Naši počasni gradjani

      16 коментара на Naši počasni gradjani

Posle Anatolija Karpova, Miloša Teodosića i Matije Nastasića koji su zvanje počasni gradjanin dobili od 2000-te na ovamo , Valjevo bi po predlogu koalicije SPS-JS trebalo da dobije još jednog počasnog gradjanina Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Grob Ljube Popovića se ne održava, Slobodan Milošević brisan sa liste.

Ukoliko Skupština grada prihvati predlog koalicije SPS-JS Valjevo će dobiti 14-og po redu počasnog gradjanina. Po samoj proceduri o predlogu bi trebalo najpre da se izjasni Komisija koja treba da bude oformljena za tu namenu , ali iskustvo prethodnih godina pokazuje da ovo zvanje može biti dodeljeno i bez same Komisije, direktnim predlogom na sednici Skupštine , ali i da Skupština može odlučiti suprotno od Komisije .

U Valjevu se proteklih godina vodila žustra polemika oko samog zvanja , odnosno pjašnjenja šta je počasni, a šta zaslužni . Svojevremeno su najavljivane i procedure kojima bi se to jasnije odredilo i preciziralo , ali javnost nikada nije upoznata sa tim da li je bilo kakva izmena napravljena i bilo šta dodatno pojašnjeno.

Činjenice govore da bi Valjevo sada moglo dobiti 14-og počasnog gradjanina , a medju prethodnih 13 jedan je čak i brisan , što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem koga je tadašnja Skupština proglasila za počasnog građanina Valjeva 25. aprila 1989. godine što do tada nigde nije bilo učinjeno. Tu odluku je njen donosilac, Skupština opštine Valjevo, poništila 24. novembra 2000. Godine.

Počev od 2000-tih a ovamo ovo zvanje dobili su Anatolij Karpov, Miloš Teodosić  I Matija Nastasić.

Razlozi za donošenje odluka za pomenutu trojicu počasnih gradjana bili su različiti: Karpov kao vrhusnki šahista bio je čest posetilac Valjeva ranijih godina, ali I prijatelj sa pojedinim Valjevcima. Teodosić kao rodjeni Valjevac , promovisao je naš grad prilikom ostvarenja svojih sportskih uspeha I rezultata. Fudbaler Matija Nastasić donirao je 100 000 evra valjevskoj bolnici za odeljenje pedijatrije.

U medjuvremenu postojao je predlog da ovo zvanje ponese I dr Boško Djukanović ,ali politička situacija te 2015 godine nije dovela do dodele ovog zvanja  bez obzira a zasluge dr Djukanovića za naš grad.

Ukoliko pogldamo listu počasnih gradjana Valjeva videćemo da se na njoj nalaze I pesnici I vojskovodje I lekari I sliakri. Zanimljivo je da je spisku I Ljuba Popović koji je sahranjen na brdu u Brdjanima I čije grobno mesto još uvek nije rešeno već je predmet brojnih sporenja.

Imena počasnih gradjana Grada Valjeva:
JOVAN MIŠKOVIĆ
(Negotin, 6. jul 1844 – Beograd, 20. oktobar 1908).
General. Proglašen za počasnog građanina Valjeva 3/15. novembra 1899. godine.
DR ARIUS VAN TINHOVEN
Lekar ratni hirurg, Holanđanin iz Haga. Proglašen za počasnog građanina Valjeva pre početka Prvog svetskog rata.
ŽIVOJIN R. MIŠIĆ
(Struganik, 7. jul 1855 – Beograd, 20. januar 1921)
Vojskovođa. Proglašen za počasnog građanina Valjeva na Vidovdan 1915. godine.
DR VILIM TAUSIG
Lekar. Proglašen za počasnog građanina Valjeva posle Prvog svetskog rata.
DR JORDAN STAJIĆ
27. januar 1878 – Beograd, 27. januar 1949)
Vojni lekar (sanitetski general). Proglašen za počasnog građanina Valjeva krajem decembra 1923. ili početkom januara 1924. godine.
VELIMIR VELJA POPOVIĆ
(Buljane, kod Paraćina, 1. mart 1886 – Sremska Mitrovica, jun 1951)
Pravnik, političar. Proglašen za počasnog građanina Valjeva u vremenu oko 1934. godine
JOSIP BROZ TITO
(Kumrovec, 7. maj 1892 – Ljubljana, 4. maj 1980)
Proglašen za počasnog građanina Valjeva 27. aprila 1962. godione, povodom njegovog 70. rođendana.
DESANKA MAKSIMOVIĆ
(Rabrovica, 16. maj 1898 – Beograd, 11. februar 1993)
Pesnikinja. Proglašena za počasnog građanina Valjeva 29. aprila , pred njen 70. rođendan
SLOBODAN MILOŠEVIĆ
(Požarevac, 20. avgust 1941 – Hag, 11. mart 2006)
Političar. Proglašen za počasnog građanina Valjeva 25. aprila 1989. godine što do tada nigde nije bilo učinjeno. Tu odluku je njen donosilac, Skupština opštine Valjevo, poništila 24. novembra 2000. godine
LJUBA POPOVIĆ
(Tuzla, 14. oktobar 1934)
Slikar. Proglašen za počasnog građanina Valjeva 8. septembra 1989. godine.
ANATOLIJ EVGENOVIČ KARPOV
(Zlatoust, u Rusiji, 23. maj 1951)
Šahovski velemajstor. Proglašen za počasnog građanina Valjeva 6. januara 2007. godine.
Sep 26, 2014 – Skupštine grada na zasedanju prihvatili su inicijativu da se košarkaškom reprezentativcu MILOŠU TEODOSIĆU dodeli zvanje počasnog građanina Valjeva.

