Šuma ispod naših ulica-Valjevo i dalje bez upravljača puta

Još od 2016. godine Valjevo nema upravljača puta. Niko u ovom trenutku ne može izdati dozvolu za bilo kakvo prekopavanje u gradu. Katastar podzemnih vodova takodje je upitan.

Transformacijom nekadašnje Direkcije za izradnju u odeljenje za infrastrukturu u Gradskoj upravi , Valjevo je ostavilo bez upravljača puta. Zakon o javnim putevima jasno defiiše prava i obaveze upravljača puta. Najkraće rečeno upravljač puta je dužan  da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu. Upravljač javnog puta odgovara za štetu koja nastane korisnicima javnog puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja pojedinih radova na redovnom održavanju javnog puta propisanih ovim zakonom, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja.

Sve ovo u Valjevu ne radi niko. S jedne strane nema odgovornosti , ali zato imamo svakodnevne situacije da ulice bivaju prekopane , uništene jer je nekom nešto potrebno da spusti ispod ulice. Za sve bi trebalo da bude nadležna inspekcija, ali je pravo pitanje kako I na osnovu kog prekršaja bi lice ili preduzeće koje izvodi takve radove bilo sankcionisano kad istom licu Ili preduzeću nije moguće obezbediti dozvole. Tačnije za dozvole ne postoji adresa.

Načelnik odeljenja za infrastrukturu Branko Vuković kaže da GU nije I ne može biti upravljač puta pa samim tim pomenuto odeljenje nije nadležno. “Mi ne izdajemo dozvole. Ali se dešavalo da nam zatraže uputstvo kako nešto treba uraditi I I smo ta uputstva izdavali. Konkretno dozvolu ne. Do sada nismo imali ni naloge inspekcije da nešto treba da saniramo jer pretpostavljam da su I njima donekle ruke vezane. Štetu na kolovozu uglavnom saniramo mi u okviru programa održavanja. Videli ste da se redovno krpe rupe, a ono što se dešava najčešće jeste da nakon što neko nešto postavi ispod ulice samu sanaciju ne uradi dobro I potom taj deo ulice potone. Takav je primer u Hajduk Veljkovoj trenutno”, objašnjava Vuković.

Ispod naših ulica prava je šuma kablova I cevi što se jasno još uvek može videti u Ulici Vuka Karadžića gde je same radove usporila ova situacija jer se zbog tih instalacija moralo preći u većoj meri na ručni iskop. Problem je što najveći broj instalacija nigde nije ucrtan.

“Ne postoji dobro uradjen katastar tih podzemnih vodova ili se on nedovoljno ažurira, zato imamo situacije da se često pojavljuju nepredvidjeni radovi kad je izgradnja neke ulice u pitanju”, kaže Vuković.

Ako pomenuti katastar nije obuhvatio sve pre 2016. Godine tek nakon toga obuhvata nema jer nema ni upravljača puta koji bi prilikom izdavanja dozvole notirao postavljanje vodova na odredjenim mestima.

Vamedia je u aprilu ove godine  u razgovoru sa načelnikom Gradske uprave Nebojšom Petronićem dobila uveravanja da će problem upravljača puta biti rešen za mesec ili dva. To se nije dogodilo.

https://www.vamedia.info/2021/04/resenje-na-pomolu-upravljac-puta-mozda-javno-preduzece/

Neobeležene rupe na kolovozu, nepostojeća ili pogrešno postavljena saobraćajna signalizacija, led ili poledica na kolovozu na koje vozač nije upozoren, čak i sudar sa većom životinjom na auto-putu, kao uzrok saobraćajne nesreće – dovoljan su razlog za tužbu. Vlasnici oštećenih automobila imaju pravo da presaviju tabak i naknadu štete potražuju od upravljača puta na kojem im se nezgoda dogodila

U slučajevima kada vozač ošteti vozilo prilikom nailaska na oštećenje ili rupu na putu, postupak za naknadu štete je potpuno isti kao i u slučajevima kada je do saobraćajne nezgode došlo na neki drugi način.

Za magistralne, regionalne i auto-puteve nadležno je javno preduzeće “Putevi Srbije”, dok su za lokalne puteve i ulice nadležne opštine ili uprave gradova. Međutim, opština ili grad mogu nadležnost da prenesu na preduzeće za održavanje puteva.

 

2 comments on “Šuma ispod naših ulica-Valjevo i dalje bez upravljača puta

  1. Predrag Savić

    A u medjuvremenu teški kamioni sa kamenoloma partijskih drugova uništavaju seoske i ostale puteve, a da za to ne plaćaju ni dinara, iako Zakon o putevima propisuje i kazne za lokalne samouoprave koje ne donesu odluke o naknadama za vanredni prevoz. Gradonačelnik se zbog ovoga ne uzbudjuje, samo ove godine Grad iz budžeta je isplatio desetine miliona za kojekakve kazne i izvršenja. Pa šta?

    Reply
  2. Slobodan

    Ovo postaje smešno.gradskoj upravi odgovara da nemaju upravljača puta.a rezultat je toga katastrofa u gradu sa ulicama. Nema jedne ulice da je čitava i normalna

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.