Tadić: Do sada evidentirane 1073 žrtve

Anketni odbor za otkrivanje grobnica pozvao je gradjane Valjeva da im dostave raspoložive informacije o neobeleženim mestima na kojima su sahranjeni ubijeni. Namera ovog Odbora je , kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, da se započne procedura podizanja spomen obeležja.

Odbornik u Skupštini grada i član pomenutog Anketnog odbora za otkrivanje tajnih grobnica kaže da je do sada ovaj Odbor mapirao različite lokacije masovnih stratišta. „Uz one već poznate lokacije, kao što su Peti puk , prostor oko Ciglane, Krušik, prostor oko hotela Jablanica, Topalovac, Maljevićka jaruga , Ševarice, Pakljanska vrela, Babinu Luku, stratišta su evidentirana i u Veselinovcu , u šumi neposredno pored seoskog groblja, u Radjevom selu , tzv Duboka jaruga . Ima svedočenja da su u jesen 1944. godine streljanja vršena i uz zid kafane Drina i iza stare Železničke stanice . Prilikom izgradnje nekih objekata Naselje Sretena Dudića, zgrade na Petom puku i druga mesta, pronadjene su kosti stradalih koje su potom negde prenete i zakopane“, rekao je Tadić.

On kaže da se mnogo gradjana javlja ovom Anketnom odboru sa informacijama , a da su na osnovu do sada prikupljenih podataka i svedočenja , evidentirane 1073 žrtve Drugog svetskog rata koje su pripadale poraženim vojnim formacijama , a koje su potom partizani streljali.

„Od ovog broja 374 lica su streljana od septembra do kraja decembra 1944 godine, a 130 lica je streljano tokom 1945. godine. Od 1946. godine, streljana su ili poginula još 33 lica. Takodje streljano je i 206 lica iz drugih opština dok se 168 vode i dalje kao nestali“, rekao je Tadić.

Anketni odbor uputiće zvaničan zahtev Gradskoj upravi za dobijanje lokacije na kojoj bi se podiglo spomen obeležje . Predlog je da to bude na Petom puku  ili pored postojeće Ciglane. Istovremeno, Anketni odbor će sa Višim javnim tužilaštvom razgovarati o zakonskim mogućnostima da se na nekom stratištu obavi ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava koje bi se potom dostojno sahranile.

Ukoliko želite Anketni odbor možete  kontaktirati putem mejl adrese: anketnivaljevo@gmail.com.

25 comments on “Tadić: Do sada evidentirane 1073 žrtve

 1. Zadatak

  Ma Ljubinko sve zna,čovek stigao u Valjevo ni sam nezna odakle autobusom,niti u komisiji ima Valjevaca,kao što je i Bora Vujić bio hroničar Valjeva a nije Valjevac.Zadatak je zadatak

  Reply
  1. Sram vas bilo

   Zaista ne mogu da verujem da su se sjatili ovde na vest i da postoji neko kome smeta sto ce se saznati istina. Tuzno je da postoje takvi ljudi i ovo je samo pokazatelj da je ova prica sa anketnim odborom ispravna. Bitno je da vi sve znate, a ne znate ni da se „nezna“ pise odvojeno, pismeni sugradjanine.

   Reply
   1. pravopis i znanje

    To kako se piše,, ne zna,,je veoma važno za komisiju koja upravo ,,nezna,, ništa, pametnice ,,Sram vas bilo,,

    Reply
    1. Nemate vi obraza

     Da, pravopis je veoma vazan za one koji su nepravedno pobijeni i sahranjeni ko zna gde u kakvim rupama. Vala bas vas sram bilo.

     Reply
 2. Darko

  I sta kaze anketni odbor? Jesu li partizani svi evidentirani I popisani? Nemoj slucajno da je neki preskocen,bicete smenjeni odmah.

