Hotel Jablanica kao Obrazovno naučni centar Jablanica

Kako Vamedia saznaje, u samačkom hotelu Jablanica, planom Vlade Srbije trebalo bi da bude oformljen Obrazovno naučni centar Jablanica. U ovoj godini predvidjeno raspisivanje tendera za projektovanje, a finansijskim planom predvidjeno 35 miliona za gradjevinske radove.

Hotel Jablanica u javnosti se već dugo vremena ne pominje, izuzev slučaja požara I činjenice da u njemu često nema struje. Hotel je kupio  Vidoje Vujić 2007. godine za 90 miliona dinara.

Potom se o ovom hotelu nije mnogo govorilo u javnosti sve do 2019. godine kada je ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da će se u njemu nalaziti u budućnosti Učenički dom. Iako je tada nezvanično rečeno da je hotel preuzela Direkcija za imovinu zbog dugova pa isti prosledila ministarstvu, nove informacije svedočile su da je država kupila hotel od Vujića za 1,5 miliona evra.  Sam objekat imao je na sebi teret hipoteke za šta je moralo najpre biti izdvojeno 125 miliona dinara.

U priči vezanoj za Dom učenika otišlo se čak toliko daleko da su ključevi povereni Poljoprivrednoj školi koja je dobila zadatak da se na dalje pobrine za realizaciju projekta. Od svega nije bilo ništa.

Nove informacije potom govorile su  da će samački hotel biti pretvoren u Regionalni centar za nauku I obrazovanje iz oblasti tehničkih nauka.

Kako Vamedia saznaje u ministarstvu prosvete, već za 2020. godinu bilo je predvidjeno raspisivanje tendera , ali do toga nije došlo. Predvidjena javna nabavka trebalo je da se odnosi na projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju. Po novim saznanjima u 2021. godini, ponovo su predvidjena sredstva za projektovanje I gradjevinske radove u iznosima 3 miliona dinara za projektno planiranje I 35 miliona dinara za rekonstrukciju. Planom rada Vlade predvidjeno je otvaranje Obrazovno naučnog centra Jablanica koji bi bio namenjen izučavanju alternativnih izvora enegrije kao što su vetroelektrane, solarni paneli , geotermalne pumpe. Ovaj Obrazovni centar bi se u radu oslanjao na Tehničku školu u Valjevu koja obrazuje učenike tehničkih smerova.

Da li će zaista doći do formiranja jednog ovakvog Centra ostaje ponovo da se vidi , a prethodne godine kao prostor za pomenuti Učenički dom pominjao se  hotel Narcis koji je takodje u vlasništvu privrednika Vujića ili proširenje postojećeg Doma u Poljoprivrednoj školi. Nepoznato je da li je na ovom polju uradjeno  bilo šta.

5 comments on “Hotel Jablanica kao Obrazovno naučni centar Jablanica

 1. Hiram

  Vrlo nejasna formulacija. Kakva je to institucija? Naučni institut? Visokoškolska ustanova? Srednja škola? Čemu će da služi? Ko će da je finansira? Ko će da upravlja tom institucijom? Dosta toga je u ovome nepoznato.

  Reply
 2. Milan NN

  Hvala drzavi sto vodi racuna o gradu i dobro je da su konacno krenule stvari i prokekti koje godinama ocekujemo

  Reply
 3. Зидар приправник

  Вујић конвертује своју имовину за велике паре, а на име неплаћених дажбина држави.

  Reply
 4. Baki

  Ovakvog kriminala nema nigde. Rade li sta sudski izvrsioci, javni tuzitelj, poreska uprava?Ovaj covek ce i da zaradi na onoj ruini.Koji strucnjak je utvrdio vrednost ove nepokretnosti, zato nije ponudjena na javnu prodaju pa onda ako nema zainteresovanih smanjena vrednost 30% pa tako redom? Zasto nije uzet Narcis koji takodje ne radi ali je u boljem stanju?!!!

  Reply
 5. profesor

  Uvek je hotel Jablanica bio naučno obrayovni centar,počev od sexualne revolucije do današjeg dana,pa i u buduće

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.