MATIJA NASTASIĆ  (Valjevo, 28. mart 1993), srpski fudbaler. Proglašen za počasnog gradjanina 2018.godine.

Jedini brisan sa ove liste jeste Slobodan Milošević što u neku ruku zajedno sa slučajem dr Djukanovića svedoči da odluke o počasnom gradjaninu često mogu biti I politički motivisane. Jedna vlast u vreme pevanja pesama o Miloševiću dodelila mu je ovo zvanje, druga pak posle petog oktobra isto zvanje je ukinula.

Sada koalicija SPS-JS ima novi predlog. Iako u obrazloženju za ovakav zahtev I predlog oni navode značaj I ulogu predsednika Srbije u razvoju našeg grada , u samom gradu istovremeno otvorena je polemika o tome da li su motivi ove koalicije koja nije u vlasti, bili isključivo motivi zahvalnosti ili se pak radi o političkoj igri I doskočici za dojučerašnjeg koalicionog partnera SNS?

Predsednik Vučić u aprilu ove godien postao je počasni gradjanin Banja Luke I grada Šapca , da li će to biti slučaj u ovoj godini I sa Valjevom ostaje da se vidi na sednici Skupštine.

Koalicija SPS-JS predlog za dodelu zvanja počasni gradjanin Aleksandru Vučiću obrazložila je na sledeći način:

“SKUPŠTINA GRADA VALjEVA

Predlažemo skupštini grada Valjeva da, u skladu sa Statutom grada Valjeva, Poslovnikom skupštine grada Valjeva i drugim zakonskim propisima, na svojoj prvoj narednoj sednici Aleksandra Vučića Predsednika Republike Srbije proglasi počasnim građaninom grada Valjeva.

Aleksandar Vučić je čovek koji voli svoju zemlju. On poznaje svako mesto u Srbiji, jer želi da se svaki Okrug razvija i da svi naši građani lepo žive. On je ljudima vratio veru u pravdu i poštenje. Pokazao je da nije uzalud biti radan i vredan već da se rad, trud i znanje uvek isplati. Poštovanje zakona mu je uvek na prvom mestu, a interes naroda iznad svega. Naučio nas je da u životu nema nedostižnih ciljeva ako marljivo i vredno radiš i ako veruješ u svoj rad. Snove o boljoj budućnosti, pretvorio je u realnost. Vratio je međunarodni ugled Srbiji i danas je naša zemlja poštovana svugde u svetu. Zahvaljujući njemu, gradimo poverenje i saradnju sa svima, a sukobe i ratove ostavljamo drugima. Brinemo o Srbima ma gde oni živeli. Najviše je doprineo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. Doneo je mir i sigurnost Srbima na našoj svetoj zemlji na Kosovu i Metohiji. Srbija nije više, kako on voli da kaže „vreća za udaranje“ već kredibilan i ravnopravan partner svima u svetu. Njemu je važno da napredujemo u zdravstvu, ekonomiji, privredi, obrazovanju, kulturi, sportu i svim drugim oblastima kako bi Srbija bila moćna i snažna. Svet u neverici gleda i odaje mu priznanje na uspešnoj nabavci vakcina koje znače povratak u normalan život za naše ljude. Bolja budućnost za našu decu je njegov osnovni moto i pokretačka snaga.

