Predvidjena pešačka staza pored reke Gradac

Planom regulacije Gradac predvidjena pešačka staza uz reku Gradac. Da bi staza mogla jednom i da bude izgradjena neophodno će biti da grad proglasi javni značaj i otkupi delove parcela uz obalu.

Novi plan regulacije Gradac, koji je usvojilo Gradsko veće, mogao bi da donese rešenje za priobalje reke Gradac i problem šetača , a i saobraćaja . Naime, Planom je predvidjena izgradnja pešačke staze na drugoj obali reke , nasuprot postojećoj saobraćajnici. „Data je mogućnost da se izgradi staza . Planom je predvidjeno da jedan deo zemljišta bude vodoprivredni i za to postoji saglasnost, a d ajedan deo bude otkupljen od gradjana imaoca parcela na tom delu. Predvidjena staza trebalo bi da bude široka 2 metra“, rekao je obrazlažući Plan Svetomir Petrović, saobraćajni inženjer iz odeljenja za urbanizam.

Sam Plan predvidja da staza bude popločana i uredjena. Član Veća Vladimir Mišković izneo je na sednici primedbu da bi popločavanje staze pa i predvidjena širina odstupali od samog prirodnog  ambijenta ze da bi trebalo ići na neke prirodnije materijale.

U odgovoru na iznetu  primedbu Petrović je za govornicom pojasnio da je staza predvidjena u datoj širini kako bi se njome mogle kretati i majke sa kolicima. „Predvidjena je takva širina jer ako želimo da smanjimo rizik po živote gradjana koji dolaze na Gradac kao pešaci da bi uživali u zapravo prirodnom okruženju treba svima omogućiti da stazu mogu da koriste. Uzmimo primer majke sa kolicima . Ovakvom širinom dajemo mogućnost da cela porodica može da se kreće nesmetano. Predloženi materijali su trenutno aktuelni materijali za popločavanje , sigurno je da se može pronaći odgovarajući materijal koji može biti korišćen i koji će se uklopiti u ambijentalnu celinu“, rekao je Petrović.

Kako se moglo čuti staza bi trebalo da počinje od Tadića mlina i da se prostire celom dužinom obuhvata Plana, tačnije do mosta u Aničićima.

Dosadašnji Plan regulacije nije predvidjao ovakvu mogućnost pa se nije ni moglo pristupati bilo kakvoj izgradnji. Ipak ukoliko grad jednom odluči da stazu izgradi , za to će morati da bude izvršena eksproprijacija nedostajućeg prostora.

Izgradnja pešačke staze prvi put je pomenuta 2013 . godine kao realno rešenje za problem saobraćaja uz reku Gradac. Ipak, do realizacije ove ideje nikada nije došlo jer je poplava 2014. godien urušila i samu obalu reke , a Gradac je malo pomerio i svoj tok.

Tako je problem saobraćaja uz reku ostao nerešen do danas. Jedno od rešenja koje je privremno uvedeno 2008. godine , zakup prostora za parking traje i danas. Ipak bez obzira na postojanje parkinga vozači kolima ulaze i u zaštićenu zonu.

Do sada je gradu dostavljeno više inicijativa, koju su zbirno pratile i desetina hiljada potpisa gradjana , da se problem saobraćaja reši. Poslednji pokušaj zabeležen je prošle godine u avgustu. Inicijativa Gračanske patrole da se saobraćaj pored reke Gradac konačno reguliše završila se kao i desetine inicijativa ranije , neslavno . Nakon što je prvobitno bilo odlučeno da se počev od 14. avgusta ne dozvoli saobraćaj u delu iznad parkinga koji grad zakupljuje u periodu od 12 do 17h , nekolicina meštana i valjevske kafedžije koje u tom delu imaju objekte izvršile su snažan pritisak preteći tužbama da se ova odluka ne realizuje.

Grad je tada obećao da se neće odustati od traženja rešenja pa je predvidjanje staze u Planu Gradac očito jedan od načina I rešenja ka kome će grad ići.

