DS: 2021.godina ili 2012.godina?

Valjevske demokrate podržavaju odluku o nameni zgrada Doma vojske i Radio Valjeva jer su to kako je naglašeno, zapravo njihove ideje još iz 2012. godine . „Sada je 2021.godina, a sve izgleda kao da je 2012.godina“, rekao je Zoran Jakovljević predsednik GrO DS-a .

Povodom informacije da će u zgradi Doma vojske biti oformljen Multufunkcionalni kulturni centar predsednik GO DS-a u Valjevu , Zoran Jakovljević kaže da odluka o nameni podržava predloge koje je svojevremeno dala upravo Demokratska stranka.

„Sada je 2021. godina , a imamo utisak kao da je 2012. godina. Naime, tih godina oko 2012. godine doneto je jedno rešenje o najpametnijoj nameni Doma vojske, a to rešenje mnogo liči na ovo koje je danas predloženo. Mi smo tih godina kada smo došli u vlasništvo Doma vojske, podržali projekat „Evropske kuće umetnosti“ koji je kao diplomski rad uradila naša sugradjanka Dragana Janković uz pomoć našeg člana Veća Dušana Arsenića. Još tada smo predvideli da ovde bude neki multifunkcionalni sadržaj, a vezani su za evropsku umetnost. Tako nešto bilo je moguće realizovati van našeg budžeta jer je neposredno pre toga u Valjevu bila poseta 21 ambasadora iz EU pri čemu smo u razgovoru sa njima dobili nagoveštaj da bi se sve moglo finansirati iz pristupnih fondova EU. Drago nam je što je neko posle svih lutanja oko namene Doma vojske došao do zaključka da ovaj Dom vojske kvalitetom zaslužuje da bude nešto što je vezano za umetnost“, rekao je Jakovljević.

On se takodje osvrnuo i na najavu da će na ulasku u Tešnjar biti uradjena Kapija Tešnjara , ali dodao i još neke informacije i zapažanja. „To je na mestu sadašnje benzinske pumpe koja zaista i ne treba da bude tu gde jeste , ali po našim informacijama tu treba da bude nešto što je veliki spomenik Iliji Birčaninu . To mi liči na neki virus koji se preneo iz Beograda, da se odluke donose na brzinu i da se prave neki monumentalni spomenici . Trebalo bi dobro razmisliti o tome i taj prostor osmisliti na pravi način Treba biti oprezan oko donošenja takvih odluka jer ako se sve donosi na brzinu liči mi na rad neke interesne grupe“, rekao je Jakovljević.

U obraćanju novinarima, Jakovljević je podsetio da brojni strateški dokumenti grada čekaju na obnovu i preradu jer su mnogi od njih istekli , medju kojima i Lokalni ekološki plan . Po njegovim rečima na osnovu tih dokumenata moguće je uraditi projekte koji se mogu finansirati iz fondova EU.

Po pitanju Gradske kuće u zgradi Radio Valjeva, Jakovljević je rekao da je i tu u pitanju jedan od predloga svojevremeno DS-a. „I naša je ideja bila da to bude Gradska kuća. Kada obidjete gradove po Srbiji videćete da svi imaju stare i lepe zgrade kao Gradske kuće. I to nije zarad udobnosti gradonačelnika i službenika koji bi tu mogli biti smešteni, nego je prosto objekat reprezentativan za takav sadržaj. Šteta je što je toliko godina trebalo za sve“, zaključio je Jakovljević koji je pritom javnosti predstavio dva nova čana GrO DS-a u Valjevu .

„ Ja živim u Valjevu i jako volim Valjevo i želim da ostanem da živim u Valjevu, a u našem gradu ima jako mnogo problema počev od nezaposlenosti, zagadjenja do nedostatka perspektive za mlade ljude da ovde ostanu. U ovom trenutku ja ne vidim nekog ko pokušava da te probleme reši i stoga ja i jesam član DS-a. Želim da sugradjanima poručim da je čovek političko biće, politika utiče na našu sadašnjost i još više će uticati na našu budućnost isto kao što je uticala na našu prošlost stoga sve koji imaju pitanja doju u prostorije DS-a i traže odgovore na ta pitanja“, rekla je novi član  Isidora Djogović, master psiholog.

