Veća potražnja za peletom

Sezona nabavke ogreva u Valjevu je uveliko u toku. U Valjevu primetan porast potražnje peleta .

Meteorolozi još ne najavljuju ozbiljnije zahladjenje, a za oktobar tvrde da će biti čak topliji nego prošle godine. Ipak oktobar je uobičajeno poslednji mesec kada Valjevci kupuju ogrev . Kada su cene u pitanju na valjevskim stovarištima kažu da nekih većih promena nije bilo.

Tako se u Valjevu ogrevno drvo može kupiti po ceni od 4000 do 4500 dinara pore puta I u šumi dok sa prevozom cena raste I do 6 000 po kubiku. Zanimljivo je da se ove godine značajno manje tražila sirova Kolubara koja se prodaje po ceni od 7 500 dinara. Suva Kolubara beleži cene oko 14 000 dinara za tonu.

Za razliku od prethodnih godina mnogo je veća potražnja za peletom I od mekog I od tvrdog drveta , a njegova cena kreće se od 180 evra za tonu pa do 220 evra.

“Ove godine mnogo više se tražio pelet, primetno je da je I ponuda peleta sve veća , raste  broj proizvodjača peleta , što je za Valjevo sigurno dobro zbog aerozagadjenja”, priča jedan od prevoznika . Stovarišta potvrdjuju da potražnja za sirovom Kolubarom iz godine u godinu opada , a I da je oktobar mesec kada uobičajeno opada I nabavka te vrste uglja. Ova činjenica objašnjiva je, kažu, sa stanovišta da gradjani koji koriste sirovu Kolubaru uglavnom u prolećnim mesecima nabavljaju ovaj ugalj kako bi se do grejne sezone prosušio.

S obzirom da se na gradskim ulicama sve više vidjaju gomile drveta I uglja nije loše znati da je od grada moguće pribaviti dozvolu za privremeno zauzeće javne površine. Ovo zauzeće uglavnom podrazumeva kratak period od par dana za koje se ogrev može spakovati I pre svega skloniti sa trotoara.

Valjevce koji su na daljinskom sistemu grejanja ne očekuje promena cena .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.