo jeste odluka Instituta Batut da izolacija ne traje više 14 dana već samo 10 dana. Upućeni tvrde da ova odluka ide u pravcu održanja proizvodnog sistema s obzirom na činjenicu da se porast broja obolelih i dalje očekuje .

Valjevski Dom zdravlja od danas je u kovid režimu kao što je to bio slučaj sa krajem avgusta i septembrom prošle godine za vreme još jednog talasa korona virusa. Epidemiolozi takodje tvrde, a prenose nacionalni mediji, da su trenutno prisutna oba soja korona virusa i delta i omikron stim da omirkon soj ima simptome koji umnogome podsećaju na već poznate prehlade praćene temperaturom.

Pored Doma zdravlja za praznike je istovremeno radio i vakcinalni punkt u Centru za kulturu , a sam novinar Vamedie uverio se u dva navrata da nikakve gužve nema te da se gradjani pojavljuju sporadično. Tako smo imali i još uvek imamo situaciju da se gužve prave ispred Doma zdravlja , a u Centru za kulturu što bi narod rekao „žive duše nema“.

Novih mera uprkos porastu broja zaraženih za sada nema , a u medjuvremenu organizovane su proslave dočeka Nove godine pa nacionani mediji prenose da su upravo one doprinele bržem širenju omikron soja virusa.

Nove proslave se tek očekuju za Srpsku novu godinu . Valjevo nije imalo tradicionalno organizovan doček Nove godine , ali za sada postoji najava da će na Gradskom trgu za Srpsku biti organizovan koncert Željka Samardžića.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je 18. septembra  doneo Zaključak da se odlažu sve javne manifestacije i sva druga javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru do poboljšanja epidemiološke situacije. To je izmedju ostalog bio I razlog zbog kog nije održana Čvarkijada , ali zato nisu izostale manifestacije poput Abro festa I Džez festa koje su se ipak održale pred polovičnom salom Centra za kulturu.

NIje poznato da je u medjuvremenu Štab donosio neke nove odluke ili da je pak prethodne poništavao. Namera da se održi doček Srpske nove godine doneta je pre porasta broja obolelih u Valjevu , praktično u trenutku kada je broj novozaraženih dnevno iznosio 15-tak. Sada su brojevi drugačiji pa je realno pitanje koje se može videti na društvenim mrežama, da li grad ostaje pri ovoj odluci?

Kako Vamedia saznaje, za sada sve ostaje kako je planirano s obzirom da se koncert održava na otvorenom , a I izmedju dva radna dana   pa se ne očekuje prevelika poseta. Ipak, sagovornici Vamedie navode da ukoliko bi situacija sa brojem obolelih postala alarmantna ista odluka biće blagovremeno preispitana.

1 comment on “Ispred ordinacija gužve, ispred vakcinalnog punkta pusto: Koncerta će za sada biti

  1. sin anarhije

    Sta li samo slavite , da mi je znati , grad siromasan , a ovi sto dolaze na te OTVORENE koncerte dolaze iskljucivo zato sto krpe kraja sa krajem i na velike BG koncerte nisu isli nikada , tj ovo je dzaba sto bi reko nas narod pa onda daj koga das …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.