Vesna Marković, specijalni pedagog i psihoterapeut u penziji govorila je o značaju ozbiljnog rada u gotovo svim sektorima života u Valjevu. „Cilj nam je da napravimo program iz oblasti socijalne zatite i on pre svega treba da se naslanja na principe Demokratske stranke. Pre svega to je odgovornost. Hoćemo da pomognemo ljudima da preuzmu odgovornost za sopstvene živote i samim tim za život drutvene zajednice. Svi znamo šta smo preživeli svih ovih godina i retko ko od nas može da kaže da je totalno mentalno zdrav. I sada se nalazimo u specifičnoj situaciji koja nas potpuno odvaja i razdvaja, a društvo je prepuno agresije i nezadovoljstva i frustriranosti. Pokušaćemo da u skladu sa našim kapacitetima, a nisu mali imamo dosta ljudi, da iskoristimo i iskustva starijih i nove mlade ljude da svi u ovom gradu pokušaju da pomognu sebi. Tamo gde je potrebna pomoć zajednice neophodna je strategija“, rekla je Marković.

Govoreći o sistemu socijalne zaštite Markovićeva je naglasila neko ključnih stvari kao što je decentralizacija u pružanju socijalne zaštite, povećanje kapaciteta pružaoca usluga , završetak Gerontološkog centra , porodično savetovalište, zbrinjavanje žrtava nasilja, novo obdanište, brojni programi i kroz kulturne i sportske aktivnosti. „Potrebno je da mapiramo sve što je potrebno , a potrebno je da uzmemo u obzir i podršku EU i njihovih fondova  kako bi zaustavili odlazak mladih ljudi iz ovog grada, a to ćemo najpre uraditi tako što ćemo im ovde omogućiti normalne uslove za život“, rekla je Marković.

U tom poslu, po njenim rečima , potrebno je uključiti i gradjane i NVO, preduzetnike i privrednikei sve one koji žele da pomognu svom gradu, a samim tim i samima sebi.  

26 comments on “DS: 2021.godina ili 2012.godina?

  1. Ponizena I gladna radnica radio Valjeva

    Oni imaju pravo da govore o kulturi i radio Valjevu? Oni su me otpustili ( Dzimi, Milka I Arsenic) iz Radio Valjeva i ostavili me bez hleba već 11 godina. I ne samo mene vec i još mojih osam kolega. Zorane Jakovljevicu, ti si potpisao rešenja i skloni se, skloni. Vi ste predali nas radio u ruke Zorana Majdaka

    Reply
    1. Japanka

      Gde god dodje neki demokrata tu nastane haos i ne treba njima ni davati puno prostora.

      Reply
    2. Pera

      @Ponizena I gladna radnica radio Valjeva
      Niko Vas od navedenih nije otpustio. Izašao je novi Zakon i Radio Valjevo je morao biti prodat.
      Onaj koji ga je kupio, a zna se i ko, očigledno nije hteo ni Vas ni ostale da zadrži

      Reply
      1. Stid

        Nije tačno! Opet lažeš! Valjevo je prvo istrčalo da otpusti radnike. Dosta mi je vaše demagogije. Drago mi je sto ne postojite. Kao što ni ja nemam struje zbog vas, a živim od socijalne pomoći. Sve ste upropastili. Lično vas troje ste me oterali u siromaštvo a Zoran Jakovljevic je potpisao. Suze moje su vas stigle.

        Reply
        1. Lazov

          Kako živiš od socijale a imaš Android tel.i internet,kao po običaju svi u SNS lažu,a ko laže taj i krade

          Reply
  2. Cika Jane

    Odakle hrabrost Jakovljevicu da se pojavi? Zbog njegovih „rezultata“ smo sa 15 odbornika 2008.god pali na 9 odbornika 2012.godine! Čovek je prespavao mandat i bio nevidljiv. Pravi gradonacelnik je bio Milovan Mica Marković, a ovaj igrao basket 3 na 3. Moje demokrate, pameti ni na vidiku.

    Reply
    1. Ne vadim

      Nemojte se svadjati. Prsla vam je stranka, nebitno je sad ko je kriv, zar je vazno ko je kriv?

