Gradonačelnik garantovao racionalno trošenje budžeta

Skupština grada usvojila je izveštaj o izvršenju budžeta za devet meseci ove godine . Socijalisti tvrdili da je izvršenje kataklizmično, a gradonačelnik Gojković podsetio gradjane na projekte koji se trenutno realizuju.

“Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu planirani su ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 3.803.325.800,31 dinara, a ostvareni su u iznosu od 2.861.818.316,03 dinara sa procentom ostvarenja 75,25%.Ukupno ostvareni rashodi  I izdaci iznose 2 160 198 321 dinara”, naveo je načeelnik budžeta Željko Tabašević.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović je na samom početku rasprave informisao odbornike da neće glasati za ovaj izveštaj s obzirom da , kako je rekao, ključne tačke značajne za život gradajana u Valejvu , nisu realizovane.

Mnogo oštriji bio je za govornicom Djordje Pavlović šef odborničke grupe SPS-a koji je izveštaj nazvao kataklizmom. “Pa šta je ovo ljudi moji? Ovo je kataklima. Ovo je sramota od izveštaja I izvršenja. Vi se ovde hvalite prihodima pa prihodi su uvek postojali I bili dobri, to nije ništa novo. Ali pogledajte na brojnim pozicijama vi imate 0% izvršenja. Pa kad ćete to da izvršite, u decembru? Vi se Tabaševiću smejete? Vama je to smešno što da nema socijaalnih davanja ne bismo imali ovde uopšte nikakvo izvršenje. Izvršenje od 56,8% za devet meseci. Pa mene bi bila sramota da izadjem ovde da sam na Vašem mestu. Pogledajte 31% kapitalne investicije , 37% ulice, a pogledajte samo brojen pozicije sa nulom . Nula izvršenja”, rekao je Pavlović .

Rasprava se potom pretvorila u prepucavanje izmedju odbornika Pavlovića I odbornika Ivana Ilića.

Odbornici SNS-a za govornicom su najavili podršku izveštaju tvrdeći da je izvršenje vidljivo u samom gradu.

Gradonačelnik Lazar Gojković izneo je mišljenje da je na gradjanima da ocene njihov rad, a da primedbe od strane uvek istih odbornika da se radi o nesposobnoj vlasti ne stoje:”Reči pojedinih odbornika koje smo ovde mogli da čujemo o kataklizmama, šamaranju i ostalom , traju već mesecima ovde za govornicom. Mogu da kažem da me je najviše pogodilo ta tvrdnja uvek istih odbornika da ovde vlada nesposobnost i nerad. A gradjani najbolje mogu da vide i da daju ocenu jer mislim da je naprotiv sve drugačije od toga. Vi sada kad izadjete napolje vidite da je Valjevo jedno ozbiljno gradilište , vidite da se radi centralna gradska ulica , da se radi proširenje toplovoda, a u samom gradu vrlo brzo će krenuti dve nove investicije kakve se ne pamte u jednoj godini u bilo kom gradu, a kamoli kod nas . Jrdna se već gradi , druga će vrlo brzo krenuti sa svojim projektom . Preko 15 godina nismo imali strane investicije . Inače, Gerontološki centar koji se radi trenutno više od 10 godina je propadao. I onda neko kaže nesposobnost i nerad. Gradjani sami mogu da vide.“

Kako je rekao Gojković brojni projekti već su u toku, a istovremeno potpisani su i brojni ugovori o obaveze. Gojković rekao da garantuje gradjanima racionalno trošenje novca.

„Što se tiče izvršenja budžeta , njegova realizacija se menja iz dana u dan i sam izvestilac o budžetu je rekao da je procenat izvršenja danas već veći nego u trenutku sastavljanja izveštaja . Preko 90 % je već započeto i sve ugovore i obaveze koje su preuzete završićemo ako ne u ovoj onda na samom početku naredne godine . Najbitnije je da se mnogi projekti i pripremaju. Za mnoge stvari je pored novca potrebno i vreme i adekvatna tehnika dokumentacija koja opet traži vreme. Ja vam garantujem da ćemo uvek racionalno trošimo pare naših suradjana i mislim da će biti ponosni na to kako trošimo budžet“, rekao je Gojković.

4 comments on “Gradonačelnik garantovao racionalno trošenje budžeta

 1. Aca

  Očigledno je da se Grad Valjevo gradi, dve investicije nemačkih kompanija dolaze, gradi se brza saobraćajnica. Stvari se menjaju na bolje.

  Reply
 2. Predrag Savić

  Da li u racionalno trošenje spadaju isplate medijskim ljubimcima vlasti po ugovorima POV 80-28 i POV 29-80? Isplatio ih je bivši komandant Štaba za vanredne situacije, a novi komandant Štaba ih racionalno krije od javnosti.
  Da li u racionalno trošenje spada junska isplata od 6 miliona iz tekuće budžetske rezerve za radove u Ulici Vuka Karadžića, i to firmi sa kojom je ugovor za ove radove zaključen tek u avgustu?

  Reply
 3. sin anarhije

  I ja garantujem da Valjevo nastavlja da propada brzinom svetlosti i da ce ovakvih naivaca kao sto je doticni aca biti doveka u Srbiji , jer je internet neogranicen , a ljudska glupost sve ogranicenija ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.