Valjevski Festival flaute održan 23. put

U MŠ „Živorad Grbić“ u periodu od 14. do 16. maja realizovani su 23. međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“. Usled epidemiološke situacije, ovogodišnje najveće  i najstarije takmičenje flaute u ovom delu Evrope, proteklo je online.

I pored svih specifičnosti i ograničenja koje u sebi nosi  interpretacija vidljiva isključivo preko interneta, za razliku od nastupa uživo, koji je uvek inspirativan jer omogućava nastup u Sali i  pred publikom, i ove godine interesovanje za učešće na Festivalu nije bilo smanjeno.

Ukupno 107 kandidata, uzrasta  od 9 do 22 godine starosti  i obrazovnih nivoa od osnovne muzičke škole do master studija muzičke akademije iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne  i Hercegovine, predstavilo se video snimcima svojih nastupa desetočlanom žiriju sastavljenom od profesora muzičkih akademija i eminentnih pedagoga muzičkih škola  Srbije, Makedonije i Slovenije na čelu sa umetničkim direktorom festivala, prof. Miomirom Simonovićem (FMU – Beograd).

I pored godine, koja je bila vrlo nepovoljna za muzičko obrazovanje, izvođački nivo takmičara, bio je na izuzetnom nivou a proglašeni su i apsolutni pobednici kategorija:

APSOLUTNI  LAUREAT TAKMIČENJA, LAUREAT ZA MUZIČKE AKADEMIJE  I DOBITNIK NAGRADE PORODICE KULENOVIĆ

Andrijana Pantić, student 2. godine Akademije Umetnosti u Novom Sadu (klasa: prof. Laura Levai Aksin)

LAUREAT ZA SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE

Marija Obradović, učenica 1. razreda SMŠ „Živorad Grbić“ – Valjevo

klasa: prof. Zorana Matić

LAUREAT ZA OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE

Katarina Borbelj, učenica 2. razreda OMŠ „Josip Slavenski“ – Novi Sad

klasa: prof. Ivana Bandić

I ove godine, žiri je ostao veran tradiciji i dobroj praksi organizatora Festivala, da izabere najboljeg pedagoga i klavirskog saradnika, a na 23. susretima ovo priznanje su ponele:

NAJBOLJI PEDAGOG

Ksenija Mijatović Korum, MŠ „Isidor Bajić“ – Novi Sad

NAJBOLJI KLAVIRSKI SARADNIK

Sanja Knežević Gavrilović, MŠ „Živorad Grbić“ – Valjevo

Valjevsku muzičku školu predstavilo je na zavidnom nivou ukupno 26 učenika iz klasa profesorki Slobdanke Vasiljević Ljujić, Zorane Matić i Radice Đedović, koje su nastupale uz klavirsku sradnju prof. Sanje Knežević Gavrlilović. Snažan  i brojan tim valjevskih flautista osvojio je ukupno 26 nagrada. Pored  najbolje plasirane, Marije Obradović, osvojeno je još14 prvih nagrada  i 11 drugih na nivou osnovne i srednje škole.

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a Festival je realizovan u saradnji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga  i MŠ „Živorad Grbić“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.