Zakon o pravima boraca ušao u Skupštinsku proceduru

Udruženje boraca iz Valjeva izdalo je saopštenje za javnost u kome se navodi da su prihvaćeni predlozi valjevskih boraca I predsednika udruženja Ljubomira Bradića, a vezano za Zakon o pravima boraca. Saopštenje ovog udruženja prenosimo u celosti:

“Mnogi naši predlozi i predlozi Bradić Ljubomira su prihvaćeni i mišljenja smo da će se Zakon ponovo menjati jer u Srbiji ni trećina planiranih boraca neće dobiti status jer nas toliko nema.

Menja se član 5 i dodaje se tačka 5a ,,Kao pripadnik srpske vojske Krajine……“

Menja se član 7 u kome će sada stajati samo borac prve i druge kategorije dok se treća kategorija briše i sada glasi: 

1) borac I kategorije je borac sa angažovanjem preko 45 dana i borac kome je priznato svojstvo ratnog vojnog invalida i

2) borac II kategorije je borac sa angažovanjem do 45 dana;

Menja se član 22 Civilni invalid rata je civilno lice…… i dodaje se tačka 4 i sada glasi: ,,kao posledica zlostavljanja ili lišenja slobode od strane neprijatelja za vreme rata ili u toku izvođenja ratnih operacija na teritoriji bivših republika SFRJ“

Menja se član 33 stav 2 tačka 4  ,,Lična invalidnina, porodična invalidnina…“ i umesto reči: ,,najniži iznos penzije“ menja se reč: ,,iznos prosečne penzije“ i sada glasi ,,za pravo na borački dodatak – ,,iznos prosečne penzije“ u osiguranju zaposlenih u Republici Srbiji prema propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, za mesec koji dva meseca prethodi mesecu u kom se ostvaruje pravo“.

Menja se član 137 i sada glasi: ,,zahtev za priznavanje svojstva ratnog vojnog invalida po osnovu oštećenja organizma  nastalog usled bolesti zadobijene pod okolnostima iz člana 5, 6 i 9 ovog zakona može se podneti u roku od godinu dana od stupanja na snagu izmena i dopuna ovog zakona“.

Ovim je ispravljena velika nepravda jer je taj rok istekao po starom zakonu i uredbama 2002 godine a borci sve bolesniji koji sve ove godine nose posledice učešća u ratu a nisu mogli da dokažu status svog oboljenja što govori i sledeća promena koja glasi: ,,zahtev za priznavanje svojstva ratnog vojnog invalida po osnovu postraumatskog poremećaja može biti podnet bez vremenskog ograničenja“

Menja se član 141 st 2 i 3 gde kaže da se status borca može dobiti i po osnovu overene izjave dva kvalifikovana svedoka

Menja se član 147 stav 3 gde govori da važi medicinska dokumentacija i pre dokazivanja postraumatskog stresnog poremećaja.

Ovo su veoma ozbiljna poboljšanja Zakona o pravima boraca i sada se vidi da svi koji su nas kritikovali da Zakon ne treba da bude usvojen nisu bili u pravu jer kada nemate ništa, ništa ne možete promeniti a kada imate nešto to nešto možete stalno menjati i poboljšavati.

Nadamo se da će iste izmene Skupština Srbije usvojiti.

Gvozdeni puk Valjevo i

Udruženje Boraca Valjevo

predsednik,

Bradić Ljubomir”

1 comment on “Zakon o pravima boraca ušao u Skupštinsku proceduru

  1. Сале

    А члан 72. везан за инвалидски додатак РВИ у пензији млађих од 65?! Ништа? Важно да крајишници остваре права, а наши дискриминисани пензионери нек плачу? Срамота!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.