Prvo Bijenale fantastike u Srbiji

Festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog. Izložba u organizaciji Fondacije Mihajlović – Feniks, koja je bila predstavljena beogradskoj i novosadskoj publici tokom oktobra i novembra 2021. godine i koju je posetilo preko četiri hiljade ljudi, od januara se seli u Valjevo.

Svečano otvaranje manifestacije je 15. januara 2022. godine u 12 časova u Modernoj galeriji Valjevo.

Moderna galerija Valjevo će prikazati izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike. Legat Ljube Popovića u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg, žanra. Iskoristite priliku da na jednom mestu uživate u delima ovog velikana Mediale i njenih savremenih naslednika.

Izložba će biti otvorena do 15. februara 2022. godine.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu – dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo – Vojislav Jovanović.

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade:

Nagrada „Gran pri“ 1. Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo „Zlatokrila“ iz 2021.godine.

Nagrada „Perspektiva“, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku „Pad“, iz 2021. godine.

Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru – Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru.

Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

„Ne upinjući se da budu originalni, umetnici koji izlažu na ovom Bijenalu umesto toga su sa lakoćom autentični, što znači izvorni i iskreni. Oni slede sopstvene snove, zamisli i maštu, te svojim u slike pretočenim vizijama suštinski obogaćuju već postojeći svet. A posmatrači gladni smisla naći će na tim slikama pitanja koja su žudeli da postave, kao i moguće odgovore na njih…“

„U svemu ovome nema ničeg slučajnog (i samo postojanje „slučaja“ je po definiciji nedokazivo), osim u smislu da se Bijenale „slučilo“, to jest dogodilo. Ono je, zapravo, bilo čak i neminovno, kao ponovno rađanje mitske ptice feniksa. Iz pepela moderne proizvoljnosti koja je pretendovala na apsolut (i, logično, završila u apsurdu), u punom sjaju ponovo se diže bogati dijapazon posebnosti koje teže univerzalnom, kroz figuraciju i fantastiku. Jer, krajnje je vreme da se reč umetnost vrati umeću, veštini da se ta lepota predstavi. “ prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.