Ekološko pismo Srpskog pokreta Dveri gradskoj vlasti Valjeva

Odbor Srpskog pokreta Dveri izdao je saopštenje za javnost u kom postavlja pitanja vezana za ekologiju gradskim čelnicima. Saopštenje prenosimo u celosti:

„U skladu sa novim proglasom Srpskog pokreta Dveri “ Promena sistema-sigurnost za sve “ , koji se posebno bavi zelenim patriotizmom i mapiranjem svih problema u oblasti zaštite životne sredine, obraćamo se Vam sledećim pitanjima:

1.Aplikacija za praćenje zagađenosti vazduha IQAir na svojoj listi najzagađenijih gradova u 2019. godini, na osnovu prisustva PM2,5 čestica,objavila da je Valjevo  drugi grad po zagađenosti u Evropi, nanoseći kratkoročne i dugoročne negativne posledice po ljudsko zdravlje! Kako je Skupština grada Valjeva februara 2019.godine, usvojila set mera za smanjenje aerozagađenja u 17 tačaka, šta ste uradili da se stanje po tom pitanju popravi na bolje?

2.Da li je hidroakumulacija, Brana Stubo-Rovni posle decenijskog građenja, napunjena 2016.godine, 2017.godine dobijena dozvola za probni rad, čeka se na upotrebnu dozvolu, planirana da se stanovništvo snabdeva pijaćom vodom, taloženjem mulja, teških metala, lišća, granja, osuđena na “ umiranje “ i ostaće večita ekološka pretnja valjevskom kraju?

3.Više od 30 godina gradska deponija je sa privremenom dozvolom za rad, što je najpogubnije nalazi se u gradskom naselju! Dokle se stiglo sa regionalnim centrom za upravljanje otpadom “ EkoTamnava Ub “ u Kaleniću? Da li su počeli radovi i kada će ista biti u funkciji? Poslednje obećanje je tokom 2023.godine! Koliki će biti troškovi građana Valjeva za odvoženje otpada, kada se zna da je dnevni otpad oko 100 tona? 

4.Da li će i kada biti proširena kanalizaciona mreža u urbanoj zoni grada, MZ “ Popare “ i prigradskim naseljima?

5.Kada će biti očišćen gornji deo vodotoka reke Ljubostinja?

6.Šta je sa nepropisno postavljenim i obeleženim parking mestima koji remete protok saobraćaja i utiču na bezbednost učesnika, pešaka i biciklista?

7.Šta ćete preduzeti povodom brojnih divljih deponija i smeća po gradu, kao i prigradskim naseljima koje zagađuju životnu sredinu?

8.Da li ima dovoljno ekoloških, sanitarnih i drugih komunalnih inspektora i da li se vodi stroga kaznena politika prema zagađivačima svih vrsta?

Gradska organizacija Srpski pokret Dveri Valjevo“

2 comments on “Ekološko pismo Srpskog pokreta Dveri gradskoj vlasti Valjeva

 1. Teoreticar

  Добра су питања, треба додати топлану, прикључење на исту. У граду посоје два удружења ЕКОД ГРАДАЦ и новоосновано ЕКО ГЕРИЛА, удружите се и победите ове неспособне, нелегалне и неуставне изабране одборнике.

  Reply
 2. 01234

  Politicki sam neutralan, zagovornik vecite opozicije, videli smo pitanja, cekamo odgovore. Pohvale za interesovanje.
  BUDIMO ODGOVORNI.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.