91 novooboleli–Jedna osoba preminula-Premijerka najavila da će Srbija medju prvima dobiti vakcine

Po zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje na dan 16.novembar do 13h u Valjevu je registrovan još 91 slučaj korona virusa. Jedan osoba preminula.

Na bolničkom lečenju treutno se nalazi 71 osoba dok je u kućnoj izolaciji 1066 lica. Po podacima iz Opšte bolnice u Valjevu na covid odeljenjeima smešten je 91 pacijent pod sumnjom na korona virus ili sa potvrdjenim rezulatatom testa.

Na žalost u protekla 24h još jedna osoba je umrla pa je ukupan broj umrlih u Valjevu od početka epidemije 45.

Ostale opštine KO : Mionica 1, Osečina 2.

U poslednjih sedam dana prosečan dnevni  broj  laboratorijski potvrđenih novoobolelih 78 ( oko 50% testiranih) , dnevno se testira i preko 200 osoba sumnjivih, verovatnih i pozitivnih, broj pregleda u COVID ambulanti DZ Valjevo dostiže i prelazi  400, broj lica na hospitalizaciji 91 , broj lica u intenzivnoj nezi oko 10, što ukazuje na visoku aktivnost virusa  i široku lokalnu transmisiju.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić apelovala je na građane da pokažu odgovornost jedni prema drugima, ispolje neophodnu disciplinu i izdrže još malo u borbi protiv pandemije COVID-19.

Predsednica Vlade je navela i da se zemlja i društvo uskoro nadaju vakcini protiv COVID-19, a da nakon toga kreće borba za ekonomski oporavak.

Prema njenim rečima, Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbede dodatna dva miliona doza vakcina.

Ona je istakla da se balansira oko nabavke novih doza jer su to ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim „Fajzerom“ i nemačkim „Bajontekom“, sa kojima smo već potpisali ugovor, rekla je predsednica Vlade.

Postojale su, kako je dodala, dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko Globalne koalicije za vakcinu – opcija A, koja je bila nešto jeftinija, a gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem „kovaks fasiliti“ u tom trenutku šalje, i opcija B, koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, objasnila je Brnabić, ukazavši na to i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina „Sinofarm“, kao i sa ruskim partnerima koji proizvode vakcinu „Sputnjik 5“.

Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna, navela je premijerka.

1 comment on “91 novooboleli–Jedna osoba preminula-Premijerka najavila da će Srbija medju prvima dobiti vakcine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.