Vaterpolisti Valisa zablistali u 2020.god

VK Valis takmičenje nastavlja u višem rangu. U 2020. godini uprkos uslovima takmičenja ovaj klub uspeo je da osvoji brojne medalje , a njegovi igrači zaigraju i za reprezentaciju. „Mi smo ušli u 7,2 % klubova koji imaju pozitivan poslovni bilans, imamo 150 dece koja aktivno treniraju , imamo igrače u reprezentaciji i na jesen nas ovde očekuje dolazak timova Zvezde , Partizana  Radničkog“, kaže Nebojša Stojaković predsednik UO VK Valis.

Početak ove godine bile je prilika da se na uspehe kluba VK Valis u 2020. godini osvrne i uprava , ali i igrači. Na konferenciji za novinare Stevan Nonković šef stručnog štaba naveo je neke od uspeha za koje veruje da su u ovom trenutku najzanačajniji, ali i dodao da je akcenat rada u klubu podjednako i na školi vaterpola.

„Valis je trenutno u Prvoj A ligi gde delimo prvo mesto sa ekipom Poletera iz Zrenjanina. Paralelno sa ovim uspehom , ostvarili smo i uspehe u mladjim kategorijama tako da su naši igrači osvojili prvo mesto u regionu u kategoriji do 18 godina i to je uspeh iz prošle sezne koji smo sada i ponovili.  Tu smo poseno ponosni jer smo u finalu pobedili posebno jaku ekipu Radničkog iz Kragujevca. Naši igrači do 16 godina su takodje u regionu osvojili medalju, bili smo drugi , a na završnom prvenstvu Srbije četvrti. Posebno smo ponosni što su naši najmladji igrači ovog leta osvojili Prvenstvo Srbije i kad sad spojite celu ovu priču faktički sve mladje kategorije zabeležile su uspehe“, rekao je Nonković navodeći uspehe iz ove godine VK Valis.

Kako je rekao u klubu su posebno ponosni što u Valisu treniraju i tri devojčice koje su učesvovale i u kampu reprezentacije i medju planove ovog klua u narednom periodu uvrstio i formiranje ženskog vaterpolo kluba. Škola vaterpola ovog kluba istovremeno je ostvarila plasman u finale , što je kako je rečeno poseban uspeh kluba. 

Stefan Arsenović vaterpolista Valisa ima 17 godina bio je kapiten tima i učestvovao je u uspehu Valisa. „Treniram već 10 godina i zadovoljan sam radom u klubu , nadam se da ćemo i dalje biti medju prvima“, naglasio je Stefan.

Njegov drug iz kluba Petar Stanić  kaže da je osam godina u klubu. „ Već vidim da ćemo biti prvi , imamo veliku ambiciju da udjemo u višu ligu . Iskreno dosta nam je pomoglo što igramo za prvi tim i igramo protiv jačeg . Ja sam igrao za  reprezentaciju sa još nekoliko igrača iz Valisa. Tamo su pripreme dosta teže i potpuno smo posvećeni treningu. Kad smo kući imamo i neke druge obaveze , a tamo je disciplina mnogo veća“, ispričao je svoje utiske Stanić.

U samom klubu trenutno aktivno trenira 150 dece podeljenih u nekoliko kategorija, a poseban momenat je činjenica da se čak  pet mladjih selekcija ovog kluba takmiči. Svaki prelazak u viši rang takmičenja finansijski je izazov za klub. Na pitanje Vamedie kako nameravaju da finansijski isprate uspešne nastupe Nebojša Stojaković predsednik UO kluba kaže: „Sigurno teško. Zaista ne znamo šta će se dešavati . To je veliki problem. Mi zaista imamo plan i taj plan je pravljen kroz ovu decu koja su imala po pet ili šest godina kad su počnjali , a preživeli su mnogo toga za to vreme uz podršku svojih roditelja. Mi prvenstveno insistiramo na školskom uspehu i naša su deca pre svega dobri djaci. A što se finansija tiče uvek je bilo problema. Sredstva koja smo dobijali od grada su gotovo uvek bila premala i uvek smo morali kao uprava da iznadjemo mnogo veća sredstva da bismo mogli da opstanemo. A posebno smo ponosni što imamo četiri Valjevca koji rade kao profesori fizičke kulture,  a trojica su potekli iz kluba . To znači da prvenstveno koristimo svoje resurse i trudimo se da dovedemo najbolje sa strane , mislim da smo to uspeli u Stevanu Nonkoviću“.

