Grad tri godine nije izgradio skladište za sečku u Sedmoj školi

Grejna sezona u Sedmoj osnovnoj školi nije pod znakom pitanja, kako je to za skupštinskom govornicom iznela odbornica SPS-a Milena Dosković. Grad Valjevo za tri godine nije izgradio skladište za sečku.

“Ja bih Vas zamolila gradonačelniče da rešite problem koji postoji u sedmoj školi, sezona grejanja je ugrožena , ide zima , a vi znate tu su deca . Eto samo to ako možete da vidite šta tu može da se uradi”, zatražila je od valjevskog gradonačenika intervenciju I spasavanje situacije odbornica Milena Dosković kojoj je ovaj skupštinski saziv treći po redu.

Tragom ove informacije u pomenutoj školi saznajemo da je upravo završen tender za nabavku sečke I izabran dobavljač. Ova se zima I sezona neće razlikovati od prethodnih ni po čemu pa ni po činjenici da već tri godine grad Valjevo nije uspeo da izgradi skladište za ovaj energent.

Naime , uvodjenje biomase u Sedmu školu bio je pilot projekat grada u koji je uloženo 17 miliona dinara sa PDV-om 2017. godine. Umesto dotadašnjeg energenta, mazuta, odlučeno je da škola predje na drvenu sečku .  Cilj grada bio je da se smanje troškovi grejanja , a potom I stepen aerozagadjenja s obzirom da je ova škola I njena kotlarnica bila jedan od većih zagadjivača u Novom naselju.  Prvi podaci nakon prve grejne sezone pokazali su po rečima tadašnjeg direktora da je ostvarena ušteda u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 3,4 miliona dinara.

“U sezoni 2016/2017 godina škola je za grejanje potrošila 41 373 litra mazuta, vrednost utrošenog goriva bila je 5 331 492 dinara sa PDV-om. U toku grejne sezone 2017/2018. Godine korišćena je drvna biomasa sečka, a utrošeno je 675 kubika. Vrednost utrošenog energentsa bila je 1 752 300 dinara. Za prevoz od iznajmljenog skladišta do kotlarnice utošeno je 148 320 dinara što znači da je u ovoj sezoni došlo do uštede novca u iznosu od 3 430 872 dinara.”, bili su zvanično saopšteni podaci.

I te prve sezone kao probem pojavilo se skladištenje sečke . Škola je našla tada privremeno rešenje , ali je imala trošak u plaćanju prevoza sečke od skladišta do kotlarnice. Tih dana sama škola pristupila je izgradnji jednog manjeg koša kako bi se smanjili troškovi prevoza. Prostor koji su koristili za skladištenje nalazi se oko 900 metara od škole I besplatno su ga koristili.

Projekat za izgradnju skaldišta po saznajima Vamedie tada je dostavljen u Gradsku upravu , ali Grad Valjevo nikada nije našao za shodno da izdvoji novac za skladište. Za protekle tri godine budžet grada Valjeva kretao se do 3 milijarde po godini pa pretpostavka da nije bilo sredstava pada u vodu. Samo za reprezentaciju grad je trošio 3 miliona godišnje.  Ništa manje nije zanimljiva ni činjenica da sada u skupštinskoj Sali sedi najveći broj odbornika koji je učestvovao u vlasti prethodne 4 godine pa je alarmantno upozorenje odbornice Dosković utoliko interesantnije.

U situaciji kada grad preporučuje upotrebu  drveta kao energenta umesto mazuta, raznih vrsta uglja , zvuči neverovatno da skladište za sečku koje bi itekako značilo za školu, predstavlja problem za grad.  Ili je nešto drugo bio problem?

3 comments on “Grad tri godine nije izgradio skladište za sečku u Sedmoj školi

  1. Dragica Markovic

    Sve ce to Lazar da sredjuje. On je tu par nedelja, nije on kriv za to sto neko nije uradio skladiste ili sta vec, nacice se resenje zll, nece trpeti deca.

    Reply
  2. hajduk

    Dosković je tu dva mandata i sama bila deo vlasti i sada postavlja neka pitanja Lazaru. Pa sta si radila u prethodnoj vlasti. Troškovi reprezentacije grada su blizu 3 miliona a troškovi reprezentacije samo Vodovoda su 2.3 miliona. Znači da su u prethodnoj godini Djolovi više jeli bajadere no Bobini.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.