Proširenje privredne zone – Rasprava u znaku pitanja: Ko se pravi blesav?

Skupština grada usvojila je predloženu drugu izmenu Plana generalne regulacije za KOPopučke kojom se omogućava proširenje postojeće privredne zone. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kao krajnji rok za izgradnju saobraćajnice u zoni najavio polovinu decembra. Sednica protekla u većoj meri u raspravi predsednice Skupštine i odbornika Lokalnog fronta Željka Trifunovića .

Gradski odbornici usvojili su danas po hitnom postupku predlog izmene i dopune PGR – a – druga izmena koja  obuhvata KO Valjevo u površini od 10,7 ha i deo u KO Popučke u površini od 34,9 ha, čime ukupna površina obuhvata izmene i dopune PGR – a – druga izmena iznosi 45,6 ha.

S obzirom da Vlada Republike Srbije, na predlog ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva, utvrđuje projekte za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju,za potrebe upućivanja inicijative Grada Valjeva ka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za proglašenje investicionog projekta za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju, potrebno je da se katastarske parcele pribave u javnu svojinu Grada Valjeva. Kako je na sednici Skupštine obrazložila glavni urbanisata Jasna Mićić u skladu sa Odlukom o  pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Valjeva, pribavljanje građevinskog zemljišta, izvršiće se u postupku neposredne pogodbe, ali ne iznad procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti od strane nadležnog organa poreske uprave, odnosno pribavljanje katastarskih parcela izvršiće se dogovornom kupovinom od vlasnika.

“Na opisani način postiže se obezbeđivanje uslova za buduću izgradnju kompleksa za namenu proizvodnja i industrija kako bi se stekli svi uslovi za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola budućim investitorima. Na ovaj način se omogućava efikasnije i ekonomičnije upravljanje građevinskim zemljištem u interesu privrednog razvoja grada Valjeva”, rekla je Mićić.

Na sednici Skupštine odbornik Lokalnog fronta Žaljko Trifunović ponovio je više puta postavljano pitanje šta je sa izgradnjom postojeće saobraćajnice u industrijskoj zoni , odnosno kada će ona biti završena? “Svi rokovi odavno su istekli I moram da pitam da li će neko odgovarati za to ?”, upitao je Trifunović.

Na ovo pitanje odgovor je dao gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je završetak izgradnje najavio polovinom decembra meseca.

“Tačno je da radovi traju duže od planiranog , a isto tako moramo reći da je tačno da postoje objektivi razlozi za to , a samo neki od njih su izmeštanje dalekovoda, izgradnja kanala za odvodnjavanje . Tu su još mnoge stvari koje su morale da budu uradjene da bi ulica bila kvalitetno završena . Ulica bi do 15 . decembra da bude gotova I to je samo prvi korak jer u idućoj godini imamo u planu izradnju još dve nove ulice I da tu industrijsku zonu kompletno infrastrukturno opremimo”, rekao je Gojković .

Ko se pravi blesav?

Kako je sama sednica bila sazvana po hitnom postupku nakon što je ovu tačku juče usvojilo Gradsko veće , odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović naveo je za govornicom da se radi o neodgovornosti predsednice Skupštine Snežane Rakić I gradonačelnika Lazar Gojkovića: “Ja sam noćas zatekao materijal I poziv za Skupštinu za vratima I jasno je da odbornici nisu imali vremena za pripremu . Meni to govori da odbornici nisu ni zainteresovani da se o ovoj tački ozbiljno diskutuje I odbornici budu uključeni”.

Kako su odbornici reagovali pa I predsednica Skupštine rečima da su materijal dobili juče u toku dana Trifunović je konstatovao: “To govori da Vi ne pravite dnevni red već to rade Malovići, Sekulići , Glišići, a da su ovde odbornici samo protočni bojleri za usvajanje”. Ova rečenica izazvala je burnu reakciju prisutnih odbornika SNS-a.

Predsednica Skuptine reagovala je izricanjem još jedne opomene Trifunoviću I zatražila izmedju ostalog da napusti sednicu. Odbornik Dragomir Vitorović potom je sa govornice poručio Trifunoviću da je takav stav I izrečeno uvreda za prisutne odbornike .

Kako je Željko Trifunović u više navrata na samom početku sednice Skupštine u više navrata prekidan od strane predsednice Skupštine pa se razvila I debata o tome da li je njegov nastup praktično mimo reda I poslovnika ili pak postavljanje odborničkog pitanja, Trifunović je u jednom trenutku rekao : “Vi se pravite blesavi jer ja nisam postavio odborničko pitanje”.

Ova izjava izazvala je reakciju Vitorovića , a I Dragana Popovića koji je za govornicom rekao da vredjanje predsednice Skupštine je istovremeno I uvreda za odbornike koji su je birali.

Trifunović je nakon toga pokušao da za govornicom izvrši ispravku navoda što mu nije bilo dozvoljeno. Kako je u jednom trenutku ipak uspeo da se nadje za govornicom on je rekao da njegova tvrdnja nije išla u tom pravcu . “Ja sam rekao da se pravite, stalno me prekidate, ne dozvoljavate mi da govorim , ponovo to radite, oduzimate mi vreme. Vi ste , a ne ja, povredili dostojanstvo Skupštine jer ne radite svoj posao , ne srozavajte dalje svoje zvanje.”

Popović je za  govornicom zatražio I da se Trifunoviću uskrati pravo da govori , ali se Skupština na kraju nije izjašnjavala po ovom zahtevu.

Šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Radojica Rstić pozvao je odbornike SNSa da ne reaguju na provokacije:  “Ovo je izuzetno važna tačka dnevnog reda, a pojedini pokušavaju da je obezvrede kako bi nametnuli nove teme koje nemaju veze sa tim. Molim odbornike SNS-a da ne ulaze u raspravu I ne daju prostora za nju. Ovde je u pitanju napredak grada , Srbije, ono sa čime pojedinci ne mogu da se pomire . Gradjani će znati to da prepoznaju I već jesu na izborima 2020, a učiniće to ponovo 3. aprila”.

Samo postavljanje odborničkih pitanja iskoristio je jedino Trifunović , ali je njegovo obraćanje bilo prekidano galamo u Sali I ustajanjem odbornika pre završetka sednice. Trifunović je na kraju ipak uspeo da postavi pitanje : “Da li ćete biti uz svoj narod u subotu u odbrani od Rio Tinta?”.

Ovo pitanje ostalo je bez odgovora .

8 comments on “Proširenje privredne zone – Rasprava u znaku pitanja: Ko se pravi blesav?

 1. SSSS

  Kako sve prodje skoro, pa normalno, kad Pavlovic nije tu? Svi socijalisti glasali za.

  Reply
  1. NapreDNO

   Niko nije protiv grada, samo protiv sns karikatura. Kad je Pavlovic tu on vas reseta. Tucko to je za tebe visa matematika.

   Reply
 2. Merlinka

  Rale majstore. Lezerno, smireno i godspodski. Da je srece da je vise odbornika kao Rstic, gde bi nam kraj bio.

  Reply
 3. Đorđe

  Proširenje Privredne zone je dobra vest i značiče za buduće investitore. Valjevo se izgrađuje i to me raduje.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.