U Valjevu održan Kolegijum Narodne Skupštine

Valjevo je prvi grad u kome je održan Kolegijum Narodne Skupštine Republike Srbije van Beograda. Danas je održana 19. sednica kojom je predsedavao predsednik Skupštine Ivica Dačić, a kojoj su prisustvovali potpredsednici, šefovi poslaničkih grupa i sekretar Skupštine Srbije.

Objašnjavajući koji su motivi održavanja kolegijuma republičkog parlamenta u gradovima u unutrašnjosti, Dačić je rekao da je to bio predlog poslaničkih grupa.

“A kada se već dođe u neki grad, koristimo priliku da razgovaramo i sa predstavnicima lokalnih samouprava o svemu što može biti u nadležnosti Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog organa. Podsetiću vas da narodni poslanici imaju obavezu i predviđene dane za komunikaciju sa građanima”, rekao je predsednik Skupštine, koji je na pitanje kakav benefit od današnjeg sastanka u Valjevu mogu da imaju građani, odgovorio rečima da “Skupština ne zamenjuje Vladu i izvršnu vlast” ali da, kako je naglasio, “sve što smo čuli na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava ćemo dodatno obrazložiti i predložiti organima koji o tome odlučuju”.

Što se tiče lokalnih izbora u Kosjeriću, Zaječaru i Preševu, koji su zakazani za 28. mart, Dačić je poručio da oni, bez obzira na zahtev opozicije da budu odloženi dok se ne okonča dijalog sa vlastima, “ne mogu biti odloženi, jer bi se na taj način kršio Ustav Srbije”.

“Lokalni izbori su raspisani jer su prošle četiri godine mandata i da nijedna druga mogućnost ne postoji. Zar mislite da bih ja raspisao izbore da nije bio red da se raspišu izbori u Kosjeriću i Zaječaru. Što se tiče Preševa tu postoji privremeni organ i bio je zahtev od strane Šaipa Kamberija da se raspišu izboru”, rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je istakao da ima mnogo zahteva opozicije za koje jedva čeka da stignu pred Evropski parlament i da ga zanima šta će evropski parlamentarci reći na predlog kao što je uvođenje uređivačkih timova u Javnom servisu, ili da se postave krizni štabovi u Vladi i javna preduzećima.

“Uskoro će biti međustranački dijalog uz posredovanje EU. Nadam se da će biti nastavljeno i potkrepljeno konktretnim predlozima o tome kako da se unapredi politička situacija u Srbiji”, zaključio je Ivica Dačić.

Načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević se zahvalio predsedniku SKupštine i poslanicima što su odabrali baš Valjevo za prvi grad u kome će van Beograda biti održana sednica Kolegijuma.

„Na radnom sastanku smo rekli šta mislimo da može pomoći građanima Kolubarskog okruga u vezi razvoja i republičkih projekata. I zamolili smo Skupštinu da svojim uticajem to prenese Vladi Srbije i predsedniku Republike. Imali smo i predlog o promeni zakona koji se tiče eksploatacije rudnih dobara, a radi se o vodi”, rekao je MIlivojević.

Svaka opština je iskazala svoje potrebe, a najviše u vezi finansijske pomoći za realizaciju već gotovih projekata koje imaju. Kako je rekao Milivojević jedan od zahteva je da se put M4 završi u datumu kad je rečeno 2022. godine. “Svi predsednici su se složili da bez jakog i razvijenog Valjeva nema Kolubarskog okruga. A priori je završetak rekonstrukcije valjevske Bolnice, problem koji se ne može rešiti na kratke staze-aerozagađenje. Mi smo nosioci dva republička projekta, a to je brana Rovni Kolubara i veliki problem imamo sa komunalnim otpadom. Nadamo se da će „Eko Tamnava“ na proleće početi sa svojim radom. Svi predlozi su notirani i dobili smo obećanje da će nam se u tome pomoći“, zaključio je načelnik Kolubarskog okruga.

S obzirom da je ova sednica održana u Valjevu, sastanku su prisustvovali načelnik Kolubarskog okruga i predstavnici opština Ljig, Osečina, Ub, Mionica i Lajkovac, kao i gradonačelnik Valjeva.

12 comments on “U Valjevu održan Kolegijum Narodne Skupštine

 1. Katastrofa u najavi

  Došao da moli da ubace SPS u lokalnu vlast. Zna i on da od toga nema ništa, ali nema više ni rakije u SPS odboru. Pojeo jagnje i litar vina na eks, pa u Bg. Ovi jadnici u Valjevskom odboru SPS misle da će ući u vlast i jopet biti direktori,ali posle sat vremena shvate da su opet nasamareni. Nasamareni su i kao Djordje Milanovic, koga Dačić nije podržao za vreme lokalnih izbora, čak ga nije ni zvao pored sebe. Čak je i Djosa konobar( koji inace brine samo za svoje d.pe) izvisio za mesto potpredsednika Skupštine, pa mu nađoše apanazu u Srbija šumama. Toliko o crvenima.

  Reply
  1. Katastrofa u najavi 2

   Koji deo ti nije jasan? Šta nije tačno? Navedi sta te najviše zabolelo? Nepodrzavanje Milanovica ili bahatost Milićevića? IL rakija brlja oslabila? Nemoj dolivati. Zna Valjevo. Možda odlazak u opoziciju boli ili što odlazi članstvo u Sns?

   Reply
   1. hajduk

    Druga liga širi grane da prihvati mlade partizane. Dje će sad mladi socijalisti? Da se ja pitam počistio bih sve do jednog a oni se i dalje šepure po javnim preduzećima dok mladi naprednjaci izginuše za ništa, dobiju neki po ugovor i ćao,

    Reply
   2. Dragica Markovic

    Boli ga sve to zajedno. Ono sto valja iz nedelje u nedelju vrsi prebeg u sns, da se sklone, a mislim da ce tek to da eskalira uskoro.

    Reply
  1. Nebitan lik.

   Misliš na ove tvoje ,što vole platane..Dobićeš još tri meseca da radiš na pp poslove.Dok jedni i drugi prave prestavu za narod ti gledaj kako da preživiš a ne da braniš fanatički,mnogosi smešan mesaru.

   Reply
 2. Nebitan lik.

  Misliš na ove tvoje ,što vole platane..Dobićeš još tri meseca da radiš na pp poslove.Dok jedni i drugi prave prestavu za narod ti gledaj kako da preživiš a ne da braniš fanatički,mnogosi smešan mesaru.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.