Prvi septembar uz himnu I maske, a nekad uz Pjesmu djaka prvaka

U školske klupe prvi put će sutra sesti 759 djaka prvaka. Za sve učenike školska godina počeće intoniranjem himne.

U Valjevu je ove godine  90 učenika prvog razreda više nego prethodne godine , odnosno  Valjevo ove godine ima 759 djaka prvaka. Školska godina će početi normalno 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne „Bože pravde“, što je zapravo  prvi put u istoriji srpskog školstva. U Ministarstvu kažu da, ukoliko škola nema razglas, himnu treba pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uređaj, kompjuter ili telefon.

Nastava će se u valjevskim školama po aktuelnoj odluci odvijati kombinovano za srednje škole , dok će najmladji ići redovno u školu. Ova odluka podložna je promeni I zavisiće isključivo od epidemiološke situacije.

Juče I danas u valjevske knjižare gotovo da se nije moglo ući, uveliko su se kupovali pribor, sveske , ali I nedostajući udžbenici.  Cene su ove godine nešto više nego prethodne pa je u proseku za jednog djaka potrebno kad su pribor I sveske u pitanju izdvojiti  do 50 evra. Sveske I pribor jeftiniji su u marketima I kineskim radnjama nego u knjižarama.  Za ranac ove godine treba izdvojiti od 3000 do 8000 dinara u zavisnosti od toga da li se radi o rancima I torbama koje potpisuju veliki brendovi ili pak o kineskim proizvodjačima ili nekom drugom proizvodjaču.

Več u toku današnjeg dana škole su podelile rasporede , a djaci prvaci imali su priliku da se upoznaju sa učiteljicama  I učiteljima.

Onlajn nastava koja je trajala gotovo cele prošle školske godine, mere koje su bile na snazi uticali su  na to da na gradskim ulicama nije bilo uobičajenog dečijeg žamora. Ove godine najveći broj djaka krenuće 1. Septembra na nastavu pa je za očekivati da današnja atmosfera na ulicama potraje I narednih dana.

Ministarstvo prosvete izdalo uputstvo za pripremu školske godine u kome se nalazi I poseban prilog vezan za protivepidemiološke mere . Mere se razlikuju u zavisnosti od modela nastave.

Ono što je ključno jeste da djaci I nevakcinisani prosvetni radnici moraju nositi maske.

 Preporučeni modeli nošenja maski:

● Nastavno i nenastavno osoblje

Upotreba zaštitnih maski za nastavnike, tokom časa, nije neophodna ukoliko su potpuno vakcinisani (dve doze vakcine), a od druge doze je prošlo najmanje 14 dana i/ili su u prethodnih 6 meseci preležali COVID-19. Nevakcinisani nastavnici i drugo osoblje nose masku tokom radnog vremena uvek kada se nalaze u zatvorenom prostoru sa drugim osobama, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati rastojanje od 1 metra od drugih osoba. Nastavno i nenastavno osoblje škole je u obavezi da održava neprekidno rastojanje od najmanje 1 m od drugih osoba (učenika i osoblja), osim ako postoji izuzetna potreba bližeg kontakta u kom slučaju je neophodno da osoba nosi zaštitnu masku i da se nakon kontakta izvrši dezinfekcija ruku. Zaposleni treba da izbegavaju aktivnosti koje uključuju boravak više zaposlenih (nastavno i nenastavno osoblje) istovremeno u zatvorenom prostoru. Ukoliko je to neophodno (sastanci, obuke i sl.), tokom trajanja takvih aktivnosti upotreba zaštitnih maski je obavezna uz održavanje distance (minimum 1m) ukoliko je najmanje jedna osoba u prostoriji nevakcinisana. Izuzetno, ukoliko su sve osobe u prostoriji vakcinisane, zaštitne maske nisu obavezne.

 ● Roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici i drugi posetioci

Upotreba zaštitnih maski za roditelje i sve druge posetioce u školskim ustanovam je obavezna tokom boravka u zatvorenom prostoru, s tim da je neohodno redukovati broj posetilaca i omogućiti posetu samo u slučaju neophodnosti.

 ● Učenici

 Učenik treba da nosi masku od ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i tokom odgovaranja i tokom svakog razgovora. 12 Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili u toalet. Tokom boravka u školi može da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali se svaka maska mora koristiti na ispravan način – tako da pokriva nos, usta i bradu. Takođe, ne treba koristiti masku koja je zaprljana ili ovlažena. Nije dozvoljeno menjanje maski među učenicima.

Napomena: Ukoliko je obuhvat vakcinacijom među učenicima u odeljenju veći od 70%, učenici koji su vakcinisani nisu u obavezi da nose masku tokom časa. U svim ostalim gore navedenim situacijama, upotreba maske je obavezna.

 Napomena: Upotreba zaštitnih maski na otvorenom prostoru za sada nije neophodna, uz održavanje fizičke distance

A nekad je škola bila drugačija:

Pjesma djaka prvaka –Branko Ćopić

Zbogom, bako, mili rode,
u školu me jutros vode,
Tamo će me vazdan tući,
živ ti neću doći kući.
Zbogom jagnje sviloruno,
čoban ti je poginuo.

Zbogom, kravo, mliječna spravo,
odnio je šalu đavo,
pozdravi mi drago tele,
poginuću danas, vele,
poslednje ti šaljem zbogom,
osveti me tvrdim rogom.

Zbogom, konju ritajući,
nastradaću čitajući,
unaprijed mi duša zebe,
više jahat neću tebe,
daj pomozi stradalniku,
bježaćemo čak u Liku.

1 comment on “Prvi septembar uz himnu I maske, a nekad uz Pjesmu djaka prvaka

  1. Мама

    Супер је Ћопић, али идеја да ђаци данас певају химну ме одушевила.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.