Ministarka Irena Vujović obišla radove na zameni energenta na kotlu u Toplani

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je obišla radove na 50 megavatnom (mv) kotlu u valjevskoj „Toplani“, kojim će se ovaj kotao prebaciti na gas. Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo Valjevu 80 miliona dinara za zamenu dotrajalih kotlarnica, a ukupna vrednost investicije je 103,6 miliona dinara.  Ekološki prihvatljiv komprimovani gas će biti glavno gorivo, što će povećati energetsku efikasnost, pojeftiniti proizvodnju i smanjiti zagađenje životne sredine.

Ministarka Irena Vujović je došla u Valjevo da se uveri da radovi na zameni na kotlu idu planiranom dinamikom i da će se do kraja godine realizovati sve ono što je najavljeno. Ova zamena energenta na kotlu gradske kotlarnice je jedan od najvećih projekata Ministarstva u Valjevu.

Ministarku Irenu Vujović i gradonačelnika Lazara Gojkovića u gradskoj „Toplani“ je dočekao v. d. direktora Janko Gagić koji je potvrdio da je projekat zamene energenta na većem kotlu veoma bitan za Valjevo, jer će se mazut potpuno izbaciti iz upotrebe čak i na niskim temperaturama od -10 ili -20 stepeni Celzijusa.

„Ujedno se pripremamo da onog momenta kada gas dođe u Valjevo, sa jednom merno-regulacionom stanicom potpuno eliminišemo i komprimovani gas i tada ćemo biti mnogo efikasniji. Izgradnjom vrelovoda ugasićemo kotlarnice Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva i iz svojih sredstava radimo rešenje grejanja u Kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, obavestio je direktor „Toplane“ Janko Gagić.

„Gradonačelnik i čitav njegov tim su agilni i žele da promene ekološku sliku grada Valjeva i da podignu standard života svojih građana. Ja to poštujem i zato sam često u Valjevu. Uverila sam se da radovi idu dobro“, istakla je ministarka Vujović i naglasila da su izdvojena velika sredstva, baš za zamenu velikog kotla.

„Do kraja godine će sve biti završeno i sledeće grejne sezone će se građani grejati na komprimovani gas. Zahvaljujući promeni energenta, menjaju se i kotlarnice po gradu koje će se priključiti na centralni sistem grejanja. Ovo je početak zamene energenata u ložištima gde je to potrebno i rešićemo u velikoj meri problem aerozagađenja. Emisija PM čestica iz gradske Toplane će biti 0, dakle biće potpuno eliminisana“, saopštila je ministarka.

Ona je upoznata sa tim da u Valjevu postoje veliki problemi aerozagađenja zbog individualnih ložišta i zbog „Krušika“, koji je preopoznat kao jedan od većih zagađivača.

„Sastanci su intenzivno u toku i postoje neka rešenja koja su na stolu i videćemo sa resornim ministarstvom da se problem kotlarnice u „Krušiku“ rešava već sledeće godine“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da su za smanjenje aerozagađenja značajni i ostali projekti koji se odnose na pošumljavanje i ozelenjavanje, koje radi jedinica lokalne samouprave sama iz svojih sredstava, ali i Ministarstvo je ove godine značajno pomoglo.

„Izgradnjim eko-parkova na prostorima erozivnih zemljišta, koji su bili devastirani, napraviće se  mini zelene oaze. Važno je i čišćenje deponija, jer čvrsti otpad utiče na štetnost vazduha, vode i zemlje. Sa 43 lokalne samouprave smo potpisali ugovore o čišćenju divljih deponija i u septembru će biti oko 500 lokacija očišćeno. Moja preporuka je da mora da se pojača kontrola, kako bi te lokacije ostale trajno čiste“, rekla je ministarka Irena Vujović.

Završetak izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću takođe je jedan od kapitalnih projekata ne samo za Valjevo, već i za 11 opština, sa mogućnošću priključenja još četiri opštine.

„Ovaj projekat se radi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Imamo obezbeđena sredstva i potrebno je do kraja godine ratifikovati sve te sporazume u Skupštini i nakon toga krenuti u realizaciju. Očekujemo da će u prvom kvartalu sledeće godine već početi radovi izgradnje na regionalnom centru i deponiji.  Problem odlaganja čvrstog otpada je jedan od najvećih problema u Srbiji i imamo projekte za osam regionalnih centara. U prvoj fazi su četiri, među kojima je i region Valjeva, s obzirom na obim te deponije i broj građana koji će gravitirati ka njoj, a to je 500.000 građana“, istakla je ministarka Vujović u Valjevu.

S obzirom da JKP „Toplana-Valjevo“ ima manji kotao koji koristi gas (30mv) i koji nije dovoljan za grejanje na niskim temperaturama, investicijom u čiju dobru realizaciju se danas uverila ministarka, omogućava se da veći kotao (50mv) koji sada koristi mazut kao jedini energent, može da koristi i komprimovani gas.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio Ministarstvu i ministarki Ireni Vujović na podršci zbog značaja ovog projekta, ali i brojnih drugih, jer je samo u 2021. godini izdvojeno oko milion evra za Valjevo iz ovog Ministarstva.

„U Valjevu smo nasledili višedecenijski problem aerozagađenja,  ali uz pomoć i podršku Ministarstva polako počinjemo da realizujemo projekte koji su zaista važni.Danas smo ovde u valjevskoj Toplani, gde se radi zamena energenta na kotlu od 50 mv i prelaska sa mazuta na komprimovani gas. Uporedo sa tim gradi se i primarni vrelovod u Železničkoj ulici, što otvara mogućnost da kotlarnice na fosilna goriva Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva priključimo na daljinski sistem grejanja. U drugoj fazi smo planirali da Kasarnu „Vojvoda Živojin Mišić“ priključimo na daljinsko grejanje“, obavestio je gradonačelnik Valjeva ministarku o tome šta se trenutno radi u Valjevu.

Gradonačelnik Lazar Gojković je podsetio da će pet miliona dinara biti uloženo u ozelenjavanje Grada, od čega je Valjevo od Ministarstva dobilo četiri miliona dinara.

„Planirano je da u gradskim parkovima i duž reke Kolubare bude zasađeno oko 600 sadnica drveća. Ono što je važno i što volim da naglasim je još jedan projekat koji je nama jako bitan, a to su eko-parkići. Od Ministarstva smo dobili oko 10 miliona dinara, a Grad će učestvovati sa pet miliona dinara i tako ćemo zapuštene lokacije pretvoriti u moderna i bezbedna igrališta za decu. I projekat, za koji smo ugovor potpisali pre neki dan, je vredan 1,2 miliona dinara za čišćenje sedam divljih deponija na Divčibarama i u valjevskim selima“, zaključio gradonačelnik i izrazio nadu da će ovako dobra saradnja biti nastavljena i u budućnosti, jer tek dolaze veliki projekti za Valjevo, među kojima je završetak i stavljanje u funkciju Regionalne deponije „Kalenić“.

3 comments on “Ministarka Irena Vujović obišla radove na zameni energenta na kotlu u Toplani

  1. sin anarhije

    To je ona sto se vrti na jutjubu jer ne zna da napravi prosto prosirenu , moze kod nas u zadruge koje gledaju lokalni VALJEVSKI seljaci , mada su vece pare u holivudskoj porno industriji … i to mnogo vece , a imas i socijalno i zdravstveno …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.