Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2021. godine u 11 časova,  predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije, položiće vence na Spomen – groblje na Novom groblju u Valjevu.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks jer i kad se potpuno osuši, ukoliko se zalije, može da oživi. Otuda i simbolika „ponovonog rađanja“ Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja.

2 comments on “Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

  1. Vidrak

    Venci treba da se poliže na starone groblju VIDRAK,gore leže junaci i pobednici I rata

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.