“Najbolji budžet ikada”- Za devet meseci izvršenje na tek 53%

Gradsko Veće usvojilo je izveštaj o izvršenju budžeta za period januar – septembar 2020. godine. U izveštaju se navodi da je izvšenje budžeta za deevet mesi ove godine iznosilo 52,96%. Najveću realizaciju imali su Skupština, Gradsko Veće , gradonačelnik,  a potom su tu I rashodi za zaposlene. Kapitalne investicije zaboravljena aktivnost.

Iz pomenutog izveštaja o izvršenju budžeta za devet meseci ove godine vidljivo je da kapitalnih ulaganja nije bilo već su sredsta u najvećoj meri korišćena po zakonskim obavezama lokalne samouprave. Istini za volju I pored drugog rebalansa evidentno je da budžet za 2020 godinu nije projektovan realno , a izvesno je da je daleko od “najboljeg budžeta ikada” kako je prethodna gradska garniture to obnarodovala . Budžet se u ovoj 2020 godini do septembra meseca evidentno slabije punio . Koliko je realno očekivati da izvršenje bude veće u poslednjem kvartalu, veliko je pitanje. Ništa manje pitanje nije ni da li će poslednji kvartal doneti veće prihode u uslovima epidemije korona virusa.

Na dan 30. Septembra prihodi I primanja I preneta neutrošena sredstva iznosila su 2,1 milijardu dinara što je u odnosu na predvidjenu visinu budžeta od 3,8 milijardi izvršenje od 57,37%.

Rashodi I izdaci iz budžeta realizovani su u iznosu od 1,9 milijardi  odnosno 52,96% u odnosu na plan.

Stanje sredstava na računu na dan 30. Septembra bilo je 162 miliona dinara.

Najveći dao prihoda ostavren je po osnovu poreza na dohodak, dobit I kapitalnu dobit.

U rashodima:

– javni rashodi – najveće izvršenje ja na poziciji rashoda za zaposlene u iznosu od 637 miliona dinara .

-Skupština grada –realizovano 20,4 miliona

-Gradsko veće- 6 miliona dinara

-Gradonačelnik- 22,2 miliona dinara

-Gradska uprava: u zavisnosti od programske aktivnosti vidljivo je da se od brojnih predvidjenih aktivnosti odustalo, a da su nasuprot tome ulaganja u odredjene programe bila visoka , a za neke izuzetno niska.

Tako je recimo ulaganje u industrijsku zonu iznosilo samo 1,01% odnosno utrošeno 2 miliona dinara. Na poziciji zaštite živvotne sredine najviše sredstava realizovano je zahvaljujući projektu EU I igradnji kanalizacione mreže u naselju Bair. Primetno je minimanlno ulaganje na poziciji otpadnih voda dok program zaštite prirode nije realizovan.

S druge strane grad je izdvojio pozamašne iznose za gradsku čistoću I održavanje zelenila u gradu.

Za upravljanje saobraćajnom inrastrukturom utrošen je iznos od 287 miliona dinara što je podrazumevalo zimsko održavanje, tekuće održavanje , projektovanje I rekonstrukciju. Koliko je novih ulica izgradjeno gradjani najbolje sami mogu da vide.

Izdvajanja za osnovno I srednje obrazovanje realizovano je u nešto višim procentima što je slučaj I sa socijalnom zaštitom gde se izvršenje kreće I do 72%.

Kada su u pitanju ulaganja vezana za zdravstvenu zaštitu grad je u ovoj godini u izveštajnom periodu za rekostrukciju bolnice opredelio 22 miliona, za Dom zdravlja investiciono održavanje 13, 8 miliona dinara dok je pomoć zdravstvenim ustanovama u vreme pandemije korona virusa iznosila 11,1 milion dinara ostvarenih po osnovu donacije valjevskih privrednika. 

Na polju kulture grad nije imao značajnija ulaganja po osnovu posebnih prrogramskih aktivnosti  dok su se realna ulaganja odnosila na izdvajanja za fukcionisanje ustanova kulture.

Za sportske programe izdvojeno je 62,1 milion dinara, dok aktivnost održavanja sportske infrastructure nije uopšte realizovana.

Zanimljivo je da nije realizovana nijedna mera vezana za obnovljive izvore energije niti postavljen energetski menadžer , što je jedan od prioriteta s obzirom na visok procenat aerozagadjenja I apele gradjana da se ovaj problem rešava. Nije realizovana ni aktivnost vezana za sanaciju I rekultivaciju gradske deponije .

