Virus , UO i NO prepreke spajanju Bolnice i Doma zdravlja

Vlada Srbije još pre dve godine je donela odluku o ponovnom spajanju Domova zdravlja i Opštih bolnica u jedinstvene pravne subjekte Zdravstvene centre. Valjevo je po tadašnjim najavama trebalo da bude jedan od prvih 15 gradova u kojima će spajanje biti izvršeno. Situacija sa korona virusom trenutno je ovaj proces gotovo prekinula. Ipak, preduslov za spajanje je zapravo novi UO jer je starom odavno istekao mandat.

Opšta bolnica i Dom zdravlja razdvojeni su 2011. godine čime je Dom zdravlja vraćen gradu na upravljanje i obavezu ulaganja što je ranije bila obaveza ministarstva zdravlja. Ipak, objavljivanjem odluke u Službenom glasniku nije sve završeno. Verovali ili ne, deobni bilans i brojne druge procedure trajale su godinama. Čak 2017. godine u slučaju nadležnosti vezanih za laboratoriju u Domu zdravlja moglo se čuti da posao oko deobe još uvek traje.

Sada novom odlukom ove dve zdravstvene institucije treba ponovo da se spoje što prakično znači isti proces , a li u suprotnom smeru. „Postoji odluka Vlade Srbije objavljena u Službenom glasniku, ali dug je put do toga. Posto je to novi pravni subjekt treba da imenuju novi privremeni Upravni i Nadzorni odbor, potom tu je obimna dkumentacija I procedure kao što su Statut, bilans stanja, potrebna je nova sistematizacija, upis u APR, pa novi računi i ugovori. Sve to zahteva dostavremena I izvesno potrajaće. Sada zbog situacije sa epiddemijom mislim da  nije trenutak za bilo kakve izmene. Ipak da bi bilo kakva procedura počela neophodno je da osnivač imenuje novi Upravni i Nadzorni odbor”, objašnjava direktor Opšte bolnice Zoran Djurić.

Aktuelnom UO bolnice rok trajanja odavno je istekao. Naime , 2013. godine ministarstvo zdravlja donelo je odluku o razrešenju UO  čiji su predsednik I članovi bili : Dr Miroslav Srećković,penzioner, predsednik I članovi : Darko Glišić, Dragutin Kovačević,  Živan Kostadinović, dr Radmila Mihailović, drSaša Žunjić, dr Dušan Mirković.

Tada je imenovan novi čiji je sastav sledeći: predsednik Dr Miroslav Srećković, članovi: Vladimir Vešović, diplomirani ekonomista, Aleksandar Purić diplomirani ekonomista, Dr Marija Mirković specijalista kardiologije, Dr Rada Vilotić Subotić specijalista alergologije, Nikola Popović diplomirani inženjer elektrotehnike.

“Ja zaista ne znam ni da li se Upravni odbor sastaje, mene niko ne obaveštava I ako se sastaje ne znam kakve su odluke . Mandat je zvanično istekao 2017. godine”, kaže za Vamediu jedan od članova UO.

Pandemija korona virusa zvanično je potvrdjena na teritoriji Srbije početkom 2020. godine, ako je ona uzrok što spajanje nije započeto , šta je uzrok što je UO mandat istekao sada već pre 5 godina?  

Spajanje traži novi UO zbog novih dokumenata i odluka koje moraju biti donete , ali je pravo pitanje kako postojeći koji zakonski nije legalan i legitiman može bilo šta da potpiše i odluči?

3 comments on “Virus , UO i NO prepreke spajanju Bolnice i Doma zdravlja

 1. VAljevac

  Vreme je pokazalo da je Dr.Tripkovic bio u pravu tvrdeci da je to oko podele glupost i odlagao do poslednjeg momenta.

  Reply
 2. Milos

  Ponovo će Ilija biti direktor, pa će mnoge stvari biti onako kako treba da budu… Kod njega nije moglo kako se sada radi.

  Reply
 3. Goran Markovic

  Milose, Valjevac Kako vas nije sramota da pomnete to ime , jel mislite da smo svi budale ?Drugo kako je doslo do podele imovine i finansijskog dela , da li ste zaboravili ko je bio u nekakvim komisijama , koliko je duga Dz preuzeo na sebe itd.Da li se jos ispkacuju dugovanja zaposlenima u Bolnici od ..dobrog.. rada Ilije Tripkovica.Koliko stanova i gđa ima Ilija Tripković , koja je bila konkeciha sa bivšim ministrom Otmicom Milosavljević , nabavka skenera i saradnja sa Simensom i čovekom koji je radio za Simens ?Da li je istina da je kriv za smrt nekih pacijenata koje on operisao ,da li je istina za stan van naše zemlje koji poseduje , da li je istina za kupovinu nekretnina, da li je istina da je ogroman novac koji je stigao iz Evropske Unije kada je bila epidemija završilo u njegovom džepovima i nekih prijatelja , kako je radjena takozvana Silerova bivsa ATD gde se i danas oronuli oronuli zidovi vlažni , šta je sa Urgentnim Centrom , kako je radjen Dom zdravlja i sve to kazu postoji dokumentacija .A o ljdskim kvalitetima gde je pokusao mnogima da unisi zivot izlišno je pričati ali uvek može da se priča i piše dokumentovano?Zar takav treba da bude tema ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.