Štrajk boraca se nastavlja

U Beogradu je održan  sastanak  u ministarstvu za boračka pitanja, a raspravljalo se o svim tačkama zahteva boraca  sa resornim ministrom Zoranom Đorđevićem  Ispred ministarstva je u delegaciji pored ministra bio i šef kabineta Janićijević i državni sekretar Nenad Nerić. Povodom ovog sastanka UBR izdalo je sledeće saopštenje:


“Tri stvari su razjašnjene u potpunosti kako smo i tražili i to :
•da legitimacija borca ima izgled kako je predloženo i biće ista za sve borce i nema odvajanja po kategorijama niti činovima i podelu na zlatne, srebrne i bronzane,
•da će boračko ministarstvo poslati odmah dopis oko overe zdravstvene legitimacije gde je izbačen deo oko ostvarivanja statusa borca tako da će do stupanja Zakona na snagu dokaz o statusu biti rešenje o duplom radnom stažu.


Sada glasi:
Član 16
Lica koja ne ispunjavaju uslove za sticanje svojstva osiguranika iz člana 11. ovog zakona i koja ne ispunjavaju uslove da budu osigurani kao članovi porodice osiguranika smatraju se osiguranicima u smislu ovog zakona i to:

15) borci kojima je status borca utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca.

Dodaje se:
15) borci kojima je vreme provedeno u ratu, odnosno u oružanim akcijama priznato u poseban penzijski staž po propisima kojima se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno kojima je status borca utvrđen u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita boraca;
Usvojeno je još tri pravilnika posle iznošenja u medijima a ostalo je još pet i oni će se usvojiti do 01.01.2021 i to:
•pravilnik o medicinsko tehničkim pomagalima vojnih invalida,
•uredba o ,,Boračkoj spomenici“,
•pravilnik o izgledu i načinu nošenja uniformi,
•kriterijum za utvrđivanje reprezentativnosti udruženja,
•akt o izgledu ,,Antifašističke spomenice“
Na sastanku su prisustvovali tri člana Dejan Veličković iz Niša, Sandra Pudarević iz Loznice, Radenko Era Višnjić iz Kosjerića, Predrag Perović iz Majdapeka predsednik udruženja Gvozdeni puk Srbije Dejan Milošević Kuna iz Kuršumlije i generalni sekretar Bradić Ljubomirom iz Valjeva.
Čeka se poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Štrajk radikalan, miran i demokratski se nastavlja do ispunjenja svih zahteva.
Šatori su spremni za najveću kišu i nevreme!

Gvozdeni puk Srbijije i
Udruženje Boraca Valjevo.”

3 comments on “Štrajk boraca se nastavlja

  1. Milan

    Ne razumem otkuda im termin „štrajk“, ta reč se koristi za obustavu rada, kad radnici ne rade nego blokiraju fabriku. Kakav rad ovi obustavljaju, oni nikad nisu ni radili, sve su dobili ucenjujući državu.

    Reply
  2. Srdjan

    Sta lupas, da si proveo 2 dana u ruvu na -20 pitao bi te da li ucenjuju drzavu. A nista od drzave. Vidi malo kako je kroz istoriju. Preporucio bi ti knjigu „SVE CE TO NAROD POZLATITI“ . Onda nesto i reci.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.