Ponovo o spajanju Vidraka I Poleta

Posle 4 godine ponovo je aktuelna tema spajanje preduzeća Polet I Vidrak. Šta je uradila radna grupa koja je formirana po ovom pitanju 2017. godine, nikom nije poznato.

Usvajajući izveštaje o poslovanju valjevskih javnih preduzeća jedna od tema u okviru rasprave na skupštinskom zasedanju bilo je spajanje JKP Vidrak i JKP Polet. Valjevski SPS imao je pak predloga da je logičnije povezati Polet i Agrorazvoj . Ovaj predlog obrazložen je rečima da bi to bilo direktno povezivanje prozvodjača sa prodajom.

Da se o spajanju pak Poleta i Vidraka razmišlja potvrdio je i sam gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekavši da je to bila jedna od prvih tema po dolasku na mesto gradonačelnika: „Moram reći da je to jedna od prvih tema o kojoj sam se informisao po dolasku u Upravu grada. Naime, upravo zbog toga kontaktirao sam i razgovarao sa načelnicom Uprave i pravnicima jer želimo da vidimo koje su to i kakve su pravne mogućnosti da se tako nešto realizuje ukoliko takva odluka bude doneta. Namera nam je da oba preduzeća rade pozitivno i da dobro posluju i zato moramo dobro ispitati i zakonske mogućnosti, ali i same benefite od spajanja“.

O spajanju ova dva preduzeća prvi put se u Valjevu čulo 2016. godine nakon ustanovljenja tadašnje koalicione vlasti SNS-SPS. Po pitanju spajanja rešenjem tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića od 11.10.2017. godine formirana je radna grupa za izradu nacrta akata o statusnim promenama JKP Vidrak i JKP Polet čiji je zadatak da pripremi nacrt akata o statusnim promenama ovih preduzeća u skladu sa odredbama Zakona o javnim preduzećima i Zakona o privrednim društvima. “Polazeći od činjenice da statusna promena preduzeća podrazumeva niz pre svega pravnih, ali i organizacionih i finansijskih promena, a koje su propisane članom 505. Zakona o privrednim društvima to je neophodno izvršiti i prilagodjavanja u samom rukovodjenju JKP Vidrak Valjevo“, bilo je navedeno u odluci o osnivanju Radne grupe.

I tu se priča završila, a valjevska javnost nikada nije informisana o tome šta je radna grupa postigla I koje preporuke I mišljenja o spajanju je dala. Spajanje je još jednom potom pomenuto I kao razlog za obaranje konkursa za direktora JKP Vidrak na kome je po mišljenju tadašnje komisije prošla Sladjana Marković.

Do spajanja nije došlo. Umesto toga usledila su partijska imenovanja direktora sa statusima vršilaca dužnosti I  jednom I u drugom preduzeću. Tako se na čelu Poleta našao I Ljubinko Andrić za čijeg je mandata izgradjen svinjac na stočnoj pijaci, isrctane linije na pijacama, posečena stabla I delimično urušena pijaca na Divčibarama , dugovi Poleta povećani, a u preduzeću pokrenute tužbe za mobbing. U Vidraku pak kupovani polovni kamioni, putnički automobile, pravljene nadstrešnice, kupovane veš mašine I organizovana partijska putovanja na mitinge. Za sve to vreme grad je izdvajao sredstva kroz oblike subvencija I jednom I drugom preduzeću.

Spajanje ova dva preduzeća oštro su u Skupštini tada kritikovali odbornici DS-a iznoseći stav da je to nezdravo spajanje jer bi se jednom preduzeću koje posluje dobro JKP Vidrak, pridodalo preduzeće sa ogromnim dugovima I trajnim problemima u poslovanju, JKP Polet.

Da li će se ovoga puta zaista raditi na spajanju I da li će možda opet biti formirana neka radna grupa koja neće uraditi ništa, pokazaće vreme pred nama. 

3 comments on “Ponovo o spajanju Vidraka I Poleta

 1. Džele

  Hoće da upropaste i VIDRAK.
  Polet ima više šefova nego radnika.
  Koja je to budala predložila ovakvu glupost .
  O čemu razmišlja gradonačelnik i ko mu puni glavu …. ???!!!!

  Reply
 2. Ana

  Parking Služba da se izdvoji iz Vidraka i onda nek potone zajedno sa Poletom.I ovako je grad vlasnik zemljišta i on treba da naplaćuje

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.