  Reply
 3. Milan

  U jeku gubitaka posla,nemanja investicija u gradu,anemicnosti I beznadja grada,ovi cirkusanti glume priucene istoricare. Sto bi moja baba rekla,zaludni…motka I budak su za ovakve. Ne znaju gde su dosli,gde su posli. Priuceni lovac I priuceni cetnik na privremenom radu kao inspektor u Ministarstvu trgovine,zvani Ljubinko od Bosne.

  Reply
 4. Zoran

  Ne napadajte čoveka. Pa on i ovaj matori brko tek što su počeli da rade na istraživanju. Moraće samo da nam pojasne za koga rade istraživanja. A koliko čitam već su ga napali neki rivolovci? A neki major iz Beograda neće da ga zaštiti? Ništa mi nije jasno???

  Reply
 5. Elito

  Anketari nemojte se zaigrati sa brojkama, uskoro će te brebaciti broj stanovnika ovog okruga.

  Reply
 6. Hiram

  Na osnovu čega su evidentirane te žrtve? Da li su pronađena njihova tela? Kako se zna da su baš streljane i od koga? Sve ovo nekako zvuči isuviše paušalno i neozbiljno za jednu tako ozbiljnu temu. Razumem da je Tadić lovac i da lovci vole da pripovedaju lovačke priče, ali se ovde ne radi o zečevima, nego o ljudima.

  Reply
 7. Rajko

  Cetnicki pokret od ljubinka i boskovica imaju dobru saradnju sa svim patriotama i policijom jos od ranijih izbora. Tako da ne cudi sto su prigrlili i tadica vlasnika restorana koji je i kolega bivsi iz policije

  Reply
 8. Samo vas posmatram

  Sramotno je da nemoke smeta da se otkrije gde je ubijen i sahranjen neki neduzni seljak iz Valjeva, da se ispostuju zrtve i da nadju mir i spokoj, a potomci da umanje bol koliko-toliko. Ovo nema veze sa politikom i ideologijama, u pitanju je cista mrznja i ostrascenost u komentarima koji hejtuju ove stvari.

  Reply
 9. Igor

  Sve komunističke žrtve treba da se otrkiju, i da ise znaju mesta gde su ih zlotvori pokopali, kako bi njihovi preživeli potomci sahranili ih onako kako nalaže naša pravoslavna vera.

  Reply
 10. Crnac

  Pojedinci imaju tako primitivno razmišljanje da se ja i dalje čudim kako uopšte opstajemo kao društvo. Zašto da se ne saznaju neke istorijske stvari?

  Reply
 11. Toša

  Зашто у свему видети политику? Жртве траже правду.

  Reply
 12. ekonomista

  Kao neko sa strane, pitam Vas da li je Valjevo bilo pretežno partizansko ili četničko?

  Reply
  1. istoričar

   Ni četničko ni partizansko,Valjevo je normalno živelo za vreme okupacije,nego po ulasku partizana u Valjevo 44g,bili su veliki zločini od strane partizana a nosilac svih tih zločina je bila VI lička

   Reply
 13. Miloje Milojevic

  Gospoda iz Anketnog odbora se malo zaigrala sa brojkama…Valjevo je 1944. godine imalo oko 12 hiljada stanovnika, racunajuci i maloletna lica, a oni vec licitiraaju sa preko hiljadu zrtava, po cemu ispada je svaki 12-ti zitelj Valjeva streljan. Po tome ispada da je na skoro svakoj drugoj kuci u Valjevu bio istaknut crni barjak…

  Zrtve su zasluzile istinu, ali taj posao treba prepustiti struci, a ne nekim samozvancima i reklamerima…Tadic i Andric treba da rade posao za koji su strucni, ali je pitanje, za koji su posao ta gospoda strucna….Zalosno…Streljani kada budu culi ko istrazuje njihove zrtve, trazice da budu ponovo streljani…

  Reply
  1. Marko

   Svaka čast,svaku potpisujem,Andrić nije stručan nizašta izgorela mu diploma u ratu ,a Tadić je policajac to nije zanimanje

   Reply
 14. Naprdno

  Da li gospoda znaju da su tu i Nemci streljali narod?
  Ah da, cetnici i Nemci….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.