      Reply
  3. super flush royal

    Ovo poredjenje odlicno pokazuje da nema promena . Nema razlike izmedju DS i SNS. Stanje je nepromnjeno. Sve je isto samo njega nema.

    Reply
  4. Dragica Markovic

    Imaju li stida da se oni pojave u javnost? Pa vi ste sinonim za sve negativno sto je zadesilo ovu drzavu i ovaj grad u ovom veku, sram vas bilo.

    Reply
    1. Hiram

      Draga gospođo, dok su demokrate bile na vlasti u Valjevu se nešto lepo i događalo. Ovi Vaši su na vlasti već 9 godina, a naš grad je u međuvremenu postao predgrađe Uba. Da li Vas je bar malo sramota zbog toga?

      Reply
      1. Pastor

        Mene su deokrate oterale u beli svet. Prvi sam povukao nogu preko 2011 nakon završenog fakulteta, trebalo je da dobijem posao u MUP-u ali nisam imao člansku kartu DS-a. Nakon toga tatin prijatelj me odveo na jedan sastanak sa nekim ljudima iz DS i ponudili su mi da stažiram 6 meseci u Vodovodu što sam ja glatko odbio, radio na pijaci 3 meseca dok sam čekao vizu i ćao. Danas sam se vratio nakon 10 godina ali mislim da ću opet bežati

        Reply
        1. Hronologija događaja

          Lepo si to smislio. Nisi mogao da se zaposliš u MUP-u bez članske karte DS, a tada je ministar policije bio Ivica Dačić iz SPS. Kad vam kažu da pišete lažne komentare, zašto vas bar ne nauče da ti komentari ne budu tako providni.

          Reply
  5. Beba

    Pa, ako su imali te ideje i projekte, zašto ih nisu realizovali? Dozvolili su sa ta zgrada propada i propustili veliku šansu još kada je Kusturica bio zainteresovan da tu napravi nešto dobro.

    Reply
    1. Hiram

      Kusturica je hteo da dobije besplatno zgradu u Valjevu i u još nekoliko gradova širom Srbije. Ni u jednom gradu ih nije dobio, jer niko nije lud da poklanja državnu imovinu. Inače, Kusturica je tako napravio i Andrićgrad u Višegradu od para Republike Srpske i Republike Srbije (naša država mu je poklonila milion evra za to), a sebe uknjižio kao većinskog vlasnika, iako ništa nije uložio. Čak je opljačkao i Elektroprivredu Republike Srpske time što im je uvalio da im isprojektuje i napravi upravnu zgradu u Andrićgradu za duplo više novca nego što je trebalo da košta zgrada za koju su uradili projekat i kupili zemljište pre toga na drugoj lokaciji. Zato u Andrićgradu na onom muralu kod bioskopa i vidite Milorada Dodika zajedno sa Kusturicom.

      Reply
  6. Babino unuče

    Lako je kititi se tuđim perjem. Sad, kako sadašnja vlast najavi nešto, ovi se jave po principu „E, mi smo se toga prvi setili“. Dela, a ne reči. Dela su bitna, dragi moji i drage moje.

    Reply
    1. Hiram

      Vlast koju su predvodile demokrate je tu zgradu kupila pre 10 godina, a ovi tvoji su na vlasti već 9 godina. Da li ti je palo na pamet da se zapitaš zašto 9 godina nisu ništa uradili sa tom zgradom i zašto su čak pokušavali i da je prodaju? I posle 9 godina su ipak shvatili da je jedino što je imalo smisla upravo ono što su demokrate predlagale.

      Reply
  7. In memoriam

    Najbolji ste,bez obzira na sve,samo podsetite ko su bili direktori od 90 ,Srbijanke, Krusika,Elinda,Gradca,Kozare, Pivare,Unipa,Stamparije,VA banke,pa će se videti ko je uništio privredu i grad Valjevo kao grad

    Reply
  8. palanka

    Zoki je bar iza sebe ostavio nesto ovom gradu, radio je nesto u ovom gradu. Od 2016 ovaj gradic propada samo, ni rupe ne mogu da se okrpe, semafori ne rade…. a i mi nismo vise grad, mi smo palankica..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.