Aero alarm-Prva nedelja novembra

U prvoj nedelji novembra 2021. vazduh u Valjevu je  bio zagađen. Ponedeljak i utorak su imali indeks „veoma loš“, sreda i nedelja „loš“. Kiša je sprečila veće zagađenje vazduha u četvrtak, petak i subotu kada je vazduh u Valjevu ocenjen indeksom „srednji“. Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak, 1.11.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u iznosu od 100,54 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 70,86 µg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 274,13 µg/m3 u 9 časova za PM10 i  211,85 µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 8.11.2021. po podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 108 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Valjevski lekari i Zavod za javno zdravlje tvrde da je zbog stanja životne sredine u Valjevu zabeležen porast broja različitih oboljenja, te da zagađen vazduh i drugi faktori životne sredine predstavljaju značajan činilac nastanka respiratornih, digestivnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti. Valjevu treba. Gradska uprava naručila Plan kvaliteta vazduha od Saobraćajnog insituta CIP iz Beograda u avgustu 2021. Planeri i plan još nisu ugledali svetlo dana.

*Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.