Od naknade do uvreda: Ko je častan, a ko licemeran u Skupštini?

Odbornici Skupštine grada posle duže rasprave doneli su odluku o smanjenju odborničke naknade sa 10 000 na 5 000 dinara. Istovremeno nisu prihvaćeni amandmani Dragana Popovića i Miroljuba Ivanovića kojim bi se smanjila naknada i licima koja nisu na stalnom radu u Skupštini. Odbornik JS Dragan Popović predsednicu Skupštine Snežanu Rakić nazvao „nečasnom i licemernom“ jer svoju naknadu nije obuhvatila smanjenjem.

Predlog za smanjenje odborničke naknade podnela je u svojstvu odbornika, odbornica Snežana Rakić. Ovaj predlog odmah je podržan od strane odborničke grupe SNS-SPAS-NSS, a podršku je obrazložio odbornik Andrej Vukojčić rekavši da je jedina prava satisfakcija za svakog odbornika da radi u korist gradjana Valjeva. „Na nama je da radimo u njihovu korist i dodatna satisfakcija je što će nas gradjani prepoznati kao ljude koji se bore za njih“, rekao je Vukojčić.

Odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović podržao je predlog o smanjenju rekavši za govornicom da je i u prethodnom sazivu ukazivao na činjenicu da je naknada previsoka i bio protiv njenog povećanja. „Nije sporno da ćemo na ovaj način napraviti uštedu i da će taj novac moći da bude nadam se bolje iskorišćen , ali bi prava ušteda bila kada bi u budžet i gradjanima bio vraćen novac koji su prisvojili pojedini funkcioneri iz budžeta, a na šta je i revizor ukazao“, konstatovao je Radović.

Ipak , nisu svi u Sali bili istog mišljenja. Odbornik Miroljub Ivanović SNS koji je u prethodnom sazivu bio član Gradskog veća rekao je da je vrlo obiman i ozbiljan posao pred odbornicima i članovima radnih tela . „Uzmite na primer šefove odborničkih grupa , koliki je to samo rad.Tu se vreme troši. Eto pogledajte na internetu da se naknade odbornicima kreću u drugim gradovima od 10 000 pa do 30 000 dinara. U većini gradova je 10 000 dinara“, objasnio je Ivanović praktično objasnivši da je protiv smanjenja.

Ivanović je bio i jedini odbornik SNS-a koji je podneo amandman na ovu odluku , a u kom je zatražio da se naknada za 50% smanji i predsednici Skupštine. Ovaj amandman nije prihvaćen.

Mnogo veću polemiku otvorili su odbornici SPS-JS Djordje Pavlović i Dragan Popović Pop. Popović je takodje kao podnosilac amandmana zatražio da se svim licima koji se ne nalaze na stalnom radu u Skupštini smanji naknada na 5000 dinara. On je ukazao da je Rakićeva prilikom podnošenja predloga koristila pečat Skupštine što po njegovom mišljenju nije dozvoljeno, ali ga je sekretar Skupštine Branka Rosić demantovala. Takodje imao je i prigovor na to koja je komisija razmatrala predlog što je ponovo sekretar Skupštine pobila. Nakon ovakvog početka usledile su teške reči upućene predsednici Skupštine Snežani Rakić, predlagaču odluke. „To je licemerje i nemoral. Gospodja Rakić je podigla ruku kao odbornica kad se glasalo za povećanje jer se radilo o njenom džepu. Sad je novi saziv. Gradonačlenik je smanjio plate sebi i svojim saradnicima i to je za svaku pohvalu, jer tako radi moraln i častan čovek. A predsednica Skupštine sebi ne smanjuje naknadu sa 80 ili 90 000 dinara. Znači kad je vaš džep u pitanju vi ne smanjujete, ovo je nemoralno. Mislim da kad bi bilo tajno glasanje ova odluka ne bi prošla. Ona da zadrži svoje , a kolegama da se smanji. Pa vi ste nemoralni i licemerni“, rekao je Popović.

Za vreme njegovog izlaganja Rakićeva mu je izrekla dve opomene i obavestila odbornike da je njena naknada 73400 dinara. Njenu naknadu prokomentarisao je šef odborničke grupe naprednjaka Radojica Rstić rekavši da se radi o naknadi koja se dovodi u vezu sa institucijom koju Rakićeva predstavlja. „Na ovaj način se čuva i ugled institucije na čijem čelu je odbornica Rakić“, rekao je Rstić.