Poslednjih godina sve je aktuelnija priča u gradu vezana za ukrupnjavanje sportskih klubova, odnosno za njihovo spajanje. Medju klubovima koji bi se mogli spojiti često se pominju VK Vallis i Valis Valjevo. Stojakovića smo pitali da i su takvi razgovori uopšte vodjeni?

„Teško i komplikovano pitanje. Ja sam u ovom klubu jako dugo, najpre kao igrač , a klub vodim više od jedne decenije. Znam kompletnu hronologiju. Ali moram da naglasim da naš klub nikada nije bio za razdvajanje. Naša ruka je pružena bila još pre devet godina kada se to desilo. Sada je to intenzivirano sa promenama u gradu i u to je uključen i član Veća za sport Vladimir Mišković. Ja se nadam da se može naći rešenje iako smo još daleko od nekog zaključka , ali da je bilo razgovora jeste,  da li smatramo da je to dobro i za grad , smatramo i nastavićemo razovore. Mi kao mali grad imamo uvek problem što nam najbolji igrači brzo dodju do studija i odlaze iz Valjeva i nastavljaju u velikim klubovima , zato kao grad moramo nastojati da ih zadržimo ovde bar do odlaska na studije jer njih već sada vrbuju poznati klubovi. Nas na jesen kao superligaša očekuju ovde gostovanje i Zvezde i Partizana,  Radničkog i zato se prvo zahvaljujemo državi na pomoći u ovoj godini dobili smo 1,5 miliona , a ako znate da smo za celu godinu dobili 4 miliona onda razumete kolika je to zapravo pomoć . I prethodna uprava u Valisu i sadašnja nam pomaže i grad to čini . A sami smo obezbedili donacije , ali one nisu organizovane i grad mora naći način da poradi na tome“, rekao je Stojaković.

On je izrazio nadu da će se sponzori pronaći i da će grad uspeti da vrednuje uspehe kluba i uključiti i privredni segment.

„Organizaciono kao timski sport smo jedan od primera . Ovaj uspeh je nešto što se stvaralo mnogo godina i imamo preko 30 godina tradicije , a dvadeset godina smo trenirali po raznim bazenima Srbije .  I zato verujem da je Valjevo zaslužilo zatvoreni bazen . Zaslužilo je ozbiljan sportski objekat da možemo i mi da budemo domaćini nije bitno koji je sport. Da li naš balon , pogledajte semafore , tribine , da li zaslužuje super ligu, a tu smo? Ne znam da li znate ali naš klub je dobio podršku od Company vol biznis-a gde smo ušli u 7,2% klubova koji posluju pozitivno. Nemamo nijednu prijavu, imamo pozitivan bilans , nismo na sudu , nema tužbi i dobili smo taj dokument i to je za nas kao upravu medalja“, zaključio je Stojaković.

4 comments on “Vaterpolisti Valisa zablistali u 2020.god

 1. Slobodan

  Svaka čast na svemu do sada uređenom i igračima,stručnom štabu i upravi kluba!Grad bi trebao da prepozna ove uspehe i max pomogne VK Valis.Za grad to nisu velika sredstva, a ovom klubu to bi sigurno mnogo značilo kako za samu egzistenciju tako i za dalji razvoj mladih talenata!

  Reply
 2. dragan

  Klub za primer u ovom gradu. Retkost je izdrzati sve sta su ovi ljudi prosli. Sve cestitke!

  Reply
 3. Košarkaš

  Znaš kolimo Vi koštate. Vi ste kao muzej ili galerija po čoveku godinje koštaju 1000.000 dinar ovaj Grad. I Vama je to pozitivan bilans . Voliš sport a drugi ti sve plati lepo al za koga?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.