Danas je Uskrs

      1 коментар на Danas je Uskrs

SPC i pravoslavni vernici danas slave Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Svim gradjanima Valjeva, Vamedia želi srećan praznik . HRISTOS VASKRSE!

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može „pasti“ u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Vaskrs i vaskrsenje su crkvenoslovenski nazivi (srpska redakcija), dok su Uskrs i uskrsnuće narodni oblici. U upotrebi se u Srbiji mogu čuti još i Voskres i voskresenije, kao crkvenoslovenski nazivi iz ruske redakcije i Veligden na jugu Srbije (prizrensko-timočki dijalekt).

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

1 comment on “Danas je Uskrs

  1. мр Предраг М.Вулетић

    Тиму Вамедиа и Вашим породицама здравље и радост од васкрслог Господа поводом Васкрса .ХРИСТОС ВАСКРСЕ

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.