Za razvoj poljoprivrede u Mionici 72 miliona dinara

Više od 72 miliona dinara ulažu opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede u razvoj poljoprivrede u mioničkim selima, zakučak je tribine „Popljoprivreda za budućnost“. Tribina je održana u saradnji s Ministarstvom i RTS-om.

– Kroz program podrške poljoprivredi, uz pomoć republičkih ustanova, u opštini Mionica biće plasirano 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije koja se koristi u organskoj i neorganskoj proizvodnji, 3,8 miliona dinara namenjeno je za nabavku novih plastenika i sertifikaciju u organskoj proizvodnji, a po milion i po dinara predviđeno je za nabavku sadnog materijala, odnosno promociju ruralnih područja – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

On je istakao da je samo ove godine, zahvaljujući dobroj saradnji opštine i Ministarstva, 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice dobilo po milion i po dinara. Tih, ukupno 30 miliona poslužiće unapređenju njihovih mogućnosti i veština. U programu sertifikacije za organsku proizvodnju, koji traje dve godine, učestvuje 17 zemljoradnika iz opštine. Janković ističe da poljopriveda predstavlja veliki potencijal i da se agrarom aktivno bavi trećina Mioničana u 1.960 gazdinstava. Oni mahom proizvode mleko, meso i konzumna jaja. Realne su mogućnosti za podizanje klanice za preradu živinskog mesa, osnivanje malih zadruga koje će okupiti proizvođače mleka i brendiranje tezge na beogradskim pijacama za zdravu hranu iz Mionice.

– Država nikada nije ulagala u poljoprivredu i male proizvođače, kao sada. Naša je šansa da učestvujemo u državnim programima razvoja. Velike su naše mogućnosti u razvoju seoskog, planinskog i banjskog turizma i snabdevanju hotela i restorana. To su naši prioriteti. Sem novca, na raspolaganju su nam znanja i iskustva ministarstava i savetodavnih republičkih službi. Važna je proizvodnja koja ima budućnost na tržištu. Nećemo da se trkamo sa svetskim korporacijama ko će proizvesti više jeftinijeg kukuruza i šećerne repe, nego hoćemo da gajimo kvalitetnu organsku hranu – kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Tokom tri poslednje godine Opština Mionica uložila je 20 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i napredak seoskih domaćinstava a u istom periodu kroz standardne subvencije ministarstva mionički poljoprivrednici su ostvarili pravo na više od 116 miliona dinara.

– Mionica kao lokalna samouprava značajno subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju i to je jako važno. U neposrednoj budućnosti očekuju nas veliki projekti sa Svetskom bankom i važno je da i druge opštinske sredine pripremaju projekte kao što se to čini u opštini Mionica – rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Uspehe mioničkih poljoprivrednika i zaključke tribine zabeležila je i kamera RTS-a za emisiju „Znanje imanje“, a na tribini je govorio i jedan od rukovodilaca Poštanske štedionice gospodin Dragan Marković.

1 comment on “Za razvoj poljoprivrede u Mionici 72 miliona dinara

  1. Pjerili

    Poštovani,
    Selu treba voda za piće,put,struja uređeno tržište za plasiranje poljoprivrednih proizvoda,da bi poljoprivredna delatnost uznapredovala i imali korist i poljoprivredni proizvođač i lokalna samouprava odnosno država.Za proteklih više od 75 godina više se pričalo o selu i poljoprivrednoj proizvodnji nego što je država pomogla selu. Sela koja se nalaze na rubu Opštine Mionice NEMAJU VODU ZA PIĆE,PUTEVI PROPALI JER SE NEODRŽAVAJU I SVE VIŠE PROPADAJU. MAKADAMSKE PUTEVE ODRŽAVAJU MEŠTANI RUBNIH SELA A JKP-a IH PREKOPAVAJU I TAKO IH OSTAVE MEŠTANIMA SMATRAJUĆI DA TO ONI MORAJU DA POPRAVE AKO ŽELE TU DA ŽIVE. ENERGETSKA INFRASTRUKTURA SE NEODRŽAVA OD STRANE EPS-a A MNOGA SU IZGRAĐEN UZ FINANSIJSKU I FIZIČKU POMOĆ MEŠTANA SELA. ZA NOVAC KOJI SE DOBIJE NA OSNOVU PROJEKTA ZA INFRASTRUKTURNI OBJEKAT U CELOSTI MOŽE DA SE URADI. MEĐUTIM OPŠTINA MIONICA TRAŽI I DA MEŠTANI DAJU NOVAC ZA IZVOĐENJE GRAĐEVINSKUH RADOVA ŠTO JE LOŠE ZA MEŠTANE SELA. DRUGO VAŽAN PODATAK JE DA SE GRAĐEVINSKI RADOVI IZVODE BEZ NADZORNOG ORGANA KOJI IMA ZAKONSKU OBAVEZU DA KONTROLIŠE KVALITET IZVEDENIH RADOVA I URADI PROJEKAT IZVEDENIH RADOVA KOJI JE POTREBAN ZA TEHNIČKI PRIJEM I IZDAVANJE UPOTREBNE DOZVOLE ZA INFRASTRUKTURNI OBJEKAT I RELEVANTAN JE ZA KATASTAR PODZEMNIH INSTALACIJA. KADA ĆE DOBITI VODU ZA PIĆE RUBNA SELA POPUT -ŠUŠEOKE, ĐURĐEVCA, KLAŠNIĆA,RADOBIĆA… NEMAJU VODU ZA PIĆE,PLATILI SU I URADILI PRILKJIČAK PRE NEGO ŠTO SU SE STEKLI TEHNIČKI USLOVI ZA PRIKLJUČAK,NEMAJU NI MOST NA RECI KOLUBARU U ŠUŠEOVCI, A KADA ĆE SE DOBITI VODA ZA PIĆE I URADITI MOST…NEZNA SE. STRANKE SE BAVE IZBORIMA I BORBOM ZA VLAST I DA BIRAČE OVIH SELA ŽEDNE BEZ MOSTA PREVEDU PREKO VODE. PLANIRANO SNABDEVANJE VODOM SA BRANE STUBO-ROVNI MIONIČKIH SELA TRENUTNO NIJE OPCIJA ZBOG PREKLAPANJA TRASE CEVOVODA I PUTA OD IVERKA DO NEPRIČEVE I ZBOG SRUŠENOG MOSTA NA RECI KOLUBARI U ŠUŠEOVCI. ZA ODGOVORAN POSLOVNI SVET NIJE SUŠTINA HVALITI SE ŠTA SE IZGRADILO, TO GRAĐANI VIDE I ZNAJU. SUŠTINA VLASTI JE DA SLUŽI NARODU I REŠAVA POSTOJEĆE PROBLEME PREMA UTVRĐENIM PRIORITETIMA. VODA ZA PIĆE JE APSOLUTAN PRIORITET I NEMA ALTERNATIVU JER ISPUNJAVA / PROŽIMA SVE PORE ŽIVOTA.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.