Hrabro je najavio da želi da menja Srbiju na bolje kad je predstavljao Program „SRBIJA 2020-2025“. Program koji znači novu nadu. Program koji znači nove mogućnosti. Program koji će od Srbije napraviti neuporedivo bolje mesto za život, a njenim građanima doneti bolji životni standard i prosperitet.

Konačno, nije naš predsednik zaboravio da razvija Valjevo i čitav Kolubarski okrug. Brze saobraćajnice koje nas približavaju Beogradu, dolazak investitora koji će zaposliti našu omladinu, unapređenje turističkih potencijala Divčibara, gasifikacija koja će trajno rešiti problem zagađenog vazduha u Valjevu su samo neki od projekata koji našem gradu vraćaju dostojanstvo, a Valjevkama i Valjevcima priliku da grade bolju budućnost. Znajući Aleksandra Vučića, uvereni smo da se on neće zaustaviti na ovim razvojnim projektima za  naš grad tako da dok je on na čelu Države i Valjevo i Srbija su u sigurnim rukama.

Na kraju, valja podsetiti na njegov citat koji ponajbolje odslikava o kakvom se čoveku zapravo radi i koji treba da posluži svima nama u borbi za bolje sutra:„ Samo vrednim i marljivim radom, sposobnošću i znanjem se kupuje budućnost.“

Zbog svega prethodno navedenog, očekujemo da udovoljite našem predlogu.

Živeo Aleksandar Vučić Predsednik Republike Srbije!

Živelo Valjevo!

Živela Srbija!

U Valjevu, dana 27.05.2021. godine

 ODBORNIK U SKUPŠTINI GRADA VALjEVA

KOALICIJA SPS- JS

Đorđe Pavlović

ODBORNIK U SKUPŠTINI GRADA VALjEVA

KOALICIJA SPS- JS                                                                                                         

Dragan Popović Pop   „          

16 comments on “Naši počasni gradjani

 1. Dragan Popovic Vladika

  Ja sam za to da Vucic bude pocasni. Vise radi taj covek za nas i nasu drzavu od svih politicara poslednjih nekoliko decenija i treba da ga ispostujemo.

  Reply
 2. Za drugove jedan veci sendvic

  Ovako dirljivo saopstenje socijalista ne bih ni ja emotivnije srocio. Dirnuli ste moju slovensku dusu gospodo drugovi, dodje mi bre da zaplacam, koliko ste emotivno izrazili ljubav prema nasem predsedniku.

  Reply
 3. Dusko Pop-ov

  Ne zna se ko je veci naprednjacki bot Pavlovic ili Pop. Pop je i bio naprednjak, a mozda je i dalje, mozda je naprednjak na zadatku u redovima crvenih.

  Reply
 4. Анонимни

  Уколико којим случајем и добије звање почасног грађанина, Вучићу ће оно првом приликом бити одузето. Време је најбољи судија свачијег рада, лика и дела, а време за његову процену тек долази!

  Reply
 5. Kuma

  “Kad dođes u bilo koji grad
  A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno
  Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad
  Ako taj grad slučajno bude Valjevo
  Gde sam i ja došao
  Doći ćeš putem kojim si morao doći
  Koji pre tebe nije postojao
  Nego se s tobom rodio”

  Reply
 6. мр Предраг М.Вулетић

  Објашњење да је политичка ситуација 2015 спречила да др Бошко Ђукановић буде изгласам за почасног грађанина Ваљева ме потсетило на др Миломира Станишића професора на Пердју универзитету у САД за предмет Небеска механика чијо најпознатији студент је Нил Армстронг, човек који је први крочио на месец.Дописивао се са др Кашанином познатим математичарем, коме је послао своју књигу *О турбуленцији*.Кашаним му је одговорио писмом :*Мили мој Миломире,узалуд си ми послао Твоју књигу коју нема ко да чита из два разлога-први-у Србији памет јошније на сцени а други је Твоја политичка прошлост.* Наиме др Станишић је подржавао четнике а не партизане.Изледа је још на снази критеријум спосибности да је способан онај ко је отишао у четнике а вратио се из партизана.др Ђукановић не би ни дозволио да његову способност оцењују неспособни.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.