„Kakav ste vi to čovek?“, upitao je predsednicu odbornik SPSa Djordje Pavlović i dodao:“Malo predsednik , malo odbornik i to koristite kako hoćete. Vi ste merna jedinica ove Skupštine, a to što ste uradili je vrhunsko licemerje. Častan čovek podje od sebe uvek, ali ne vi ste malo redovni profesor, malo vanredni predsednik Skupštine. Odbornicima se smanjuje naknada , a Vama ne. Vi možete kako hoćete. A da ne govorimo o tome da gradjani plaćaju zamenika predsednika Skupštine koji odbornicima psuje majku. Vi predsednice maltretirate gradjane jer niste u stanju da rastumačite jedan član poslovnika. Podsetio bih kako su se nekada sankcionisali u školi čak djaci kada nešto neprimereno urade ili opsuju majku, kao što je to učinio zamenik predsednika, bio je izbačen napolje. A ovde gospodin zamenik ima 50 godina i funkciju zamenika , a psovao je majku odbornicima još gore misleći da to niko ne čuje!“

Odbornik Nebojša Tadić SPAS je za govornicom konstatovao da je za 10 sednica zaradio 100 000 i da mu nije baš milo da se toga odrekne , ali da je za isto vreme predsednica Skupštine zaradila više od 700 000 dinara. „Pa neka je zaradila, ja joj želim da to potroši u zdravlju i veselju. Ja ću glasati za ovu odluku , ali ne zato što to volim i slažem se već zato što se nadam da će taj novac otići u bolje svrhe“, rekao je Tadić.

Ipak , ma koliko da su neki odbornici smatrali da njihov rad vredi više , zanimljivo je pogledati koliko je odbornika zapravo od 51 bilo u Sali i glasalo.

Za amandman odbornika SNS-a Ivanovića glasalo je 10 odbornika, 1  uzdržan, a 17 protiv.

Za amandman  Dragana Popovića glasalo je 7 odbornika , 2 uzdržana, a 27 protiv.

Ipak na kraju protiv ove odluke glasalo je 8 odbornika , a tri su bila uzdržana dok je većina prisutnih bila za.

Od svih odbornika u Sali svoje odborničke naknade sa ove sednice odrekla se u humanitarne svrhe samo odbornica SNS-a Radmila Nastić-Anastasijević. Ova činjenica i činjenica da je  u Sali u toku zasedanja , povremeno bila tek polovina odbornika možda ipak govori više od odborničke retorike.

32 comments on “Od naknade do uvreda: Ko je častan, a ko licemeran u Skupštini?

  1. Mnogo mi je zao

    Socijalisti iskreno placu za svakim dinarom koji ne mogu da uzmu od gradjana Valjeva, od kada nisu na vlasti.

    Reply
    1. Krušik

      A Branko Stevanović kolikoje uzeo,a kolikosu para uzeli od projekta nevidljiva deca.Sedi jedan.

      Reply
  2. Licemerje

    Ma sps samo prodaje maglu. Trazili da se povecaju sredstva za krkanluk, misleci da ce se vratiti u vlast, a sad likuju.

    Reply
    1. Cacin komsija

      Secam se te sednice. Izasli da placu sto vise nije para odvojeno za reprezentacije, pa nije vam ovaj grad Vodovod gospodo, pa da se cerupa na reprezentacijama i prave zurke.

      Reply
      1. Uzun Mirkova

        Kad spominješ Vodovod okrpite ulicu Ande Savčića,dva meseca je prošlo od radova,centar grada.Uzun Mirkovu ste okrpili,posle pucanje cevi ,katastrofalno..

        Reply
  3. Slobodan umetnicko ime mi je Boban

    Koliko se secam i vi ste drugovi glasali 2018 da se poveca na 10 soma para? Nije vam smetala tada plata tadasnjeg predsednika Skupstine, koja je bila i veca?

    Reply
    1. Sps prop'o

      A Lazar je smanjio vec platu predsedniku skupstine, zar ne? I sebi i saradnicima, pa zato vam ovo sve socijalisti nema smisla.

      Reply
  4. Kome duzme dnevnicu

    Zinule im gladne oci za narodnim parama. Socijalisti morate se pomiriti da nema vise, narod je rekao da je fajront i sve te jagnjece el prasece brigade idu na istorijsko djubriste.

    Reply
    1. 5000 za gospodju i gospodina

      Naviklo je to da jede decenijama na racun gradjana. Pa ovi „mladi“ socijalisti su ko zna koja generacija u porodici koja je bila na vlasti, zato su sad nesrecni, jer nisu privilegovani, pa se stisli za ovih 5000 kao da ce propasti bez toga, ali neka vide sad kako je gradjanima bilo dok su se oni bahatili.

