Najbolji piloti Srbije u reli letenju članovi Aerokluba Valjevo

Prvi put posle 25 godina Aeroklub Valjevo je bio domaćin Državnog prvenstva Srbije u reli letenju. I pored toga naši piloti Milivoj Petrović i Todor Narančić su se našli na pobedničkom postolju. Organizator takmičenja je Vazduhoplovni Savez Srbije, a domaćin Aeroklub Valjevo.

Na aerodromu Divci okupili su se najbolji sportski piloti Srbije.
U Valjevo su u petak 23.10.2020 doleteli piloti Aeroklubova Kikinde, Zrenjanina, Paraćina, Trstenika i Smedereva.
Takmičilo se ukupno 8 posada sa po dva pilota iz 6 aeroklubova.

Takmičenje je dva puta odlagano. Prvi put najavljeno za 2-4 oktobar kada zbog vojne vežbe nismo dobili dozvolu vazduhoplovnih vlasti. U prvom rezervnom terminu 16-18 oktobra iako su se piloti okupili, meteo situacija nije dala da se takmičenje održi. Ipak u drugom rezervnom terminu od 23-25 oktobra takmičenje je održano iako su meteo uslovi bili složeni.

U subotu 24.10.takmičenje je zvanično otvorila Olivera Knežević i ispred domaćina pozdravila takmičare, sudisku ekipu, dlegate poželela im puno uspeha.
Takmičarima se obratio i kordinator motorne sekcije pri Vazduhoplovnom Savezu Srbije Tomislav Šaletić i glavni sudija Goran Bošković.
Zbog nepovoljnih meteo uslova prva ruta je pomerena sa planiranih 9h i prvi avion je poleteo u 12h. Na prvom mestu bila je briga o bezbednosti pilota i sudije su pre nego što su dale dozvolu za početak takmičenja, same preletele rutu. Kada je ustanovljeno da je bezbedno, takmičenje je počelo.
Takmičari se nadmeću u tri discipline vremenska tačnost, izviđanje i precizno sletanje.

Po sletanju piloti su izjavili da su zadatci zaista bili teški i zahtevni, ali kako se radilo o iskusnim takmičarima, svi su završili zadatu rutu.

Saradnja sa Vazduhoplovnim Savezom Srbije je bila izuzetna i u pripremnom periodu i tokom takmičenja. Prvi put u avionima su bili najsavremeniji logeri koji su snimali celu rutu i sudije su mogle da prate let svakog takmičara i da znaju u kojoj sekundi se na kojoj poziciji nalaze. Sam posao sudija je sa tom tehnologijom značajno olakšan. A i takmičari su posle završetka dobili slike svog kretanja. Aeroklub Valjevo je obezbedio tri kamere sa kojima smo snimali precizno sletanje pilota, tako da je svako mogao da vidi svoj rezultat. Ovo je značajan pomak u unapređenju kvaliteta i transparentnosti takmičenja i ponosni smo što je to prvi put u Divcima.

Sa radošću ističemo da su se takmičili i izuzetno mladi piloti i jedna devojka pilot i na taj način ulili nadu da ovaj sport ima perspektivu.

Rezultati su zvanično objavljeni u nedelju 24.10.2020.
Pehare je podelio generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije Željko Ovuka.
U ukupnom plasmanu:
Prvo mesto posada AK Valjevo Milivoj Petrović i Todor Narančić
Drugo mesto posada AK Trstenik Dušan Todorović i Stevan Ignjatović
Treće mesto posada AK Paraćin Aleksandar Godić i Dušan Obradović
Program je vodio Boriša Mandić pilot i instruktor na avinoma Mig u penziji, inače od skoro i član Aerokluba Valjevo.
Sa ponosom ističemo da je člansku kartu Aerokluba Valjevo zatražilo i dobilo 1 vrhunski pilot, 1 pilot i mehaničar i jedan budući pilot prepoznajući rad i želju AK Valjevo za unapređenjem vazduhoplovnih sportova.

AK Valjevo

1 comment on “Najbolji piloti Srbije u reli letenju članovi Aerokluba Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.