Oprezno u kupovinu

      Нема коментара на Oprezno u kupovinu

Period prelaska iz jedne kalendarske godine u drugu obeležen je povećanom kupovinom proizvoda za ličnu ili porodičnu upotrebu. Istovremeno povećan je i rizik od mogućih prevara onih  trgovaca koji su tome skloni.

Osim nabavke prehrambenih proizvoda, u ovom period više se kupuje i obuća, odeća, kućni aparati, bela tehnika i mobilni telefoni, kako u prodajnim objektima tako i preko interneta ili drugih sredstava komunikacije na daljinu.

U svim tim situacijama postoji realna opasnost da trgovac potrošaču isporuči proizvod lošeg kvaliteta, sa skrivenim manama ili karakteristikama (svojstvima) koje ne zadovoljavaju opravdana očekivanja potrošača.

Kada se nađe u takvoj situaciji, potrošač ima zakonsko pravo da u roku od dve godine trgovcu izjavi reklamaciju i zahteva opravku ako je moguća, zamenu neispravnog proizvoda ispravnim ili povrat celokupne sume novca sadržane u fiskalnom računu ili ugovoru o prodaji.

Kada trgovac potrošaču pošalje robu poštom ili posredstvom kurirske službe, ako nije zadovoljan isporukom ili se predomisli, potrošač ima pravo da tu robu vrati pošiljaocu u roku 14 dana od dana prijema, bez ikakvog obrazloženja.

U praksi se često događa da trgovac odbije reklamaciju kao neosnovanu prebacujući odgovornost na potrošača. Tada potrošač treba da se obrati nekom od udruženja potrošača, jer su ona dužna da mu besplatno pruže pomoć u rešavanju spora sa trgovcem.

Dalji postupak zavisi od svakog konkretnog slučaja, a krajnji cilj je ekonomsko obeštećenje potrošača, odnosno naknada štete koju mu je naneo trgovac prodajom lošeg proizvoda.

Osim navedenog, opreznost pri kupovini obuhvata i proveru podataka o trgovcu, jer je sve veći broj neregistrovanih ponuđača robe sumnjivog porekla i kvaliteta, kao i proveru odredaba ugovora koje potrošač potpisuje.

Nadamo se da će ovih nekoliko saveta doprineti boljoj informisanosti naših sugrađana o njihovim potrošačkim pravima, kao i povećanju njihovog samopouzdanja u rešavanju sporova sa trgovcima, sve sa ciljem da kupovinom zadovilje svoje potrebe i želje, odnosno da im kupovina postane milina, u Novoj, 2021. godini.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.