Ali su zato realizovana sva davanja prema zaposlenima , plate , porezi na zarade, prevoz, jubilarne nagrade, usluge po ugovoru . Tus u I rashodi za kancelarijski materijal, struju, vodu , popravku I održavanje zgrada sve u iznosu od 377 miliona dinara . Samo za finansiranje izbora za narodne poslanike realizovana su sredstva u visini od 4 miliona dinara .

Kroz tekuću budžetsku rezervu potrošeno je nešto više od 20 miliona dinara za različite aktivnosti za koje je po mišljenju nadležnih trebalo dodati novac . Slična suma izvdojena je I za stalnu budžetsku rezervu gde su sredstva korišćena uglavnom za nabavku materijala vezano za protivepidemijske mere.

Kada je u pitanju tekuća budžetska rezerva vidljivo je da je grad dodatno izdvajao novac mimo prethodno predvidjenih iznosa za :

-uskladjivanje plana komunlane izgradnje 1,5 miliona

-za aktivnosti EKOD Gradac 500 000 dinara

– za usluge po ugovoru za CZNTK Abrašević 900 000 dinara

-za subvencije gradskog prevoza 2 miliona dinara

-za usluge po ugovoru za prevenciju nezaraznih bolesti u DZ 1,1 milion

-za finansiranje privredno turističkih manifestacija 1 milion

-za učešće u projektu populacione politike 4 miliona dinara

-za ispaltu duga zaposlenima u Domu zdravlja 446 000 dinara

-za plaćanje PDV-a za donaciju u sanitetskom vozzilu 350 000 dinara

-dodatna sredstva za Muzej fantastike , angažovanje jednog lica 350 000 dinara

-za zaposlenje jednog lica po rešenju kadrovske komisije 80 459  dinara

-za realizaciju skvera u Kolubari 2  293 790 dinara

-za sprovodjenje mera populacione politike 896 000 dinara

-nedostajuća sredstva za naknadu šteta 1, 5 miliona dinara

-za obaveze prema dobavljačima Apoteke 1,6 miliona dinara

-za realizaciju projekta EU izgradnja kanalizacione mreže Bair 111 900

-za troškove materijala nedostajuća sredstva za izbore 20 000 dinara

-za tužbe radnika 714 000 dinara

– za isplatu po rešenju Osnovnog suda 138 100 dinara

-za isplatu jubilarnih nagarad za zaposlene u Gradskoj upravi Valjeva nedostajuća sredstva 212 000 dinara.  

9 comments on ““Najbolji budžet ikada”- Za devet meseci izvršenje na tek 53%

 1. nebitan lik

  Bilo bi dobro da zapocetne izgradnju tunela u nastavku duplih traka , te na taj nacin smanjite saobracaj i aero-zagadjenje , bar malo , u Valjevu. Naravno ovo bi bila i razvojna stavka jer bi prodavnice koje postoje morale biti dislocirane , odnosno napravljene na drugoj lokaciji , a ujedno bi bio i realizovan deo plana o sekundarnoj primeni tunela kao sklonista.
  Izuzetno je vazno da svi vlasnici prodavnoca dobiju adekvatnu zamenu sa kojom ce biti zadovoljni npr. lokacija bivseg SUP-a , ili slicno.

  Reply
 2. JOLE

  Sve radnje i privatnici koji su na ,,tunelu” kod Biroa, znaju gde su im lokali i da je to zemljiste zabranjeno za čvrste građevinske objekte, ako ste primetili svi su montažni. To znači, ako počnu radovi, sklanjaj objekat i ćao. To je renta, nisu mogli da kupe zemljište. A drugo, mnogo šta našem gradu fali i nažalost, sad imamo koronu kao izgovor za nerad i nemar.

