Prezentacija istraživanja “Onlajn kupovina”

Na interenetu se kupuje zbog velikog asortimana, glavni strah jeste da kupljeni proizvod ne odgovara opisu, a epidemiološka situacija zbog korona virusa je uticala na to da onlajn kupovina postane deo naše „nove normalnosti“. Ovo su glavni zaključci istraživačkog rada “Onlajn kupovina”, koji su sproveli studenti valjevskog Odseka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

Cilj rada je bio da se empirijskim istraživanjem dođe do informacija o navikama, motivima, stavovima potrošača kada su online kupovine u pitanju. Još jedan cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li je epidemiološka situacija uticala na rast ovog načina trgovine.

Istraživanje je sprovedeno metodom ličnog intervjua, a anketa je sadržala 22 pitanja koja su se odnosila na demografske podatke ispitanika i pitanja u vezi sa ponašanjem prilikom kupovina na internetu. Anketa je sprovedena na uzorku od 527 ispitanika sa područja Kolubarskog okruga, a najviše ispitanika bilo je starosti od 19 do 25 godina, populacije koje inače najviše kupuje putem interneta.

Skoro svi ispitanici su imali iskustvo sa onlajn kupovinom, a preko 90% ispitanika kupuje preko interenta jednom do dva puta mesečno. Najviše se kupuje odeća i obuća, zatim knjige, kozmetika i sportska oprema. Rezultati istraživanja pokazuju da se ispitanici ne osećaju potpuno sigurno kada kupuju preko internet, jer je 11% ispitanika je imalo neko loše ispustvo sa online kupovinom. Kada kupuju preko interenta ispitanici se najviše plaše da roba ne odgovara opisu i slici, da će dobiti drugi proizvod i da je roba oštena. Ispitanici izbegavaju da za robu plaćaju unapred ili onlajn, najradije biraju da za proizvod plate pri isporuci.

Na osnovu ove studije, najizraženiji motivi za kupovinu preko interenta su veliki asortiman i povoljnije cene. Interesantan je podatak da ispitanici češće kupuju preko društvenih mreža nego preko oficijalnih web sajtova ili specijalizovanih sajtova za onlajn prodaju. Veliki podsticaj za kupovinu na internetu predstavljaju reklame na društvenim mrežama.

Aktuelna epidemiološka situacija je uticala na rast onlajn kupovina. Došlo je i do promene kategorija proizvoda koje se kupuju na interentu, ranije su se kupovale isključivo onlajn karte, muzika i video igre, a sada se traže životne namirinice, odeća, obuća i drugo. Istraživanje je potvrdilo informaciju da je došlo rasta kupovina na internetu, skoro petina ispitanika se izjasnila da sada kupuje više nego ranije.

Istraživanje “Onlajn kupovina” sproveli su studenti II godine Poslovne ekonomije na modulu Marketing, trgovina i turuzam, a rezultate su prezentovali Jelena Milivojević, Katarina Ostojić, Marija Lukić i Ivan Jelić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.