      Reply
  5. Lider

    Kada je bivse rukovodstvo povecalo platu tadasnjem predsedniku Skupstine podigli su crveni ruku? Mozda je i njihova ideja bila da se poveca, ne bi to uradili naprednjaci, oni samo smanjuju, znam ljude.

    Reply
  6. Radoica rules

    Radoice najbolji si, najbolje govoris i najlepse se oblacis, a ovaj Pavlovic ti nije ni do kolena.

    Reply
  7. Deda Stojko

    Ovu odluku podrzavam do kraja i mere stednje su uvek za postovanje, kada se skida politicarima, a ne narodu. S tim u vezi moram da odam priznanje lokalnoj vlasti i imate moju podrsku.

    Reply
    1. Neša

      Naprednjaci dnevnice povećali, naprednjaci sada kao dobri smanjili.Nemoj mnogo da pametuješ.

      Reply
  8. Slabo se krka na racun gradjana

    Jel i vama socijalisti deluju malo mrsavije od kad nisu na vlasti?

    Reply
    1. Dilkan

      Jes vala, čak se i Popović utripovao da je cenzurisano pa je hteo da vidi da li može da se „provuče“ izmedju Tadića i bine, iako je i Tadić krupan čovek a razmak između govornice i bine nije ni metar. Pop je legenda, taman kad pomisli čovek da nema više cenzurisano u vidu Gajića, onda izadje Pop i demantuje. Klasičan cenzurisano.

      Reply
  9. Hahaha

    Svi znaju da se naprednjaci ne slazu sa ovim, ali naravno moraju da glasaju. A Vukojcicu je sTatisfakcija, vise puta je covek ponovio.🤣

    Reply
  10. Duki

    Da je pravde i prava taj Andrej bi bio u zatvoru, zna se zbog čega a ne odbornik. Sramota ko vam je sve odbornik. Sve se da proveriti i ništa se ne može sakriti…

    Reply
  11. Miki

    Interesna organizacija zvana SNS se polako međusobno raspada i puca po šavovima. Samo polako fizički će se međusobno obračunavati.

    Reply
    1. Mile

      Bice jos jaci, a vi se tako tesite godinama, a sve ste slabiji i slabiji. Postacete i vi naprednjaci vremenom, kao i Sapic.

      Reply
  12. Саво

    Одборници су ту ради грађана, да на најбољи могући начин артикулишу њихове потребе и представе их пред градским руководством, али и да на крају одлуке доносе вођени интересом грађана и самог града. Накнада за њихов рад и учешће у раду Скупштине треба да буде одређена сходно ангажовању, али је то заиста питање које није и не треба да буде приоритет у раду Скупштине. Подржавам смањење накнаде свим градским представницима у разумној и реалној мери, јер њих треба да води и мотивише добробит Ваљева, а не оно што ће овом приликом зарадити.

    Reply
  13. Olivera

    Naprednjaci su kraljevi.Mora se napraviti mim sa Vukojčićem.“ sTatisfakcija“ . Plačem…

    Reply
  14. Sirce

    Radojica je genije umetnik politicar privrednik sve i svja ovoga provincijalizma Valjevskog. Ja i radojica pa ogroman razak pa ostali politicki patuljci. I Klomber kao mlogo los covek daleko je iza nas.

    Reply
  15. Dragan

    MORAM DA SE OBRATIM GOSPOĐAMA I GOSPODI KOJI SU DO SADA KOMENTARISALI NAKNADE ODBORNICIMA. POŠTOVANI JA NISAM TRAŽIO DA NAKNADE OSTANU 10.000 DINARA, VEĆ TO PODRŽAO, DA SE SMANJE NA 5.000 DINARA, ALI SAM PROTIV DA PREDSEDNICA ZADRŽI PORED PLATE U VIŠOJ ŠKOLI JOŠ MESEČ NI DODATAK U SKUPŠTINI GRADA OD 80.000 DO 90.000 DINARA. MESEČNO U ZGRADI SKUPŠTINE GRADA NE PROVEDE NI DESET SATI. TO NIJE MORALNO DA DRUGIMA PREDLAŽE SMANJENJE, A SEBI DA OSTANE PO STAROM. ODBORNIK DRAGAN POPOVIĆ POP

    Reply
    1. Vladika

      Rece zena da je 73000 u pitanju? Kolika je plata predsedniku Skupstine bila dok je vasa koalicija bila na vlasti i glasala za sve to i podrzavala povecanja razna?

      Reply
  16. NapreDNO

    Taj predsednik je primao samo tu platu, i bio svaki dan na svom radnom. Dok, ova gospoja to ne cini.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.