Lončar najavio skener I angio salu I za Valjevo

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je to ministarstvo izdvojilo pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio-sala. Po najavi ministra skener I angio sala stižu I u Valjevo.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova koje će u narednom periodu novu opremu, naveo da će skenere dobiti KBC „Zvezdara“, KC Kragujevac i Opšta bolnica Valjevo.Takođe, kako je rekao, skeneri će stići i u zdravstvene centre Negotin i Užice, Opštu bolnicu Ćuprija, Zdravstveni centar Vranje, Opštu bolnicu Loznica, ATD Beograd, kao i KC Srbije, i to jedan za Polikliniku i jedan za Urgentni centar, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, angio-sale će biti raspoređene u Klinički centar Kragujevac, KBC „Zvezdara“, Specijalnu bolnicu „Sveti Sava“, Opštu bolnicu Valjevo i KC Srbije.

On je napomenuo da su urađene analize na osnovu kojih je utvrđeno da su skeneri bili stari od 12 do 17 godina, da su se često kvarili i bili van funkcije čekajući servis.Ministarstvo je već prebacilo novac bolnicama, a sa direktorima je dogovoreno da sprovedu procedure nabavke u najkraćem mogućem roku, kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju, podvukao je Lončar.

Takođe, kako je preneo, na sastanku je postignut dogovor o tome da se, dok se u međuvremenu sprovodi nabavka, obezbedi prostor i obuči kadar za rad.

U martu 2017. God u Valjevo je stigao novi skener čija je vrednost bila 45 miliona dinara , a  koji je obezbedilo ministarstvo zdravlja .

Kada je u pitaju angio sala ona je u Valjevu oformljena u decembru 2010. godine I prvu operaciju u njoj izveli su  prof. dr Milan Nedeljković iz Kliničkog centra Srbije i dr Irena Matić, tadašnji vođa time interventnih kardiologa ZC Valjevo, sa timom medicinskih sestara i rendgen tehničara. Posledni dostupni podaci o broju obavljenih procedura poznati javnosti su iz 2018 godine kada je  u valjevskoj angio-sali urađeno 1848 koronarografija, zatim zbrinuto 243 akutna infarkta miokarda, a takođe i 342 PCI procedure uz 26 SSR procedura.Svake godine u ovoj salu osvajaju se nove tehnike I procedure,  a broj spašenih života se povećava.

U Valjevskoj bolnici kažu da je procedura pokrenuta I očekuju da će nabavka biti realizovana za mesec, dva.

3 comments on “Lončar najavio skener I angio salu I za Valjevo

  1. mrki

    Ko ce raditi na njima i onako fale rentgen tehnicari hoce li biti primanja i to sto pre obuka za njih traje najmanje mesec dana.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.