  Reply
 3. nebitan lik

  Kao sto sam i napisao , svim ljudima koji rade u svojim prodavnicama MORA se obezbediti prilika da pod ISTIM uslovima , ako vec nemoze pod boljim, nastave svoj posao koji vec tako dugo uspesno i posteno rade. Ako su vec uspeli da u uslovima nase drzave , koja je gotovo ravna elementarnoj nepogodi prezive , onda ih ne trba jos vise opterecivati. Ti ljudi posteni rade svoj posao i prehranjuju svoje porodice pa tako treba i da ostane . Nije mi bila zelja da bilo kome ugrozim egzistenciju , vec da predlozim nesto za opste dobro , jer cinjenica je da dupla traka se mora zavrsiti logicnim resenjem, ali bez ikakvog cinjenja stete drugima , sto se moze uraditi. Siguran sam da sami vlasnici prodavnica bi dali najbolje resenje , pa te ljude treba pitati i podrzati.
  Zaista nisam znao da je loka ija starog supa privatni posed . Oprostite , znam kako se to radilo , jer i ja imam slican problem , koji zbog NESTANKA dokumentacije ne mogu resiti. Digao sam ruke od toga , zivot koji tece mi je vazniji . Jednog dana valjda ce neko pisati o toj otimacini , ako nista drugo, ono bar da ostane neki trag, da se ne zaboravi , sta su nam ,, strucnjaci ” posleratni internacionalisti , a sada presvuceni unuci , mondijalisti uradili.
  I na kraju , da kazem da ja na podrucju Srbije nemam ni jedan poslovni objekat , pa ni na tunelu , tako da nemam nikakav licni interes u bilo kojoj opciji resavanja ove situacije. Bavim se sasvim NEBITNIM poslom, pa i otuda moj potpis –NEBITAN LIK. Vodim Jedan sasvim obican mali zivot ,gledajuci da nikome ni na senku nestanem , da nikome ne naudim ili na bilo koji nacin ne smetam. A predlog koji sam izneo je samo jedno neobavezno razmisljanje o nekakvom poboljsanju, jer kao sto rece izreka, ,, SVE DODJE I PRODJE SAMO SU MENE VECNE ‘

  Reply
  1. 1915g

   Ne bih se ja mnogo otimao o lokaciju staroga SUPa,neko je kupio i kupio prokletstvo,jer su u tom delu sahranjivalo za vreme velike epidemije tifusa,u neposrednoj blizini je Valjevska bolnica koju su komunisti namerno izopštili zidskuvi zgradu SUPa baš na grobovima civila i vojnika sa Cera i Kolubare

   Reply
 4. Goran Markovic

  Gradjanima Valjeva je sve jasno sem Tuzilastvu pre svega mislim na OJT Valjevo da su gvozdenovic i njegovi pajtosi bili usredsredjeni na svoje dzepove i sada paljba po novom rukovodstvu kako nema , i kako se moraju smanajiti izdvajanja za pojedine Ustanove ili Javna preduzeca a da je normalno , a nije sada bi Vlajevo blistalo a bakamunde odavno bili gde im je mesto a to su zidine i bukagije i zato sam protiv prozivki novog gradonacelnika Gojkovic Lazara i nekih njegovih saradnika jer gde god pipnes prazana kasa .Sto se tice Apotekarske Ustanove samo tu je moralo da ,,padne ,,najmanje tri lica naravno na celu sa bivsim gradonacelnikmom jer se jezim i muka mi da pomenem njegovo ime ostavio je pustos .ali uvek sam optimista i borac za pravdu ..KAD…TAD

  Reply
 5. Goran Markovic

  Pitanje zasto je isplaceno Domu zdravlja i kada 446.000 dinara za nekakv dug zaposlenima kada znamo da grad Valjevo kao osnivc Doma zdravlja { tada } ima druge obaveze a ne placanje radnicima i kako to da u kasi Doma zdravlja nema novca , sta je od participacija , pregleda , lekarskih za radnike , za vozacke dozvole , dozvole za nosenje naoruzanja , gde je novac od Somatoloskih usluga ?Koliko mi je poznato samo tehnicki deo treba da isplacuje grad kao osnivac , struja , voda , popravke i slicno a nikako za plate ili bilo koje druge vrste transakcija i da li je i tu doslo do krsenja zakona ?Kupovina saniteta { dobar biznis} a ostalo je sve sumnjivo i sa drugim uplatama za Dom zdravlja duzi period od kada je na celo grda{ nazalost} dosao gvozdenovic i prilika da se neko pozabavi koliko je to iz kase grada ..leglo , na racun pomenute Ustanove?

  Reply
 6. АВ АВ

  То “најбољи буџет икада”… је тако тинејџерски и незрело. Ваљда градска власт има неки фонд речи мало више примерен позицији коју су јој грађани доделили.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.