13 comments on “Predvidjena pešačka staza pored reke Gradac

 1. Dobrivoje

  Da su Kinezi ovoliko godina pokušavali da izgrade odbranbeni “Kineski zid“ , dužine
  8 kilometara i 851 metar, nikad ga izgradili ne bi, kao što to do sada nije uspeo grad Valjevo
  da izgradi ovu pešačku stazu dužine jednog nepunog kilometra! Ej, danas, u 21 veku, sa ovom
  savremenom tehnologijom za izgradnju puteva i staza!
  Izgleda da nam još uvek nedostaje ideja, volje i spremnosti da nešto lepo i korisno izgradimo za
  dobrobit svih građana grada Valjeva, i turista koji ga posećuju!
  Ajmo, bre, krenimo već jednom, NAPRED!!!

  Reply
 2. Građanin Valjeva

  Da su Kinezi ovoliko godina pokušavali da izgrade odbranbeni “Kineski zid“ , dužine
  8 kilometara i 851 metar, nikad ga izgradili ne bi, kao što to do sada nije uspeo grad Valjevo
  da izgradi ovu pešačku stazu dužine jednog nepunog kilometra! Ej, danas, u 21 veku, sa ovom
  savremenom tehnologijom za izgradnju puteva i staza!
  Izgleda da nam još uvek nedostaje ideja, volje i spremnosti da nešto lepo i korisno izgradimo za
  dobrobit svih građana grada Valjeva, i turista koji ga posećuju!
  Ajmo, bre, krenimo već jednom, NAPRED!!!

  Reply
 3. Gradjanin koji gleda zlo očima

  Urediti prvo pešački stazu na Vidraku od Platana i osvetlite pa onda sredjujte Gradac

  Reply
 4. sin anarhije

  Ima li corbe u kojoj ovaj miskovic nije mirodjija , covece povedi racuna o oblacenju , a nemoj peniti o nekakvim stazama , nisi ta struka i NEMAS POJMA kao i dve trecine onih koji vode ovaj propali grad …

  Reply
 5. Dragan

  Staza za pesake je ne potrebna jer svi idemo kolima. Treba put da se prosiri. Ja vozim malo siri dzip od 100 hiljada evra i ne mogu da mislim ko ce da ga ocese u guzvi kad se mimoilazimo. Zato prosirite puteve. Pesacenje je ionako prevazidjeno i samo sirotinja ide peske a prava gospoda autom.

  Reply
  1. sin anarhije

   Ako je sarkazam u pitanju , odlican je … ako nije , onda si SELJACINA do znas vec cega … u svakom slucaju slika i prilika danasnje Srbije u par recenica …

   Reply
   1. Sarkazam

    Bravo za komentar,najbolji koji sam pročitao od nastanka VAmedie,naravno da je sarkazam, hahahaha 🤣

    Reply
 6. Wikiliks

  @Dragan: Ma, idi begaj, imaš džip od 100. 000 evra, pa ti tesni Valjevski putevi!?
  Ti bre još uvek brišeš sline rukavom, i čmar repušinom, a tražiš da ti proširimo puteve!
  Važi, oćeš li ODMA’ ili SAD da ti ih proširimo, da znamo, ili da te pitamo gde si zaradio toliki
  novac da kupiš džip. a ??? A, da, valjamo drogu, i ubijamo sa njom Valjevsku decu…
  Koji seljober, majko mila!!! To se očito svaljalo s Medvednika u Valjevu, pa glumi gospodina,
  a iz zadnjice mu viri zelen praziluk!

  Reply
 7. Dragan

  Molim administratore da nedaju vredjanje ovde. Sta ima veze ako sam iz sela, ja sam i dosao u grad jel volim asvalt i kola a ne da mi neko u gradu pravi stazu za setanje i oduzima od betona. Kome se seta nek ide na divcibare al i tamo cemo uskoro napraviti gradic i po stazama ce moci samo da se voze kvadovi.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.